Próbowałam. Nie myślcie, że traktowałam tę patelnię jak jajo... O nie, ona przeszła w moich dłoniach prawdziwą szkołę przetrwania. Kroiłam na niej zapiekankę nożem z ostrym czubkiem, drapałam widelcem jajko podczas smażenia (jakby było to konieczne), próbowałam sprawdzić, czy może jednak zostanie głęboka rysa, ale nie. Patelnia wciąż jest w stanie celującym. Często jest tak, że producenci obiecują odporność(...)informacji o modelu Patelnia tytanowa Woll Diamond tutaj. Podsumowując, naprawdę polecam tę patelnię. To idealny pomysł na prezent imieninowy, urodzinowy, z okazji rocznicy ślubu a także na Święta. Jest to prezent pewny, każda gospodyni domowa będzie zadowolona. Sama chciałabym znaleźć pod choinką taki podarunek :-) Może nie należy do tanich, ale z pewnością jest wart inwestycji. Dlatego
Poezja Smaków - blog kulinarnyZupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą
Ogrodnik w podróżyM azurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań
SzczyptaSmaQpaździernika obchodzimy Światowy Dzień Żywności . Jest to święto, które w 1979 roku utworzyła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictw ( FAO ). Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy odbył się w 1996 roku i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono, że do 2015 roku o połowę zostanie zredukowana liczba głodujących ludzi. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. W tym czasie(...)możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujeŚmietanowiec z owocami z kompotu to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja robię go zwykle wtedy, kiedy kupię za dużo jogurtów greckich, bo do przepisu
MamaOskarkaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Każdy dzień kalendarza ma jakieś swoje święto, a 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To dobry powód, by zastanowić się i uświadomić sobie, jak dużo jedzenia jest wyrzucane. Dlatego na blogu postanowiłam zwrócić szczególną uwagę na tę datę i spróbować znaleźć kilka pomysłów jak na poziomie gospodarstwa domowego można temu zaradzić. Spójrzmy(...)mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem. Makaron, pokrojoną wędlinę, kawałek papryki lub brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka
Obiad gotowyWhen I was a little girl, I felt in love with the home made treat called kogel-mogel. It was made out of raw egg yolks
Food PolkaWhen I was a little girl, I felt in love with the home made treat called kogel-mogel. It was made out of raw egg yolks
Food PolkaWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza
Karo in the KitchenMieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co
Plate of JoyTajemnicą nie jest, że schudłam. Wiedzą o tym znajomi, bo spotykamy się na co dzień albo od święta (wtedy to WOW jest większe), bo piszę o tym na prywatnym FB i na fp bistro mamy . Publikuję też zdjęcia na Instagramie i używam aplikacji endomondo:) Zastanawiałam się jak nazwać ten post, jakby nie było - bardzo osobisty. Myślałam o czymś(...)muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie
bistro mamasłony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty(...)Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach.Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? #blogerzywbatumi Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp(...)this - its flavour and sheer abundance - that will make or break this dessert.* PERFECT SUMMER PUDDING - moja wersja na 4 porcje Na biszkopt 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie 50 gr cukru drobnego do wypieków 50 gr mąki szczypta soli Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek
KUCHARNIAsię swobodnie i lekko - po prostu czujesz, że jesteś. To nawet lepiej, że do piekarza jest kawałek drogi. Z rękami w kieszeniach wyprzedzasz cały świat - każdy twój krok jest świętem. Łapiesz się na tym, że idziesz krawężnikiem jak wtedy, kiedy byłeś mały - czyżby najważniejsze były marginesy, krawędzie rzeczy? To czas w stanie czystym - skromny łup podkradziony dniu, gdy wszyscy(...)kawałki ciasta zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godzin. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 240 stopni. Zaraz po włożeniu rogalików do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez
KUCHARNIA