jabłka - 25490 przepisów (strona:98/1700)

Chipsy jabłkowe z cynamonem 242

najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą gotowe). Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem. Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu. Następnego dnia dosuszamy(...)niższym poziomie grzania około 1-2 godzin. PS - jabłka pokrojone w krążki można też powiesić jako ozdobę na choince. Przed pokrojeniem jabłka można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Jeśli jednak zdecydujecie się obierać jabłka, to nie wyrzucajcie skórek. Ususzone skórki, to świetny dodatek do zielonej lub czarnej herbaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 257

pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny(...)przepis sam przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone

Trzeci talerz
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 137

około 6-7 min odpoczynku mięso będzie soczyste, ciepłe i na pewno usmażone w punkt. Jabłka dobrze wsadzić wcześniej do lodówki, nie będą czernieć tak szybko. Obieramy jabłka, rozkrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na 8 lub 16 części Na patelni roztapiamy masło klarowane lub klarujemy masło zwykłe (polega to na zebraniu białej piany(...)roztopionego już masła). Przesypujemy jabłka 1 łyżką cukru i na małym ogniu podpiekamy jabłka na złoto, a właściwie to je karmelizujemy. Opiekamy jabłka jeszcze około 5-6 min, obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki

Kuba Gotuje
Szarlotka 146

się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj je. Zagnieć ciasto. Im szybciej(...)lubi ciepła. W razie problemów dodaj łyżkę bądź dwie śmietany 2.Uformuj kulę i wstaw na godzinkę do lodówki. w tym czasie zajmij się masą Masa jabłkowa 1. Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce/bardzo drobno pokrój na plasterki. Odcedź/wyciśnij sok i przelej do szklaneczki. 2.W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i dodać

Fiolka w kuchni
Szybka rolada z jabłkami. 155

dodac po łyzce cukier i nadal miksować mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Na samym końcu dodac mąke wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Dużą foremke która jest dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok(...)plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C) i piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, odrywamy papier. Sciereczkę w która zawiniemy rolade lekko opruszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłka karmelizowane na zimę 224

słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :) Jeśli nie macie owoców pigwowca możecie zostać przy przepisie podstawowym lub dodać do jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło(...)zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :) Porcja: 6 słoików 0,2 l Składniki:  2 kg kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę (ok. 7x7 mm), 800-900 g cukru, 1 pomarańcza

SzczyptaSmaQ
Biszkopt z jabłkami i pianką 264

mąka ziemniaczana -0,5 szkl  mąka pszenna -0,5 szkl  cukier -1 szkl  Masa jabłkowa  budynie waniliowe -2 opak  woda -650 ml  jabłka -1,5 kg  cukier -250 g  Pianka śmietana kremówka - 400 ml galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 1/2 szkl  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka(...)masy żółtkowej.  Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).  Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.  Masa jabłkowa Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.  Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować

Kuchnia Danusi
Jabłecznik 134

wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem. 3. Pozostałą 1/3 ciasta(...)wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Sok z jabłek z cynamonem można oczywiście wypić. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 183

wymiesza np. z innymi owocami, to można uzyskać fantastycznie pachnącą i smakującą miksturę. Postanowiłam zatem przygotować konfiturę na bazie tego, co aktualnie jest dostępne w sadzie. Stąd obecność jabłek(...)tego pigwowce, bo zawierają bardzo dużo pektyn, które nadadzą konfiturze naturalnej żelowej konsystencji. Składniki : 1,5 kg zamrożonej aronii (masa przed mrożeniem) 1 kg obranych i oczyszczonych jabłek (doskonałe są antonówki) 0,5 kg pigwowców (masa przed oczyszczaniem) 0,8 kg cukru 1 litr wody Pigwowce umyć i pokroić na ćwiartki. Jedną z ćwiartek (sami dojdziecie którą) trzeba przepołowić

