Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne naleśniki z jabłkami. Naleśniki są robione troszkę inaczej niż tradycyjne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania naleśników będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 12 naleśników na ciasto: 1 szklanka letniego mleka (250 ml) ½ szklanki letniej wody (125 ml) 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka 250 ml) 1 łyżka cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki drożdży suchych na farsz: 3 jabłka (około 600 g) około 2 łyżek masła cukier do smaku i jeżeli lubimy cynamon (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Naleśniki z jabłkami Przygotowania: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnie mleko, letnią wodę, dodaję cukier, drożdże i mieszam. Miskę odstawiam na około 10 minut. Następnie
Uwaga Babcia Gotujeżyczę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 3 duże jabłka sok z cytryny 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Pianka: 2 białka pół szklanki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy(...)Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej
Izabelawkuchniżółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr mleka 3/4 szkl.cukru (maksymalnie) 200 g masła 1 cukier wanilinowy 9 łyżek kaszy manny Dodatkowo 1 słoik jabłek 1 galaretka polewa na ciasto Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski(...)masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 3 części. Jabłka [ jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę poddusić ]wymieszać z galaretką w proszku i chwilkę pogotować, wystudzić. Upieczone placki przełożyć masą
Moje domowe kucharzenienapar lub wyciskam,następnie zamrażam ,a kostki lodu miksuję z ulubionym koktajlem lub wykorzystuję jako okład na spuchnięte oczy. A teraz zapraszam po przepis na sok z pokrzywy i jabłka. Kilka przydatnych informacji, kiedy i gdzie najlepiej zbierać pokrzywę. Najlepszym czasem na zbiór pokrzywy jest początek maja ponieważ młode liście są najbardziej wartościowe, jednak ja pokrzywę zbieram przez całe(...)ulicy, możesz wybrać się do lasu, na łąkę lub do sadu. Pokrzywę przemyj w ciepłej wodzie,aby zachować jej wszystkie właściwości. Składniki: 1 szklanka młodych liści pokrzywy 3 jabłka Przygotowanie: Jabłka i pokrzywę dokładnie myję. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Przepuszczam przez wyciskarkę. Gotowy sok przelewam do szklanek. Na zdrowie Artykuł Sok z pokrzywy i jabłka pochodzi
KukuleczkiWyśmienita i aromatyczna szarlotka z jabłkami i budyniem, to jedno z najpopularniejszych i lubianych wypieków. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym i odrobiną cynamonu pozwoliło uzyskać efekt wyjątkowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, z porcją lodów waniliowych, jak i na zimno . Szarlotka z budyniem Ciasto kruche 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 150 g mąki owsianej ((1 szklanka(...)proszku do pieczenia 50 g erytrytolu ((1/3 szklanki)) Masa budyniowa 900 ml mleka 1,5 % ((3,5 szklanki) ) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka cynamonu Jabłka prażone – 1 słoik (810 g) Ciasto kruche Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i jajka włóż do miski, masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. Wszystkie
Przepisy na widelcułyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 3 łyżki cukru waniliowego Skworcu 2-3 łyżki aromatu waniliowego Skworcu 5 łyżek jogurtu naturalnego masa jabłkowa; 2 kg jabłek ok pół szklanki cukru trzcinowego skworcu 2 galaretki pomarańczowe dodatkowo; pszenica preparowana w otoczce miodowej Przygotowanie; W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta(...)wałkujemy na cieniutki placek. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem a następnie wkładamy ciasto. Pieczemy około 15 min w temp 180C. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając. Do gorących jabłek
Radość kipiąca uśmiechem.pyszne i niezwykle proste danie! Autorką jest przyjaciółka Kasi Dowbor- Marta. Składniki 10 białych kiełbas : u mnie kiełbasa biała z szynki HENRYK KANIA 2 opakowania 5 soczystych kwaśnych jabłek 1 cebula cukrowa: u mnie jedna cebula czerwona i jedna biała zioła prowansalskie pieprz i sól do smaku 2-3 ząbki czosnku wódka Żubrówka lub Calvados Wysmaruj naczynie żaroodporne(...)razy. Świetnie pomagają dzieci w takich czynnościach. Posyp delikatnie pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w plasterki , dodaj do kiełbasy . Między kiełbaski i plasterki cebuli włóż skórką do góry ćwiartki jabłek, ale bez gniazd nasiennych . Skrop obficie kalwadosem lub tak jak u mnie wódką Żubrówką. Posyp ziołami prowansalskimi i posiekanym czosnkiem. Piecz około 40 minut w temperaturze
