cukier wanilinowy 16g * 1 i 3/4 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * *1/2 kostki masła bądź margaryny * 3 płaskie łyżki kakao * 2 łyżki wody * do 1 kg jabłek Na masę: * 1 budyń śmietankowy * 500 ml mleka * 1 masło 20 dkg * 3 łyżki cukru Na polewę: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 2 łyżki wody(...)śmietanki 30% * 1 łyżeczka żelatyny Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę. Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam
Pieprzyć z Fantazjązagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Rozwałkować i wylepić foremki. Nadzienie: 3 kg jabłek cukier(w zależności od potrzeby) cynamon 3-4 gozdziki cukier wanilinowy Jabłka obrać ,pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka. Dodać gozdziki i gotować jabłka, aż się rozpadną.Dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do wylepionych(...)foremek, włożyć jabłka, z ciasta powycinać paski, ułożyć na jabłkach i wstawić do piekarnika. Piec
Anielskie wypiekistronę. Można wtedy posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy, aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i może się łamać. Dodatki do naleśników: -jabłka smażone ze słoika - opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych lub świeżych -opakowanie naturalnego serka białego typu Bieluch -mała śmietanka 30% -cynamon -wanilia -suszona skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy -cukier Owoce(...)kroplami olejku. Ilość cukru i dodatków smakowych tak naprawdę zależy od naszych kubków smakowych. Dlatego dodajmy je stopniowo i próbujmy do uzyskania pożądanego smaku J Jeżeli chodzi o jabłka to ja wykorzystałam ze swojej spiżarni: https://kulinariagosi.blogspot.com/2016/07/smazone-jabka.html Można oczywiście bardzo dobre kupić w sklepie. Połowę gotowych usmażonych naleśników posmarować jabłkami posypanymi obficie cynamonem, drugą połowę
Kulinarne przemysleniadzieci bardzo się sprawdza- i tak zwykły omlet z duszonymi jabłkami czy tosty francuskie ze śliwką zyskują na wyglądzie, jak i na dodatkowym smaku. Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami, 2 porcje: Omlet: 4 jajka 1 szklanka płatków Lubella Miodokółka 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka masła klarowanego Prażone(...)jabłka: 2 duże jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny płatki Lubella Miodokółka do dekoracji Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć
Kraina Miodem Płynącaświetny sposób na przemycenie warzyw i owoców w zupie mlecznej. Polecam przygotować. Składniki na 2-3 porcje: 1/2 dyni hokkaido (waga po usunięciu miąższu około 0,4 kg) 2 jabłka 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1-2 łyżki zwykłego cukru szczypta soli szczypta cynamonu Dynię przekroić na cztery części i usunąć z niej miąższ. Jabłka pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Dynię i jabłka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem wanilinowym i piec pod przykryciem w 180ºC, aż do miękkości dyni (około 45 minut). Następnie całość przełożyć do garnka, wlać mleko i zmiksować. Ewentualnie dolać więcej mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Na sam koniec zupę -krem zagotować i wsypać
Ugotowaćrodziny. Jest soczysty, rozpływający się w ustach. A jeśli upieczemy razem ziemniaki, to mamy pełne danie za jednym zamachem. To co, skrzydełko czy nóżka??? Pieczony kurczak z jabłkami Składniki: 1 tuszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken) ziemniaki pomidory 2 łyżeczki masła gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku(...)marynatę w mięso. Pozostałą marynatą natrzeć kurczaka. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na kilka godzin. W trakcie marynowania kilka razy obracać kurczaka, nacierając marynatą. Piekarnik nagrzać do 200stC. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłek włożyć do środka kurczaka, skórkę spiąć wykałaczkami. Kurczaka ułożyć w brytfannie, nóżki związać sznurkiem. Polać pozostałą w misce marynatą
Obiad gotowyformę o średnicy 26 cm Składniki 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista 1 szklanka drobnego cukru szczypta soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek słodkich(...)cytryny Wykonanie Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem,lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka
w mojej kuchniformę o średnicy 26 cm Składniki 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista 1 szklanka drobnego cukru szczypta soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek słodkich(...)cytryny Wykonanie Posiekane masło połączyć zresztą składników. Ciasto będzie w formie kruszonki. Połowę ciasta przesypujemy do formy,lekko ugniatamy. Pieczemy około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Jabłka obrać ,pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny,wymieszać. Gotowe jabłka wsypać do formy z przestudzonym spodem,lekko docisnąć jabłka. Na wierz resztę ciasta wsypać przykrywając jabłka
