jabłka - 25490 przepisów (strona:165/1700)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem 102

dzieciństwa, to najlepsze spod rąk babci. Jednak sprawdza się fakt, że to co najprostsze smakuje najlepiej. I tak do znanego mi drożdżowego ciasta dodałam pyszne połączenie rabarbaru i jabłek – jedno kwaskowe, drugie słodkie, idealnie do siebie pasują. Za sprawą takiego ciasta od razu robi się bardzo wakacyjnie, sezonowo i pysznie. Składniki (na dużą blachę około 20x30cm(...)cukru szczypta soli 3 jajka 150ml letniego mleka 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła Na zaczyn: 30g świeżych drożdży łyżka cukru 50ml mleka 3 łyżki mąki Dodatkowo: 600g rabarbaru 2 słodkie jabłka łyżka cukru waniliowego łyżka cukru kryształ 3 łyżki płatków migdałowych cukier puder do oprószenia 2 łyżki soku z cytryny   Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże

Smaczna Strona
Tradycyjne racuchy drożdżowe 162

Lubią przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około 260 kcal / 100g. Z podanych składników wyjdzie około 30 – 35 racuchów. Składniki na rozczyn. pół szklanki letniego mleka (125ml) 2 łyżki mąki pszennej(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (20g) szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia (lub masło klarowane) cukier puder do dekoracji Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności: jabłka rabarbar truskawki banany jagody lub borówki maliny wiśnie Rodzynki także są mile widziane 🙂 Sposób wykonania tradycyjnych racuchów drożdżowych. Do przygotowania pysznych racuchów będziesz potrzebować przede wszystkim: dużej miski oraz

Ania gotuje
Kimchi z ogórków 119

grubego szczypiorku pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru, ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce, 1 łyżka miodu lub cukru  1 łyżka sosu rybnego,  opcjonalnie prażone nasiona sezamu. Przepis na ogórkowe kimchi  1. Przekrój ogórki wzdłuż(...)kawałki o długości około 2 - 3 cm, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Marchewkę pokrój na "zapałki" o takiej długości, jak kawałki ogórka. Na taką samą długość pokrój szczypiorek. Jabłko zetrzyj na tarce.  2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.   3. Wymieszaj razem składniki

Cztery Fajery
jabłecznik bez pieczenia z masa jogurtowa -wersja fit 186

Jest to jabłecznik który można zrobić bez pieczenia i upieczony . wersja pieczona wystarczy upiec biszkopt ,mieć usmażone jabłka i wsypać 2 galaretki wymieszać z jabłkami dać na biszkopt a na to masa jogurtowa ,ciasto na bogato . Ja zrobiłam bez pieczenia użyłam blaszki 24 na 24 wyłożyłam herbatnikami . 1 kg jabłek obrać ,zetrzeć i usmażyć wsypać 2 galaretki(...)koniec i wymieszać i masę wyłożyć na herbatniki , Na jabłka znów kładziemy herbatniki ,a potem masa jogurtowa. 1 kubek jogurtu greckiego i 2 galaretki .potrzebne 2 galaretki rozpuścić tak jak w przepisie ,jak galaretka zacznie gęstnieć wymieszać z jogurtem i wylać na herbatniki .i mamy ciasto gotowe , Kto bardziej słodkie ciasto lubi do jabłek dać więcej cukru

Moje Wyroby
Szybka szarlotka bez pieczenia 97

Szarlotka bez pieczenia to pomysł na szybki i smaczny deser bez używania piekarnika. Składniki 370g herbatników 500ml śmietany 36% 2kg jabłek 1 galaretka cytrynowa łyżka cukru cynamon kakao Przygotowanie Blachę wyłożyłam herbatnikami. Jabłka pokroiłam i udusiłam. Zestawiłam z ognia i dodałam 1 galaretkę cytrynową i cynamon. Dodałam trochę cukru do jabłek. Połowę ciepłych jabłek wyłożyłam(...)herbatniki. Następnie znowu ułożyłam herbatniki i na nie reszta jabłek. Ponownie warstwa herbatników. Ciasto włożyłam do lodówki na 2h, żeby masa stężała. Na wierzchu ubita śmietana 36%. Góra posypana kakao. Autor przepisu: Anna Artykuł Szybka szarlotka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Lekkie ciasto biszkoptowe na leniwą niedzielę 115

Kwiecień plecie nam zimową pogodę, więc popijamy na rozgrzanie i wzmocnienie herbatę z kurkumą i miodem lipowym, a do tego zajadamy doskonałe na niedzielne popołudnie – ciasto biszkoptowe z jabłkami . Lubią je też nasze dzieci. To dużo lepszy pomysł na deser niż przeładowane cukrem i olejem palmowym słodycze popularnych marek. Przepis warto zachować na jesień, kiedy łatwiej będzie o dobre(...)jabłka bez chemii. Najlepsze – te ze swojego sadu, pachnące i pożywne. Lekkie ciasto na niedzielę Zrobienie ciasta biszkoptowego nie wymaga zbyt wiele czasu. Tym lepszy jest to więc pomysł na weekendowy smakołyk. Ciasto jest lekkie i tradycyjne w swojej formie. Można dodać do niego także inne owoce, np. gruszki. Ciasto biszkoptowe z jabłkami Składniki: 5 dużych jajek szczypta

