mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą np. kajmakową i udekorować prażonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki(...)pszennej tortowej 4 średnie jajka 960 g jabłek – 5 sztuk 50 g rodzynek 60 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki orzechów włoskich ¾ drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią po szczypcie soli i cynamonu Porady do przepisu: Do przepisu możesz wykorzystać także mąkę pszenną uniwersalną. Jeśli chcesz zamiast mixu rodzynek
Zasmakuj Kuchniczarnocińskiej mamy, czyli ze sprawdzonego źródła, zebrana na bank wtedy, kiedy należało ją zebrać. Na upartego postałabym jeszcze parę tygodni, postanowiłam jednak w końcu ją zużyć. Racuchy dyniowe z jabłkami to obiad zaplanowany od a do z. Od dawna miałam go zapisanego w kajecie, dopiero teraz został zrealizowany. Smakowo nie zaskoczył mnie jakoś bardzo, natomiast kolor przeszedł moje najśmielsze(...)się eksperymentów, upieczcie parę sztuk w piekarniku. Może się okaże, że jednak to są Wasze smaki. Zawsze to trochę lżejsza i zdrowsza wersja obiadu. Ja to bym jeszcze zmieniła jabłka na gruszki. O, albo na śliwki. Muszę sobie to zapisać. Węgierki w sezonie, będą pasować do tego jak ulał. Bo dynia chyba dojrzewa jakoś też w ich okolicach. Składniki
Kardamonovyciasto ucierane można modyfikować w różny sposób. Takie ciasto już bez owoców jest przepyszne. Dodając owoce do takiego ciasta wzbogacamy je o dodatkowe smaki. W moim ucieranym cieście oprócz jabłek jest mrożona cytryna zamiast mleka, które pojawia się w podstawowym przepisie, która nie dość, że rozluźniła ciasto to nadała mu wspaniałego smaku. Jabłecznik z mrożoną cytryną(...)Składniki 280g mąki orkiszowej jasnej, 160g cukru, 250g miękkiego masła, 6 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 większych jabłek, 1 zamrożona cytryna, 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Przygotowanie 1. Użyłam ręcznego miksera. 2. Cytrynę najlepiej EKO lub niepryskaną myjemy, osuszamy i zamrażamy na dzień przed pieczeniem ciasta. 3. Dno foremki o rozmiarach 27x18 / prostokątna tortownica /, wykładamy papierem
Leśny Zakątekwyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jabłka (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem
Kardamonovysłodkie, dodatkowa motywacja to taka, że słodkie zawsze się zmieści i chce się zjeść Dlatego postawiłam na gotowce – ciasto francuskie, słodkie i cienkie pierniczki i to połączeniu z jabłkami stworzyło pachnący świętami warkocz. Składniki (na duże ciasto): opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 4 soczyste jabłka 100g cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki syropu klonowego(...)piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Cienkie pierniczki przekładamy do woreczka i wałkiem kuchennych rozbijamy je na bardzo drobne kawałki. Przygotowujemy jabłka – umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w centymetrową kostkę. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich większość pokruszonych pierników – zostawiamy około
Smaczna StronaEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLenyEkspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami. Słodzony jest tylko(...)dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 100 ml oleju rzepakowego 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka
Kuchnia MagdaLenyPyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3 szklanki(...)mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao - 80 dag jabłek Wykonanie Jabłka obieram, koję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne i ćwiartki kroję jeszcze wzdłuż na połówki. Jajka miksuję z cukrami na wysokich obrotach aż do uzyskania puszystej masy. Do masy dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródpozwoli znacznie ograniczyć ich ilość, a przy okazji dostarczy witamin i minerałów. Przepis na puder owocowy. Puder owocowy Dowolne owoce, w moim przypadku tym razem są to Jabłka Grójeckie. Ilość owoców jest uzależniona o pojemności suszarki, z której korzystasz. Jak zrobić puder z owoców przepis 1. Owoce umyj. Jabłka pokrój na cienkie plasterki, możesz to zrobić(...)warzyw. W przypadku suszarki Zyle czas suszenia w temperaturze 50-55 stopni wynosi około 10-14 godzin. Zależy on od grubości plasterków, soczystości owoców i temperatury. 3.Wysuszone plasterki jabłek zmiksuj na proszek i przesiej przez sitko o drobnych oczkach. 4. Przechowuj w szczelnie zakręcanym pojemniku. Na dno pojemniczka możesz włożyć kilka ziarenek ryżu. Do czego stosować puder
Cztery FajerySkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, kasza manna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło zimne 250 gram jabłka szara reneta 1,5 kg, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 8 łyżek, cukier puder - ile potrzeba W misce wymieszać mąkę tortową, kaszę manną, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier wanilinowy, wszystko łyżką dokładnie wymieszać. Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, sok z cytryny i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki
W Mojej Kuchni Lubięrazie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika). Upieczone mini-pączki ostrożnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia, wystudzone ozdobić karmelową polewą i suszonymi jabłkami. Polewa karmelowa: 100 ml śmietanki wegańskiej (użyłam owsianej) 3 łyżki cukru kokosowego 1/2 łyżeczki agar-agar 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli dodatkowo kawałki suszonych jabłek lub „proszek jabłkowy” Śmietankę przelać(...)odstawić na 3-5 minut do lekkiego przestudzenia, mieszając okazjonalnie. Po tym czasie polewę jeszcze raz dobrze wymieszać, maczać w niej kolejno pączki, każdego od razu ozdabiać kawałkami suszonych jabłek lub „proszkiem” z jabłek (proszek uzyskamy mieląc garść suszonych jabłek w młynku będącym na wyposażeniu melaksera) i przełożyć na kratkę do czasu, aż polewa zastygnie
Even Better FoodChyba każdy zna połączenie jabłka, cynamonu i karmelu. Jak również to połączenie dla większości z Was kojarzy się z jesienią, no i słusznie. Ja w deszczowe dni zamykam się w kuchni i właśnie pichcę różne wariacje własnie z tymi smakami jesieni. Dziś mam bardzo prosty przepis na mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego(...)się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie
Niezły Młynek