białko 1 pełna szklanka cukru pudru kilka kropli cyrtyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dość wysokiej miseczce umieścić białko i 1/2 szklanki cukru pudru. Ubijać na niskich obrotach miksera. Skorupki jajek wcześniej należy sparzyć, aby zabić bakterie. Jeśli jednak obawiacie się surowych białek można zastąpić je ich suszonym substytutem. Po ok. 2 min miksowania dodać pozostały cukier i kilka kropli soku(...)buzię, tak aby powstała ciekawa mina :) To oczywiście tylko kilka moich pomysłów, nie sposób wymienić wszystkie, co widać na zdjęciach, które mam nadzieję że Was również zainspirują :) Przed świętami jeszcze na pewno nie raz będe pisała o piernikach :) A Wy jakie macie sposoby i pomysły na dekorowanie pierników
DefinicjaSmakuPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityJabłkowo - migdałowy bukiecik :-) Wiosennie, choć za oknem co i rusz uparcie powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła(...)taki sam sposób. Rozwałkować, pociąć na prostokąty, ułożyć jabłka, zwinąć w ciasne ruloniki. Wykonanie nadzienia: Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu. Jajka roztrzepać z cukrem, wsypać mielone migdały, wlać likier lub rum wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty
maniapieczeniamiejsca na niespodzianki, na czystą radość z nieznanego, na spontaniczność i oczekiwanie na to, co nas jeszcze może spotkać. Oczywiście gdybyśmy to przeznaczenie znali :] Mam kilku znajomych, którzy są święcie przekonani, że kieruje nimi jakaś nieznana siła, nazwijmy ją przeznaczeniem, i planuje każdy ich ruch, żeby doprowadzić ich do upragnionego celu. Kiedy dyskutujemy na ten temat dowodzą(...)poplątanych dziko gałęziach, między którymi dzieje się mnóstwo tajemniczych rzeczy :] Croissanty (przepis na ok. 12 dużych sztuk) 350g masła 50g cukru pudru 30g oleju 1 łyżeczka soli 2 jajka 50g drożdży 200ml mleka 500g mąki pszennej 1 żółtko do smarowania Masło dobrze schłodzić, poczym włożyć pomiędzy folię spożywczą i rozbić wałkiem na cieniutki placuszek, w tej formie po znów umieścić
Przepysznik - BLW i nie tylkoGorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta, czy dni powszednie. Nie dziwię się wcale temu, ani trochę. W obecnym, świątecznym czasie Mikołaj często przynosi grzecznym dzieciom w prezentach czekoladowe słodkości, co jest jeszcze większym motorem napędowym(...)Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
Moja Mama GotujeKochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście... Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale tych "pszyszywanych" - czyli mojego Męża darzę ogromną sympatią. Nieraz zazdroszczę, ale wiecie tak pozytywnie, jak czytam o tych wszystkich przeżyciach, dobrych chwilach spędzonych wspólnie, o wypiekach jakimi Babcie częstują swoje wnuczęta(...)cukru pudru Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu Łowicz z rokitnika Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy wraz z solą. Mleko delikatnie podgrzewamy, mieszamy wraz z cukrem i drożdżami. Przelwamy do mąki. Dodajemy jajko oraz olej rzepakowy. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy ok 5 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń: Mleko pogrzewamy z masłem i cukrem, odlewamy odrobinę
Kuchnia w czekoladziemiękka, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy nie jest już gorąca, siekamy zieleninę – koperek lub pietruszkę i wsypujemy do kaszy. Na koniec wbijamy do kaszy jajko i szybkimi ruchami rozprowadzamy po całości. Krok 4 Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i zabieramy się za ostatnie zadanie: Nadziewamy gęś. Jeśli kasza jest chłodna najlepiej zrobić to po prostu(...)kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza i zdrowsza. Artykuł Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy z drugiego sposobu, tylko dlatego że jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę, dodajemy naszą wymieszaną mąke(...)falbanke jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy się powstrzymać i zrobiłyśmy mały obrazek z bazi na górnej części tortu. Użyłyśmy do tego roztopionej czekolady w kąpieli wodnej i płatków migdałowych. Jak zrobicie coś
Kolizje Smakówrondelku podgrzewamy masło (jeśli jest mocno schłodzone) i ucieramy w mniejszej misce lub malakserze. Dodajemy dwa żółtka i znów ucieramy, aż masa stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy(...)ziemniakami Pommes Anna. Zobacz jak je przygotować – to proste jak dwa razy dwa! Zobacz też jak można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka i nadzienia. Artykuł Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam
Słodkie zapomnienieMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia PaulettesKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia Paulettesnakrytych wigilijnych stołów. I nieważne, czy wolimy tradycyjną aranżację czy zdecydujemy się na eksperymentowanie z dodatkami i kolorami. Ich nieodłącznymi elementami pozostaną: obrus, zastawa stołowa i sztućce. Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po piękne przedmioty lub nawiązujemy do rodzinnych tradycji. Układamy na stole dopiero co kupione albo przekazywane z pokolenia na pokolenie(...)sody srebrnych lub posrebrzanych sztućców, jeśli są one dodatkowo oksydowane tlenkami metali. plamy na wyrobach ze srebra mogą pojawić się także na skutek kontaktu z takimi produktami spożywczymi jak jajka, majonez czy brokuły. Odpowiada za to zawarta w nich siarka. Oprócz domowych sposobów na przywrócenie srebrnej galanterii jej pierwotnego blasku, możemy też kupić specjalistyczne pasty, płyny i impregnowane odpowiednimi środkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata