Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno(...)pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką
Bon Appetit Małgorzatypojawić się niezapowiedziani goście. No a jajka i majonez to też chyba każdy ma w lodówce ;) Sałatka z selerem konserwowym i jajkiem właśnie dzięki dodatkowi jajek super się sprawdzi również na nadchodzące święta, czyli jako sałatka na Wielkanoc. Więcej inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki na Wielkanoc – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z selerem konserwowym i czerwoną fasolą(...)czerwonej fasoli (ok. 120 g fasoli po odsączeniu) pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g kukurydzy po odsączeniu) 1 słoik selera konserwowego w zalewie (160 g po odsączeniu) 3 jajka klasy M 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i czerwoną fasolą: Jajka ugotować na twardo
Kulinarne PrzebojeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić Was na faszerowane jajeczka, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. U mnie dziś jajka po duńsku, tak je nazwałam bo nafaszerowałam je remuladą duńską :) Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane
Kuchnia z widokiem na ogródlodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki
zadanie-gotowaniemnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który przypomina stare, dobre czasy świąt spędzanych na dziadkowychkolanach w wielkiej, jasnej "latowej" kuchni.Niestety, nie dano mi robić dobrego zakwasu - kiedy pewnego razu spróbowałam,żur był niejadalny. Od tej pory zaprzestałam kombinowania z własnym zakwasemi korzystam(...)białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku5 ziaren pieprzu3 ziarna ziela angielskiego2 listki laurowy1 szklanka śmietanki kremówki1 łyżka mąkisól do smaku Do podania: jajka ugotowane na twardo Z podanej ilości wywaru odlałam ok. szklankę. Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek przeciskam przez praskę i szklę w garnku, w którym powstanie żur, na niewielkiej
W kuchni Karmel-itkipodane w ten nietypowy sposób ucieszą domowników i gości. Częstujemy więc bułeczkami i wszystkim czytelnikom bloga życzymy zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Składniki: • 750 g mąki pszennej • 2 jajka • 5 łyżek cukru • 300 ml mleka • 1/2 łyżeczki soli • 50 g masła Rozczyn drożdżowy • 8 g suszonych drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru
To co kochamPropozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1 dojrzały pomidor malinowy 1/2 brokuła 2 jajka DRESSING 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka
cool and mintyKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo
Bernika - moj kulinarny pamietnikzobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka
Smaki Przyprawy i Koloryzobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-)Na dwie porcje potrzebne będą:2 jajka1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno)1 łyżka oleju2 dymkiok 2 cm kawałek świeżego imbiru0,5 litra bulionuok 50 g ugotowanego ryżuszczypta cukru1 łyżka sosu sojowego0,5 łyżki oleju sezamowego plus(...)odrobina do dekoracji0,5 chili bez pestekJajka gotujemy w koszulkach ok 3-4 minuty. Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby zapobiec dalszemu gotowaniu. Takie jajka mogą spokojnie czekać na swoją kolej.Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy
Kulinarna rozmowaWspaniały pomysł na pyszny, deser z mleka i jajek, czyli w sam raz na Walentynki. W dniu Świętego Walentego, które obchodzi się 14 lutego to Święto pełne miłości i słodyczy. Jest to zatem doskonała okazja, żeby uraczyć swojego ukochanego własnoręcznie zrobionym deserem. Składniki: 1 litr mleka 4 jajka 4 łyżki cukru 2 torebki cukru waniliowego 3 łyżki mąki
Smaczne PotrawyMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się
Różne smaki w kuchniMamy początek marca z czego bardzo się cieszę, już coraz bliżej wiosna i Wielkanoc. Święta wielkanocne uwielbiam, jest tak radośnie, wiosennie i jemy jajka, dużo jajek ;) Tradycją u nas w domu są faszerowane jajka, są pyszne i właściwie tylko raz w roku je przygotowujemy...nie wiem w sumie dlaczego? One są pyszne <3 Dzisiaj podzielę się
Różne smaki w kuchniJajka faszerowane ćwikłą. Dziś zapraszam Was na typowo świąteczny przepis, choć… tak przygotowanie jajka sprawdzą się również na przyjęciach. Proste, pyszne, przy odrobinie fantazji mogą
Słodkie okruszkitutaj osoby, które lubią żurek? Ale taki domowy, z białą kiełbaską, z jajkiem! Niektórym ta zupa zapewne kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ale... to dobra zupa na każdą okazję! Jest pyszna i pożywna! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 300 g białej kiełbasy surowej 500 ml zakwasu na żur (w butelce) 6 jajek ugotowanych na twardo
Gotuj z Mąką