jajka na święta - 8296 przepisów (strona:441/554)

KOKOSOWE CIASTO Z KREMEM I BEZĄ 1657

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
MAZUREK CYTRYNOWY 177

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Pierniczki "ekspresowe" 152

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Pierogi z pieczonym karpiem 160

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty. Składniki Farsz:   1 kg karpia pół litra bulionu warzywnego pół cytryny 1 listek laurowy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 cebule 100 g orzechów włoskich(...)dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy

R'n'G Kitchen
Muffiny miodowe 150

Zapas świeżego miodu z tegorocznych zbiorów jest, więc i muffiny miodowe koniecznie muszą być. Słodkie co nieco do kawy, bez zbędnego krzątania się w kuchni i

Kuchcik gotuje
Pączki jak z cukierni wg Aleex 148

U nas rozpoczęły się ferie. Wprawdzie w tym tygodniu jestem codziennie w szkole, bo pracuję z maturzystami, ale od piątku odpoczywam. Udało mi się wygospodarować chociaż

W mojej kuchni
Mazurek orzechowo-daktylowy. 215

pojawić się na waszym świątecznym stole... dobrze trafiliście. Nie zastanawiajcie się dłużej i pędzicie do kuchni. Nigdy w moim domu nie było tradycji mazurka, jakoś tak, babki były, pasztety, jajka oczywiście, ale mazurka nigdy, do czasu, aż wkroczyłam do kuchni ja. Mazurek powinien być słodki.. słodki.. i chyba jeszcze bardziej słodki, przynajmniej tak słyszałam, jednak może zamienimy(...)cukier, dokładnie mieszając.  Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady.  WESOŁYCH ŚWIĄT

More food, love and dreams
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 140

świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam(...)mleka 1 g szafranu (dałam tyle co miałam, czyli aż 0,12 g :) ) 130 g cukru 0,5 łyżeczki soli 950 g mąki żurawina do ozdoby 1 jajko (lub 1 białko lub 1 żółtko – w zależności co mamy akurat do zużycia)   Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do dużej miski. Masło rozpuścić w rondlu, wlać mleko, podgrzać wszystko do temperatury

Moja Delicja
ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA 222

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 161

Grzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między

codojedzenia
Keks 375

Składniki: 100 g mieszanki keksowej (u mnie z Lidla - Belbake ) 100 g rodzynek 75 g śliwki suszonej garść żurawiny suszonej 100 ml wódki 1 łyżeczka zapachu

kulinarnyswiatdomi
Paszteciki z kapustą i grzybami 421

robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie przyjemnością. Zanim przejdziemy do przepisu, zacznijmy od tego, że paszteciki są idealne w pierwszy dzień świąt do barszczyku. Znaczy, paszteciki w towarzystwie kubka gorącego barszczu, genialne są zawsze. Uwielbiam w pierwszy dzień świat, po mroźnym spacerze zjeść ciepłego pasztecika i popić go gorącym barszczem. Pycha! Przepis na idealny(...)nakładamy obficie farszu i zwijamy rulonik. Rulonik układamy łączeniem do dołu i dzielimy go na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki układamy łączniem do dołu, na blaszce, każdy kawałek smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. Zamiast kminku może być sezam, mak lub czarnuszka. Paszteciki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Pieczemy aż będą

ladykitchen
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 164

wielu kombinacjach) rozpoczęła się wraz ze spróbowaniem sernika z brzoskwiniami. Od tamtej pory robimy go regularnie. Zawsze jest u nas na święta (swoją drogą, musimy bardzo za świętami tęsknić bo wciąż o nich wspominamy), zawsze znika jako pierwszy i zawsze kusi, by znów go wyczarować. SKŁADNIKI NA MASĘ:- 1 kg sera (trzykrotnie mielony, może być(...)pozbyć się grudek cukru.- Powoli dodajemy ser, łyżką, cały czas miksując, ale nie napowietrzając.- dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki,- osobno ubijamy całe jajka z resztką cukru,- mieszamy obie masy.3. WYKONANIE BEZY NA WIERZCH,Ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy

Wypisz Wymaluj
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 168

Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi

Ogrodnik w podróży
Spaghetti alla carbonara 128

wiecie, że dziś obchodzimy Carbonara Day — światowy dzień carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane(...)dente , odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj. Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z  guanciale lub pancettą , wlej żółtka z parmezanem i ponownie wymieszaj. Przełóż na talerze. Spaghetti alla carbonara możesz posypać

Food Square
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 250

wypieków. Uwielbiam ich zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze(...)może dotykać spodu miski ) rozpuszczamy na parze. Odstawiamy do przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi

mojewypiekiinietylko
Krajanka marcepanowa z powidłami 188

 Zawsze na jakieś okoliczności poszukuje ciekawych przepisów, które zaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś

Kubki smaku
Piernik z suszonymi śliwkami 305

Piernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna

Smakołyki Bereniki