pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto. Dwie płaty kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek. Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą odmianę -szarą renetę. Składniki : forma 24x28(...)Studzimy. Na podpieczony blat wykładamy równą warstwą jabłka. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu używając nieco mniej mleka (3,5 szklanki) Goracy ugotowany budyń wylewamy na jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min ,aż ciasto będzie rumiane. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkanajsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis na ciasto z jabłkami, poczuwszy wyrzuty sumienia, zabrałam się do działania. Tutaj chciałabym pozwolić sobie na małą dygresję. Ostatnie posty były krótkie i konkretne, więc mała odmiana nikomu nie zaszkodzi (a już z pewnością(...)się cieszą... Wracając do ciasta: wyszło bardzo dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolacji. Składniki (na dwie porcje): 2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około(...)zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka możemy dodać nieco cukru między warstwy. Zalepiamy wierzch mankietem z ciasta, w razie potrzeby dokładamy trochę ciasta by zamknąć wierzch. Czubkiem noża wycinamy kilka dziurek w wierzchu. Pieczemy około
Gotuj z Rumcajsemlaurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, 1 nieduży ziemniak sałatkowy, 4 płaty śledzia z oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem(...)przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę. Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę. Dodać oliwę
królestwo garówpieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jedną kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Około 1,5 kg jabłek na szarlotkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużego garnka( u mnie wok), dodajemy przyprawy, cukier i wodę ( jeśli jabłka są mało soczyste) i smażymy mieszając przez około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale częściowo pozostaną w kawałkach. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na wielkość spodu od formy. Spód wyklejamy rozwałkowanym ciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam
Mia Cucina Sofietaczęści, rozwałkować i upiec obie części w dwóch osobnych brytfankach. Jabłka przełożyć do rondla lub garnka z podwójnym dnem aby zapobiec przypaleniu się, ciągle mieszając podgrzewać, gdy jabłka będą już ciepłe wsypać do nich galaretkę, zestawić z ognia i dokładnie wymieszać. Ostawić do wystygnięcia w ziemne miejsce, aby galaretka związała się(...)jabłkami. Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden
Pychotkaaaskórek i usuwamy gniazda nasienne. Pięć jabłek kroimy na 16 cząstek (każde) i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na patelni roztapiamy masło i układamy kawałki jabłek. Smażymy na średnim ogniu, aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostudzenia. Resztę jabłek oraz 3 gruszki kroimy w cienkie plasterki(...)wrzucamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20-30 minut, aż zmiękną. Przekładamy je na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy koliście wcześniej przygotowane cząsteczki jabłek. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie do garnka lub rondla z grubym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Staramy
MyCookBook.plkolejna porcja poszła w słoje na kompoty , soki i musy. ( przepis na sok jabłkowy , przepis na domowy mus jabłkowy ) Dziś zapraszam na jabłka suszone, takie suszone jabłka sprawdzają się jako tzw. witaminowa przekąska np. zamiast niezdrowych chipsów, doskonały dodatek do pieczonych mięs... nadają zupełnie innego smaku , bardziej intensywnego i aromatycznego niż świeże. I wreszcie jako świetny(...)dodatek do wigilijnego kompotu z suszonych owoców... u nas .. zwanego kompotem z pieczek. Polecam :) Składniki - jabłka dowolna ilość Wykonianie Umyte i osuszone jabłka obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Następnie kroje w cienkie plasterki ( ok. 3-5 mm ). Tak przygotowane plasterki suszę w elektrycznej suszarce do warzyw, owoców i grzybów. Ja stosuje metodę trzy
Kuchnia z widokiem na ogród30min. 1/3 połączyć z kakao i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać i skroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło z cukrem i wrzucić jabłka. Dodać goździki i cynamon. Prażyć, aż zmiękną. Cukru można dodać mniej lub więcej w zależności od gatunku jabłek. Jak będą miękkie usunąć goździki. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: cynamon , jabłka , kakao , migdały , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniammąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić(...)pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Całość gotować na małym ogniu aż jabłka zmiękną a większa część płynu odparuje. Przed samym końcem wsypać bakalie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez
My simple kitchenKrem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie(...)drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem do miękkości. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance wody. Ugotowane jabłka,dzielimy na pół . Jedną część łączymy
Słodkości i nie tylkozimowe jedzenie bo wiosną powinniśmy zajadać się świeżymi warzywami i owocami, ale pyszne więc napiszę mój przepis. Jest to strasznie łatwy a pyszny i tani deser więc polecam! PIECZONE JABŁKA łatwe 30 minut dla 2 osób * 2 jabłka * cynamon * dżem (dowolny, jak kto lubi) * cukier wanilinowy * rodzynki * 2 goździki Do dzieła! Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne(...)wanilinowym i cynamonem. Troszkę cukru możemy też wsypać do środka jabłka. Zapiekamy w otwartym naczyniu, na talerzu lub w brytfannie ( w sumie obojętne w czym, sok będzie z jabłka wypływał więc nie radze kłaść tylko bezpośrednio w piekarniku) ok 25 minut. Gotowe będą gdy skórka zacznie na jabłkach pękać. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnijabłka - wyszło pysznie. Jest z tym troszkę pracy i oczekiwania jednak watro gdyż powstaje naprawdę pyszny, orzeźwiający deser który nie wymaga dużego nakładu finansowego ANDRUT Z GALARETKĄ I JABŁKAMI Składniki paczka andrutów 2 galaretki czerwone (u mnie poziomkowe) galaretka zielona (miętowo - jabłkowa) kostka margaryny mały kubeczek śmietany 30% cukier do smaku - u mnie 1szklana 3 jabłka szczypta(...)cynamonu Do dzieła!!! W rondelku rozpuszczamy margarynę z połową cukru - gdy mieszanka będzie gorąca wrzucamy czerwone galaretki i śmietanę i dokładnie mieszamy - odstawiamy do ostudzenia i delikatnego stężenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę - u mnie kostka była dość spora - lubię czuć kawałki lekko twardych jabłek. Wrzucamy jabłka do rondelka posypujemy drugą połową cukru i cynamonem, podlewamy
sierotka maRysia w kuchniJoanna - Szkatułka_Cook) - http://sekretymaleiduze.blogspot.com/ Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną Składniki na 5-6 sztuk: 20 dag mąki pszennej 10 dag miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli Oraz: 3-4 jabłka 3/4 szklanki cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka(...)esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel, wrzucamy do niego jabłka i żurawinę delikatnie mieszamy. Polewamy esencją i dodajemy cynamon, skórkę
sierotka maRysia w kuchniszkl wody 1 łyżeczka cynamonu cukier opcjonalnie cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut. Zimną szarlotkę przed podaniem
Ala piecze i gotuje