Sałatka z fioletowych ziemniaków z kabanosami 217Zobaczcie jaką kolorową sałatkę przygotowałam. Niby nic bo ziemniaki, jabłko, kukurydza, szczypiorek i kabanosy a wygląda bardzo zachęcająco, prawda? Kolorowe sałatki zachęcają nas do zjedzenia najpierw właśnie wyglądam bo przecież zanim spróbujemy to wcześniej jemy oczami. Bardzo lubię sałatki ziemniaczane . Wystarczy ugotować ziemniaki w wodzie lub na parze, pokroić i dodać do nich cokolwiek a otrzymamy pyszne, pożywne dania. Ziemniaki
Smaczna Pyza
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 525buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności
Karo in the Kitchen
Placuszki z serka wiejskiego 211formie placuszków na posmarowaną i rozgrzaną patelnię . Smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Jak ktoś lubi można dodać do placków rozgniecionego banana lub starte jabłko, placki będą słodsze i będzie ich więcej. Mi z podanych produktów wychodzi 7-8 placuszków a z dodatkami owoców ok 10 Smaczne są z dżemem lub jogurtem . Jeśli dbamy
Wypieki Rene
Najlepsze przepisy na śledzie. Wigilijne śledzie. 701chce zabłysnąć podczas rodzinnej Wigilii. U mnie w domu też jadało się śledzie podczas Wigilii, ale przeważnie w postaci rolmopsów z ogórkiem i śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą. To były nasze rodzinne przepisy przekazywanych z pokolenia na pokolenie, od których nie było odstępstwa. Obecnie śledziami zajmuje się Piotr, więc ma wolną rękę i pole do popisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledź 225winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garów
Sałatka śledziowa z burakiem 195mnie rewelacja, bardzo dobry smak. Spróbowałam dzisiaj i zamierzam zrobić na wigilię. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy
Kuchnia Pokoleń
Sałatka śledziowa z białą fasolą 233ziemniaki 1 marchewka 1 jabłko 1 puszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystkie produkty pokroić w drobniutką kostkę, Fasolę odcedzić na sicie. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. Wymieszać i doprawić sałatkę do smaku
Gotowanie jest łatwe
Nalewka z pigwy – Pigwówka 264zaufanego źródła, ale z powodzeniem możecie użyć czystej wódki 40 %. Aha, musicie wiedzieć, że jest parę odmian pigwy. Nasza pigwa była wielkości gruszki – w smaku jak lekko kwaśne jabłko, ale są też malutkie pigwy z krzewu o nazwie Pigwowiec – te owoce są wielkości orzecha włoskiego – są bardzo kwaśne i twarde, trudne w obróbce, z nich Pigwówka wychodzi
moj przepis na
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 265cienko, interesuje nas tylko ta pomarańczowa część, pomarańcze zjeść lub odłoży na później, do konfitury pomarańczowej. Najlepiej obierać pomarańcze z góry do dołu, jak ziemniaka, a nie wkoło, jak jabłko. Jeżeli nasza obieraczka obiera za grubo i pozostawia białą część na skórce, trzeba ją usunąć za pomocą noża do filetowania. Skórki pokroić w kosteczkę 2 mm na 2 mm. Przełożyć
moj przepis na
Koktajl jabłkowo - gruszkowy. 139Składniki: 1 jabłko 1 gruszka 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki kakao Owoce kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera razem z kakao i jogurtem, blendujemy. Smacznego
Moje-pitraszenie
Wątróbka gęsia smażona z warzywami i jabłkiem 229problem z jej kupieniem to użyjcie do dania wątróbki indyczej a nawet, ostatecznie, kurzej. Ostatnio robiłam wątróbkę gęsią z grzybami i dynią a dzisiaj będzie bardziej zwyczajnie bo z jabłkiem, cebulką i papryką. W takim daniu bardzo ważne jest to żeby nie smażyć zbyt długo wątróbki a dodatki udusić tak żeby było je czuć pod zębem czyli nie mogą być
Smaczna Pyza
Gala Gault&Millau od kuchni 206mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Kolacja na 500 osób i do wydania 6 dań. Kolacje przygotowało sześciu wspaniałych szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault
królestwo garów
Lidl na święta 163jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie i bardzo smaczne. Nos jest złożony, wyczuwamy w nim nuty trawiaste, przyprawy, drożdże, zielone jabłko. Wino ma dobrą ostrą kwasowość. Usta są pełne a finisz długi. Podawać w temperaturze 10- 12 stopni do owoców morza i białych mięs. Domaine de Ménard Côtes de Gascogne L’Or Marine 2014 (19,99 zł) – Biorąc
królestwo garów
Smalec (czysty) 277wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać
PaleoSMAK
Pigwa do herbaty 187owoce, ale że to niebywałe bogactwo witaminy C (podobno dwa razy więcej niż cytryna), to postanowiłam przygotować ją jako dodatek do herbaty. Pigwa z wyglądu przypomina jabłko, a smakuje podobnie jak cytryna. Jest dość twarda, wiec trzeba uzbroić się w ostry nóż i cierpliwość, ale warto, bo zamiast klasycznego plastra cytryny sprawdza się rewelacyjnie. Składniki: około
Codzienna kuchnia niecodzienna