Weekendy w domu i ogrodzie
jabłka zapiekane z jaglaną kaszą 189

bardziej soczyste. Jednak do zapiekanej kaszy, cierpki smak poczciwej papierówki pasuje idealnie. składniki dla czterech osób 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,3 jabłek  2 łyżki cukru brązowego cynamon masło do smarowania lub pergamin Sposób przygotowania Kaszę  jaglaną pozbawimy gorzkiego posmaku,  mocząc ją w zimnej wodzie  co najmniej(...)cukru). Kaszę gotujemy, do momentu aż wchłonie całą wodę (ok 15 minut). W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w niewielkie kawałki. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy do nich łyżkę cukru ( w przypadku kwaśnych jabłek) i smażymy je przez pięć minut, tak by zmiękły ale się nie rozpadły. Niewielką żaroodporną formę

Miód i pieprz
Tarta z jabłkami w masie śmietanowej 148

jabłka zaczęły spadać z drzew. Nie wiem, jak się nazywają. Są duże, czerwone i kwaśne. No i na pewno stare, bo w rodzinnym sadzie egzystują tylko stare jabłonie. Jabłka natchnęły mnie do zrobienia jednej z moich ulubionych tart. Smakowo jest bardzo wyważona - lekko kwaśne jabłka i nieprzesłodzona masa śmietanowa z nutką wanilii. Cudo! TARTA Z JABŁKAMI(...)minut do lodówki/zamrażarki.  Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki cukru (drobnego) - laska wanilii - 3-4 jabłka - cytryna Przygotowanie masy:  Mleko łączymy ze śmietanką. Dodajemy żółtko, 2 całe jajka oraz cukier. Całość ubijamy chwilę aż do całkowitego połączenia składników. Laskę wanilii rozcinamy i wyskrobujemy

Życie zamknięte w smaku
Ciastka francuskie z jabłkami 195

czasu, wystarczy je upiec. Samo w sobie jest wspaniałe. Ciastka francuskie z jabłkami.       Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki(...)minut przed przygotowywaniem ciastek. Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia

mojewypiekiinietylko
Dżem jabłkowy z multicookera 198

urządzenia jest tylko przepis na dżem truskawkowy...a sezon truskawkowy już się skończył...a pora na jabłka..i postanowiłam wypróbować to urządzenie do dżemu z jabłek..ilości jabłek i cukru nie podaję, zależy to od pojemności misy, a szczególnie od rodzaju jabłek..tak samo czas gotowania zależy od jabłek, jedne są twarde i wiadomo(...)będą gotowały się dłużej. jabłka cukier  Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do misy multicookera . Zamknąć pokrywę.Wybrać program „JAM” i ustawić czas. Wcisnąć przycisk „Start”. 15-2 0 minut przed zakończeniem pracy programu otworzyć pokrywę, do misy multicookera dodać cukier i wymieszać. Zamknąć pokrywę i gotować do zakończenia pracy programu.Przełożyć do słoiczków, zakręcić

Moje domowe kucharzenie
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym 156

wersji wytrawnej. Ty razem połączyłam ze sobą jabłka, kaszankę i wiśnie. Powstała bardzo ciekawa smakowo potrawa, która z pewnością zachwyci zaproszonych na grilla gości. SKŁADNIKI: 3 duże  jabłka, 2 kaszanki, 15 dag  wiśni, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka myję i osuszam. Nożem odkrawam wierzch. Następnie wydrążam środek jabłka(...)układam na rozgrzanym grillu. Grilluję około 15 minut. 3.    Z wiśni usuwam pestki. Owoce przekładam do garnuszka. Wlewam wino i duszę około 7 minut. 4.  Jabłka odwijam z folii i układam na talerzu. Podaję z przygotowanym sosem wiśniowym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogale drożdżowe z jabłkami. 164

jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli 2 jajka(...)objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą sok (jeśli jabłka nie są soczyste, możemy dolać 2-3 łyżki wody), następnie dodajemy rodzynki cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie

Rozpustne gotowanie