Halloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)przygotowaniu. Gołąbki z czarnej kapusty Składniki: na 4 porcje 800 g czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii
codojedzeniamówię też wyraźnie innym członkom rodziny i proszę, żeby nie kupowali Emilce słodyczy. Niestety moje prośby nie są zawsze respektowane i co jakiś czas dowiaduję, że dostała a to jajko niespodziankę, czy lizaka. Najsłabszym ogniwem są tu dziadkowie i niestety- tata. Nie robię z tego powodu awantur (no może czasami), ale powtarzam swoje jak mantrę. Mam nadzieję, że dzięki temu(...)kupienia mikołaja czy bombonierki. To zobowiązuje do włożenia wysiłku w prezent. Ja dziś chciałam Was zainspirować i podać kilka pomysłów na własnej roboty smakołyki, które można podarować z okazji świąt ale też z każdej innej okazji zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealnie w charakterze prezentu sprawdzi się słoiczek domowej roboty masła orzechowego, ja poniżej podaje przepis na masło migdałowe
Cooking for EmilyŻurek. Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć. Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas(...)gorącej zupy, dodajemy do niej śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wlewamy do garnka z żurem), przypawiamy solą, pieprzem i ewentualnie miodem. Podajemy z pokrojona w plastry marchewką, białą kiełbasą, jajkiem na twardo. Dobrze smakuje również z ziemniakami lub świeżym pieczywem z masłem. Zakwas na żur: 1 szklanka mąki żytniej razowej pół litra ciepłej (ale nie gorącej), przegotowanej wody 2 duże
Zawsze głodna!Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo
Bon appetit mon amieWłaściwie to przepis miał pojawić się jutro lub pojutrze, ale dziś na blogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania
Kraina Tysiąca SmakówZiemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (lub maszynkę, ewentualnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do miski. Wrzucamy do tego jajko, mąke, olej. Wszystko mieszamy - wyrabiamy dłońmi, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy porcję masy, robimy rulonik i kroimy na kawałki. Kopytka gotujemy w gorącej i lekko(...)wnusio nie przemarzł. jedno jest pewne epoka lodowcowa nam nie grozi...a szkoda. Ładną mamy jesień tej zimy, czasami nawet wiosnę. najwyższa temperatura przed świętami to 11 stopni. Magia Świąt No ja jej nie poczułam, sorry bardzo, ale nie miałam nawet choinki. Był sobie jakiś dzień wolny, wspólna kolacja z rodzicami. Ale to jest takie wiecie
ClauditteMissCookingśrodku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją.Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze udaliśmy się do domów. Ja do własnego tylko na moment(...)Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Skropić sokiem z cytryny.Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę.Piec 85-95 minut w 150 st. C.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Schłodzić w lodówce przez noc.Wszystkie składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieDziś zapraszam Was na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu cytrynową mini babkę (na oleju rzepakowym) . Taką babkę możecie przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, codziennej kawy
Słodkie okruszkiPierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas
Smakołyki BerenikiDziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCoraz bliżej święta, więc wszyscy szukamy nowych pomysłów i kulinarnych inspiracji. A ponieważ uwielbiam Was inspirować - nie tylko świątecznie - więc dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo fajne korzenne ciasto, do którego przygotowania użyłam jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma. Ciasta jogurtowe są bardzo delikatne, wilgotne i nieco mniej kaloryczne, niż to tradycyjne, bo dodajemy do nich mniejszą ilość tłuszczu(...)było wykorzystać cały otwarty produkt. Korzenne ciasto jogurtowe z bakaliami Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm. Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma 90 g oleju 2 czubate łyżki kakao
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieMięciutkie i bardzo aromatyczne babeczki piernikowe z marmoladą są idealnym deserem nie tylko na święta. Prostota wykonania i dowolność, jeśli chodzi o dekorację, powinna zachęcać do ich zrobienia. Babeczki długo zachowują świeżość i nie tracą smaku przez długi czas od ich zrobienia. Babeczki piernikowe są o umiarkowanej słodyczy, a ich korzenny smak i piękny aromat pochodzi od przyprawy(...)około 2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao naturalnego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 g cukru 4 jajka 150 g masła 250 ml mleka 4 łyżki miodu Dodatkowo: foremki do muffinek Stella Pack cukrowa posypka lub posiekane orzechy do dekoracji Lukier ze śmietany: 10 - 12 łyżek cukru pudru
Kuchcik gotujeJeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem(...)podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę razem gotujemy.Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąPyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej wykonania. Babka trzy
Kuchcik gotujeProste ciasto z porzeczkami. Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie – kwaśne owoce zatopione w słodkim dwukolorowym cieście. Jak dla mnie coś cudownego Tego samego zdania
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi