Ponadto mus jabłkowy rewelacyjnie sprawdzi się w różnego rodzaju deserach jako dodatek, czy jako główny składnik. Mus może śmiało zastąpić nawet dżem lub marmoladę np. w naleśnikach. Jeśli kochasz jabłka lub masz ich nadmiar w domu – do dzieła! Składniki: – 600g jabłek (już obranych) *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)garnuszku na małym ogniu prażymy jabłka (wraz z cukrem, jeśli go używamy), aż się rozgotują i częściowo odparuje z nich sok. W razie potrzeby posłużyć się blenderem-żyrafą, by mus był idealnie gładki. Tak przygotowany mus możemy przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 min. Smacznego! Artykuł Idealny mus jabłkowy pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongwykonaniu Ewy Wachowicz w jej programie kulinarnym. Już wtedy pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki(...)jabłek (masa przed obraniem) 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 350 g masła jajko żółtko 120 g płynnego miodu 2 łyżki śmietany łyżka kakao łyżka kawy rozpuszczalnej galaretka pomarańczowa 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy ok. 250 ml cukru pudru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 4 duże jabłka 4 łyżeczki żurawiny suszonej 4 łyżeczki miodu cynamon Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ścinamy górną część jabłka i wycinamy gniazda nasienne. W ich miejsce wkładamy żurawinę oraz miód (po łyżeczce do jednego jabłka). Oprószamy cynamonem i przykrywamy odkrojoną wcześniej częścią. Jabłka układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około(...)minut. Przed podaniem możemy polać jabłka sokiem, który podczas pieczenia z nich wyciekł
Qchnia po prostubłyskawicznym tempie. [embed]https://youtu.be/YnWUFrxE6R8[/embed] Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo 1 kg jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody(...)Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężało. [caption id="attachment_7869" align="aligncenter" width="685"] Szarlotka bez pieczenia[/caption] Zobacz inne przepisy na ciasta z jabłkami: Szarlotka Sypana Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną Szybkie Ciasto Z Jabłkami I Rodzynkami Szybki Jabłecznik Kokosowy Kruche Ciasto Z Jabłkami Artykuł Szarlotka
e-PrzepisyKulinarnewierzchu ciasta Sposób wykonania: Masło wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Następnie dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wykładamy papierem dopieczenia a boki smarujemy masłem. 1/3 część suchych składników wysypujemy(...)formy a na nie wykładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy następną część suchych składników, równomiernie rozprowadzamy, a na nią drugą połowę jabłek. Na wierzch posypujemy ostatnią warstwę suchą. Zmrożone masło ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch ciasta. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180°C. Aby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem, wkładamy
Qchnia po prostuDobry kompot, bo z jabłek z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł(...)Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepłatków owsianych 150 g oleju kokosowego (lub innego delikatnego w smaku) 100 g rodzynek 50 g cukru 2-3 łyżki płynnego słodu (syrop trzcinowy, z agawy, miód) 2-3 jabłka łyżeczka cynamony łyżeczka kardamonu łyżeczka imbiru P rzygotowanie: W garnku około 3 litrowym rozpuść olej z cukrem i przyprawami. Wrzuć do tego rodzynki, aby nasiąkły płynem. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka z olejem, przyprawami i rodzynkami dodaj płatki owsiane oraz starte jabłka. Dokładnie wymieszaj, dodaj około 50 ml wody. Odstaw na pół godziny (a nawet godzinę) aby płatki nasiąkły płynem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i dociskając równomiernie rozłóż masę. Piecz 30-40 minut na dolnej półce piekarnika w temp
greenscarfDobry kompot, bo z jabłek z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :) Kompot z jabłek z limonką i miętą Składniki 0,5 kg jabłek 1,5 l wody wyciśnięty sok z cytryny 1 limonka kilka listów melisy oraz mięty Sposób przygotowania Jabłka umyć, pokroić na […] Artykuł(...)Kompot z jabłek z limonką i miętą pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeSkładniki na ciato: 2,5 szkl. mąki 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka, cukier puder do posypania ciasteczek Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy. Wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki. Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę(...)ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko drugą częścią krążka, jak pierożki. Nie zaklejamy, tylko lekko przyciskamy do jabłuszka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka z jabłkiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plżółtka, następnie cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Kiedy ciasto jest już wymieszane, piekę ok. 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Przygotowuję jabłka: Jabłka kroję w drobną kostkę, a następnie podgotowuję z cukrem w 1/2 litra wody. Przygotowuję galaretki: Wodę, w której gotowałam jabłka, dzielę na równe części i rozpuszczam w nich(...)galaretki. Kiedy galaretki tężeją, dodaję do nich jogurt naturalny - do zielonej galaretki 2 łyżki, do czerwonej 1/2 małego kubeczka. Ciasto kroję na pół, wykładam na nie chłodne jabłka, na to tężejącą zieloną galaretkę, następnie drugą część ciasta i tężejącą czerwoną galaretkę. Całość umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godz. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować
Wielopokoleniowomasą jabłkową biszkopt makowy: 6jajek (białka + żółtka) 150g cukru, 120g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g maku masa śmietanowo-jabłkowa: 700 g obranych jabłek 50 g cukru 400 ml śmietanki 30% 1-1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki żelatyny Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Następnie dodać przesiane mąki(...)pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec mieszania dodać mak. Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Podsmażyć z cukrem na patelni, aż jabłka zmiękną. Doprawić cynamonem, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnymi jabłkami
Moje Pyszne Siódme NieboZachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wiśnie(...)kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny
Różne smaki w kuchniantynowotworowe. To warzywo kapustne ma właściwości przeciwzapalne i dostarcza witaminy K i karotenoidów . Jest również doskonałym źródłem żelaza i wapnia . Razem z jabłkami dostarczy nam niezbędnego błonnika. Ponadto jabłka są bogatym źródłem witaminy E , K , witamin z grupy B , beta-karotenu , kwercetyny i antyoksydantów . Właściwości ogórka nie są za bardzo doceniane, a tymczasem to warzywo jest bogatym źródłem(...)owocach. Zielony sok z jarmużu i ogórka Drukuj Porcje: 350 ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100g jarmużu (3-4 duże liście) 1 ogórek 1/2 cytryny 1/2 limonki 2 jabłka Przygotowanie 1 Jarmuż rwę na mniejsze kawałki. 2 Ogórka obieram ze skórki i kroję w plasterki. 3 Jabłka kroję na mniejsze cząstki. 4 Jarmuż, ogórka i jabłka
Book of spellsprzepis :) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 250 g masła/margaryny 200 ml śmietany 12 % 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 8-9 jabłek cynamon szklanka cukru pudru Wykonanie: Do miseczki odłożyć łyżkę śmietany. Wszystkie składniki na ciasto, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto (jest dość kleiste). Podzielić na dwie części. Blaszkę 24x35 wysmarować masłem(...)lekko podsypanym blacie rozwałkować ciasto. Przełożyć do blaszki. Obrane jabłka przeciąć na pól i wyciąć gniazdka nasienne. Jabłka poukładać na cieście, posypać cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Ciasto ponakłuwać delikatnie widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 40-45 minut. Do szklanki cukru dodajemy odłożoną łyżkę śmietany i dokładnie
magiczna kuchnia Kasikruszonką szarlotkę. Było smacznie, k oniecznie wypróbujcie! Składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka kakao jabłka 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1-2 łyżeczki cynamonu kruszonka szklanka mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, schłodzone(...)piekarnika do 180° C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy prze z 45-55 minut
magiczna kuchnia Kasi