szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać(...)ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok 50-60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Inspiracja z bloga dylematyzchaty.blog.pl Smacznego życzy
Kocham CzekoladęSkładniki: wątróbka drobiowa 70 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, masło 2 łyżki, mąka pszenna - do panierki, cebula 4 sztuki, jabłka 3 sztuki, gruszki 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki w rondlu na maśle podsmażyć pokrojone jabłka, gruszki, cebulę, dodać majeranek, kucharka, pieprz do smaku na gorącym oleju usmażyć oczyszczoną wątróbke i obsypaną mąką
W Mojej Kuchni Lubięzajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie
Tradycyjna Kuchniaszklanki kaszy manny Cenos 1 łyżka oleju lub oliwy 1 szklanka mleka 1 łyżka drobnego cukru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 małe jabłko szczypta cynamonu propozycja podania: jogurt typu greckiego, maczek truskawkowy (posypka naturalna) Przygotowanie Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier i duże jajko, mieszamy(...)Potem dodajemy 1 łyżkę oleju, całość dokładnie mieszamy, aby olej połączył się z masą. Na koniec do masy ścieramy małe (obrane) jabłko i dodajemy cynamon, całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Na małym ogniu smażymy placki (1 łyżka masy) z obu stron na złoto. Przed każdym nałożeniem placuszków mieszamy masę. Placuszki podajemy z jogurtem i np. maczkiem truskawkowym (naturalna
Słodkie okruszkiilość tłuszczu, która będzie się wytapiać podczas pieczenia. Kurczak jest soczysty i mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca. Zapraszam! SKŁADNIKI: WARZYWA: - 3 marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo
SMYKWKUCHNIobłędny kolor, któremu wprost nie można się oprzeć! Skusicie się...? Koktajl truskawkowy z kiwi Składniki: (na 2 l napoju) 900 g truskawek 1 kg kiwi 1,5 kg jabłek Kiwi obrać, z truskawek odciąć szypułki. Zmiksować blenderem na gładko. Z jabłek wycisnąć sok (przecierowy), wymieszać z musem owocowym. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Porcja jest słuszna. Teoretycznie . Praktycznie znika
Pożeraczka, czyli raz adobrzelower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
Słodkie okruszkitalerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która obniża CHOLESTEROL! 17 kg w 1,5miesiąca! ---------------------------- SURÓWKA Z MARCHEWKI 2 duże marchewki, lub 4 średnie 2 małe jabłka 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% odrobina soku z cytryny sól i pieprz do smaku Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przyprawić musztardą, majonezem
Calzonella.comprostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku Skworcu owsiane ciasteczka wegańskie Brześć 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie(...)jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę. Żółtka
Z Kuchni Do Kuchnicudowny jagodowy kolor. SKŁADNIKI: 8 kromek ciemnego chleba (najlepiej tostowego) 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego 1/2 główki czerwonej kapusty 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka) 3 płatki żelatyny 1/2 kostki drobiowej garść rukoli krem z octu balsamicznego Wykonanie: Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie. Najczęściej 1 kostka wystarcza
Sztuka gotowania w/g SamiryMniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól, pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat
Moje domowe kucharzenieSkładniki 2 średnie jabłka sok z cytryny 1/2 szklanki wody cynamon Wykonanie Jabłka pokroić w plastry o grubości około 5mm W miseczce wymieszać wodę i sok z cytryny Zamoczyć w niej przez chwilę plastry po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na metalowej kratce. Piec w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu przez około 40 min z każdej strony
KukuleczkiSkładniki kaczka 1,5 kg 2 -3 jabłka 1 plaster cytryny 4 ząbki czosnku majeranek sól morska Przygotowanie Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza Umytą i osuszoną kaczkę nasmaruj olejem, natrzyj solą, majerankiem. Do środka włóż rozgnieciony czosnek, pokrojone na ćwiartki jabłka, sól,majeranek, plaster cytryny. Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika
KukuleczkiSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 kwaśne jabłko 1,5 łyżki masła kilka suszonych śliwek 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren świeżego pieprzu sól Przygotowanie Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki(...)wody. Duś pod przykryciem przez 15 minut, Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną cebulą na maśle. Dodaj do kapusty. Jabłko zetrzyj na tarce, śliwki pokrój i wrzuć do garnka. Dolej 1 szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą
Kukuleczkikażdy zna jej smak. Mnie kojarzy się z domem rodzinnym. U mnie zazwyczaj w duecie z rybą lub gulaszem. Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula kminek 1 łyżeczka cukru pieprz olej Przygotowanie Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj
Kukuleczki