Z Kuchni Do Kuchniżyczę. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 1 cukier waniliowy półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 -5 średnich jabłek Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem(...)pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka. 4. Pudrowanie: Upieczone ciasto
Izabelawkuchnimoim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia. Ilość porcji: 14 Czas przygotowania(...)minut Forma o średnicy 28 cm Składniki na makowca japońskiego: 200 g suchego maku mielonego 100 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3 jabłka łyżka miodu naturalnego 5 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka lub wody Polewa czekoladowa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: szklanka
Kuchcik gotujezetrzeć większą porcję ciasta i podpiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Nadzienie z jabłek 1,5 kg soczystych i kwaskowatych jabłek, u mnie granny smith 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazdka. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć(...)Cukier powinien być rozpuszczony, a pianka gładka. Stale miksując dodaj budyń i wanilię . Zakończ wlewając wolnym strumieniem olej, nie przerywając miksowania. Na podpieczony i lekko ciepły spód wyłóż schłodzone jabłka i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch jabłek wyłóż ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Piecz szarlotkę w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone
codojedzeniatortownica 20 cm ) 4 całe jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 kostka masła 2 średnie jabłka 1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy Wykonanie Na wstępie w garnku rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia . Kiedy nasze masło stygnie ,obieramy jabłka i kroimy(...)średnie plastry , następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozpuszczonego wcześniej masła przesmażamy jabłka ,miedzy czasie dodajemy cukier waniliowy oraz cynamon i okolo 10 minut smażymy nasze jabuszka , po tym czasie odstawiamy do wystudzenia . Nastepnie do miski wbijamy całe jajka ,dodajemy cukier puder wszytsko miksujemy około 5 minut aż masa będzie puszysta . Następnie do masy dodajemy
Mój Smakjabłek 2 łyżeczki cynamonu 130g mąki 170g kaszy manny 170g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g masła Papier do pieczenia firmy Stella WYKONANIE: 1. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon, całość mieszamy. 2. Suche składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy, dzielimy na 3 równe części. 3. Masło wkładamy na kilka minut do zamrażarki(...)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia polecam firmę Stella, pierwszą część suchych składników wysypujemy na spód, wyrównujemy. 5. Następnie układamy połowę jabłek, na jabłka wysypujemy suche składniki, drugą połowę jabłek, i znów posypujemy suchymi składnikami. Całość posypujemy startym na grubych oczkach masłem. 6. Pieczemy w temperaturze 180* około 1 godzinę
Dziś Ja gotujeziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku(...)zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać. 3. Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia
Szalona Kuchnia Ewelinyzwyczajnie nie ciągnie mnie. Lubię te produkty, ale w towarzystwie marchewki, papryki. Czegoś, co nada koloru a nie będzie strikte zielone. Przeanalizowałam najpierw skład soku: sok tłoczony z jabłek 81,99%, sok z ogórków 9,99%, sok z selera naciowego 5,99%, sok z natki pietruszki 1,99%, przeciwutleniacz. Butelka plastikowa, z wyraźnie wytłoczonym terminem do spożycia(...)wyglądało to źle, więc otworzyłam butelkę i degustowałam. Zanim przystąpiłam do degustacji musiałam wstrząsnąć butelką, ponieważ osad z warzyw i jabłka osiadł na spodzie butelki. Ostrożnie i niepewnie zaczęłam pić "zielone"... A jak w smaku? O jakie zaskoczenie! Smak łagodny, przyjemny dla kubków smakowych. Osoby, które nie przepadają za sokiem z selera naciowego czy pietruszki pozytywnie się
Pieprzyć z Fantazją