KulinarneImpresje.pl
Szarlotka z budyniem bez pieczenia 103

popularne i lubiane ciasto, dlatego też szarlotka z budyniem z pewnością zachwyci każdego gościa. PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BUDYNIEM BEZ PIECZENIA Składniki ok. 200 g ciemnych herbatników 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru do jabłek 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 łyżki cukru(...)budyniu 180 g masła Wykonanie Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię, dodać sok z połowy cytryny i cukier. Jabłka dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Smażyć do momentu uzyskania gładkiego dżemu. Następnie dodać galaretki (proszek), całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach

Alle Dobre!
Serniki podkarpackie 170

Sernik biały - kuchnia podkarpacka Sernik krośnieński Sernik krośnieński zaintrygował mnie z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na swoją nazwę, sugerującą, że pochodzi z okolic Krosna. Drugim powodem były jabłka. Dodaje się je do masy serowej pokrojone w kosteczkę. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/09/sernik-krosnienski-kuchnia-podkarpacka.html Sernik krośnieński - kuchnia podkarpacka Sernik przekładany Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych(...)prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/03/sernik-szachownica-kuchnia-podkarpacka.html Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Sernik z makiem i jabłkami Jest to przepis na bardzo przyjemne, delikatne i wilgotne ciasto warstwowe, w którym masę makową i serową zapieka się na kruchym spodzie, a na nie wykłada się prażone jabłka

Trzeci talerz
Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką 78

Przepis na delikatne i pyszne ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Składniki 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 300g masła (użyłam osełki) 5 żółtek 1 op. proszku do pieczenia (15g) 1 op. cukru waniliowego (15g) 2,5 kg jabłek cynamon 1 szklanka cukru Przygotowanie Z mąki, cukru i cukru waniliowego, proszku(...)pieczenia, masła i żółtek robimy kruszonkę i wstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy

Wasze Przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami 89

Przepis na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami to świetna propozycja na obiad, lub kolację. Składniki 4 torebki ryżu 2 kg jabłek cukier puder cynamon cukier wanilinowy 3 jajka masło Przygotowanie Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Obrane jabłka ścieram na tarce, dodaję cynamon, cukier puder i cukier wanilinowy. Z żółtek ucieram kogel-mogel. Białka ubijam na sztywną(...)masę. Ryż przestygniety mieszam z żółtkami i dodaję ubite białka. Ukladam warstwy ryżu i jabłek na przemian. Na koniec rozkładam wiórki masła i do piekarnika. Piekę około 30-40 min. w 160°C. Autor przepisu: Aneta Artykuł Ryż zapiekany z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka 383

mimo przeciętnego wyglądu smakuje wyjątkowo dobrze. Sprawiają to małe niuanse, niepozorne składniki, które zastosowano dość nietypowo polepszają smak całego ciasta. Pierwszym z nich jest masło dodane do smażonych jabłek. Dzięki niemu masa nabiera lekko orzechowego, bardzo przyjemnego posmaku. Właściwie całe ciasto smakuje później orzechami, których w składzie przecież nie ma. Drugą sztuczką KGW z Iskrzyni jest zmieszanie galaretki cytrynowej(...)podkarpacka Ciasto: 300 g margaryny (można zastąpić masłem) 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki miodu płynnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/2 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 50 g masła Masa budyniowa: 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 galaretka cytrynowa 2 i 1/4   szklanki mleka 1 łyżka masła Przygotowanie

Trzeci talerz
Krążki jabłek w cieście naleśnikowym wg Aleex 93

szklanki mąki  • 1/2 szklanki mleka  • 1 jajko  • szczypta soli  • 16 g domowego cukru waniliowego  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  • 2 duże jabłka  • cynamon (opcjonalnie)  • masło klarowane do smażenia  • cukier puder  Sposób przygotowania:   1. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, połowę cukru waniliowego i proszek do pieczenia(...)Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę. 2. Jabłka obrać ze skórki. Owoce pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Wyciąć gniazda nasienne z plastrów. Oprószyć je resztą cukru wanilinowego i – jeśli lubimy - cynamonem. 3. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Plastry jabłek zanurzać w gęstym cieście naleśnikowym. 4. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około

W mojej kuchni
Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny 99

ryżowego lub 16o gr mąki ryżowej (u mnie kleik) 240 gr mąki gryczanej 100 gr mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 4 jabłka 50 gr niesiarkowanych rodzynek 50 gr niesłodzonych suszonych daktyli 400 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe bez cukru) może być też inne mleko 100 ml oleju roślinnego Daktyle pokroić(...)wsypać do miski dodać rodzynki i zalać mlekiem, namoczyć 30 min po czym blenderem zmielić. Mąki, sodę, cynamon, sól wymieszać i przesiać, odłożyć. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, dwa jabłka pokroić na kostkę 5 mm na 5 mm, pozostałe 2 jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do zmielonych daktyli i rodzynek dodać jabłka, olej, wymieszać

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 122

ryżowej i 50 gr kukurydzianej) 100 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 4 łyżki lodowatej wody 1 jajko 3o gr cukru pudru szczypta soli 3 duże kwaśne jabłka (około 650 gr) 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze(...)schować do zamrażarki (u mnie około 10-15 min) a w tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st. Piec około 15 min. w nagrzanym piekarniku (do lekkiego zarumienienia). Przygotować jabłka. Jabłka umyć (obrać lub nie, jak wolicie, ja nie obierałam), przekroić na pół, wydrążyć gniazda. Każdą połówkę pokroić na 3 półksiężyce. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spód równomiernie

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 103

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka(...)pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec 15 min. Na gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia

moj przepis na