mojej kuchnisobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część odłożyć na godzinę do lodówki a drugą schować do zamrażalki. Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnka i dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sok z cytryny. Całość podprażyć ze sobą na małym ogniu(...)jabłka nieco zmiękną. Wystudzić. Różowa pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie partiami wsypywać cukier. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas wsypać kisiel i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Posypać bułką tartą i wyłożyć podprażone jabłka. Na jabłka wyłożyć różową bezę
My simple kitchenmargaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 200 g cukru pudru 4 jaja 1 ½ kg jabłek cukier wanilinowy łyża masła do podsmażenia jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu sok z 1 cytryny Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Margarynę posiekać dodać do mąki oraz z 4 żółtkami (białka zostawić(...)folią i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy (o wymiarach 40×25), nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Smażyć na maśle z dodatkiem cukru do miękkości, na koniec dodać cynamon oraz sok z cytryny. Przestudzone jabłka wyłożyć
Pomysłowa kuchniajajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml) -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -cukier waniliowy JABŁKA -1,5 kg jabłek szara reneta -2 galaretki cytrynowe ŚMIETANA -750ml śmietany 30 lub 36% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -2 płaskie łyżki żelatyny DODATKOWO(...)pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody. JABŁKA Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dajemy do garnka i prażymy. Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka. Uwielbiałam jej owoce. Były słodkie, kruche i bardzo delikatne. Idealne do ciast, a szarlotka z nimi to prawdziwy majstersztyk. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Wystarczy zetrzeć, doprawić cynamonem i gotowe. Papierówki zawsze były tak słodkie, że nie trzeba było ich nawet słodzić(...)upieczeniu ich naturalna słodycz i kwasowość były doskonałe. I z takimi jabłkami moja mama robiła zawsze szarlotkę. Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI , które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka, dlatego jeśli tylko je widzę
Analiza Smakudżem Konfitura jabłkowo - ananasowa - przepis, który przebojem wdarł się do naszego kuchennego repertuaru i od razu zajął wysokie miejsce na liście.. Absolutnie genialne połączenie smaku najlepszych polskich jabłek i pachnących słońcem tropików ananasów. Uwielbiałam dżemy i konfitury jako dziecko i tak mi już zostało do dnia dzisiejszego. Moja babcia smażyła pyszne konfitury, a jej powidła śliwkowe udało(...)głównie od moich koleżanek z Indii. Były to zazwyczaj pikantne i baaardzo pikantne sosy chutney podawane do różnych potraw. Tam też po raz pierwszy jadłam chutney z ananasa i jabłek. Zajadałem, aż mi się uszy trzęsły, a skoro można zrobić chutney, to można i konfiturę jabłkowo - ananasową. dżem z owoców egzotycznych pyszna konfitura ananasowa dla dzieci bardzo prosty przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadżem możemy podać z pieczywem, naleśnikami lub użyć jako nadzienie do wypieków. Do przygotowania dżemu jabłkowego będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 1200 ml dżemu około 2 kg jabłek około ½ szklanki wody około 3 łyżek soku z cytryny blender opcjonalnie cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Dżem jabłkowy bez cukru Przygotowanie: Z dokładnie umytych jabłek(...)usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Jabłek nie obieram, w gotowym dżemie skórki są niewyczuwalne. Do jabłek dodaję wodę i garnek stawiam na gazie. Jabłka na początku gotuję pod przykryciem przez około 15 minut, tak żeby zmiękły. Jabłka od czasu do czasu mieszam. Po około 15 minutach gdy jabłka są już miękkie i pod łyżką
Uwaga Babcia Gotujemiałam pracowity dzień! Ale jest weekend i pora na coś słodkiego. Miałam ochotę na cynamonowe bułeczki z jabłkiem. Uwielbiam drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki . Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu. Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki(...)podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze! Cynamonowe bułeczki z jabłkiem 16 sztuk Składniki: 500 ml mleka, ciepłego 40 g świeżych drożdży 650 g pszennej mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 80 g masła, miękkiego 1 jajko ½ łyżeczki soli Nadzienie jabłkowe 4 winne jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny
codojedzenia