Składniki na 4 porcje 6 liści jarmużu 2 jabłka 1 puszka ciecierzycy garść żurawiny garść orzechów nerkowca lub innych Składniki na sos 3 łyżki oliwy lub oleju lnianego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego pieprz sól Przygotowanie Jarmuż podziel na mniejsze kawałki, wytnij twarde łodygi i obgotuj przez minutę(...)Jabłka pokrój w cienkie plastry. Połącz ze sobą składniki do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu rozłóż liście jarmużu, dodaj po 2-3 łyżki ciecierzycy, kilka orzechów i posyp żurawiną. Całość polej sosem. I gotowe! Smacznego
KukuleczkiPrzyszedł maj- mój ulubiony miesiąc, zakwitły bzy. Przedstawiam Wam kolejny przepis na pyszny koktajl. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki: 4 łodygi selera naciowego jabłko kiwi miód nasiona chia woda Przygotowania: Jeśli masz wyciskarkę, to przepuść przez nią seler, a jeśli nie to normalnie możesz go zmiksować. Kiwi, jabłko, seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki
Kukuleczkikonsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 375 ml wody 1 banan 1 jabłko 250 g truskawek cytryna Sos jogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki brązowego cukru Wodę zagotować, dodać kaszę i gotować na niewielkim ogniu przez około(...)minut, zdjąć z ognia i odłożyć do wystudzenia. Owoce umyć, jabłka, banany i truskawki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Do jogurtu dodać cukier i olej rzepakowy, dokładnie połączyć. Przestudzoną kaszę podzielić na dwie części, wyłożyć na talerzach, na wierzch wyłożyć sałatkę owocową, całość udekorować sosem jogurtowym. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji
Domowa cukiernia Ewycukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier
W Mojej Kuchni Lubięawokado skropione kolendrą i koprem Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie(...)znakomity sos. Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” (znowu) nie powaliła mnie na kolana. Nie miała smaku, a warzywa były twardawe. Zdecydowanie wolę moją jarzynówkę. Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem (brak zdjęcia). Dania nie uwzględniono w karcie, a było miłą i smaczną niespodzianką Obawiałabym się zamówić pierogi z kaszanką, jednak dziś wiem, że to połączenie jest genialne
Kuchnia Bazylii100g mąki pszennej 90g cukru można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka(...)pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujekońcowy trzeba czekać cały rok, ale naprawdę warto. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 1 litr spirytusu 60% 500 g miodu 1 laska wanilii 2 trawy żubrowe Jabłka kroimy w mniejsze kawałki i razem z wanilia i trawą żubrową zalewamy spirytusem. Zostawiamy
Marder&Marder Manufacturetakim koktajlu. Banany nadają słodkiego smaku i pokrzywa wogóle nie jest wyczuwalna. Jedynie widoczne są małe zielone drobinki, które można uznać za szpinak. składniki: 3 dojrzałe banany 2 jabłka 1-2 garście listków młodej pokrzywy ok 3 szklanki mleka Listki pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki
Monia miesza i gotujeKalarepa duża -2 szt jabłko -2-3 szt marchewka -3 szt papryka zielona - 1 szt rzodkiewka - 1/2 pęczka sok z cytryny -3 łyżki olej- 2 łyżki miód płynny - 2 łyżki sól pieprz Kalarepę i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
Camilla w kuchnigruszki -3 szt jabłko - 2 szt papryka zielona - 1 szt ser gouda -20 dag sok z cytryny - 2 łyki imbir mielony - 1 szczypta olej - 2 łyżki miód płynny - 2 łyżki sól pieprz Gruszki i jabłka umyć, obrać, przeciąż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Camilla w kuchniSkładniki (na dwie porcje, kokilki do zapiekania 8,5 cm) 4 łyżki kaszy jaglanej 125 ml mleka (roślinnego lub krowiego) 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego duża szczypta cynamonu 1/2 jabłka (średniej wielości) około 60 g chudego twarogu 1/3 średniej wielkości banana 3 łyżki mrożonych jagód (w sezonie świeże) Przygotowanie Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą na gęstym sitku. Następnie przekładamy(...)małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 3-4 minuty. Następnie do naszej kaszy dodajemy pół jabłka (bez skórki) startego na tarce na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce rozdrabniany chudy twaróg, następnie dodajemy do niego banana. Całość dokładnie mieszamy. Serowo-bananową masę przekładamy (po połowie
Słodkie okruszkiszparagach czas na ukochany rabarbar, zaczynamy od deseru! Który prócz prozdrowotnych właściwości zaskoczy was świetnymi połączeniami smakowymi. Kwaskowy rabarbar lubi się z wanilią, nie pogardzi cynamonem, jabłkiem, rozmarynem czy orzechami pecan. A gdy znajdą się nuty śmietankowe i miodu gryczanego to tworzy się fajny wielowymiarowy smak. Deser jest bajecznie prosty a zarazem uroczy. Skusi się na niego zarówno ktoś(...)miksujemy z orzechami i cynamonem na gęstą papkę. Odstawiamy. 3/ Na talerz z wnęką wykładamy na środek mus z rabarbaru, dookoła mus śmietankowo-orzechowy, na środek wydrążoną kulkę z jabłka. Całość lekko polewamy miodem i posypujemy rozmarynem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 szklanka mleka spożywczego 2% 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 jabłko garść rodzynek garść migdałów 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać płatki, cynamon i gotować ok. 5 minut. Ugotowane płatki przelać na talerz. Dodać pokrojone jabłko i bakalie. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąprzepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 25dag sera białego 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny szczypta soli cukier waniliowy 3-4 jabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na 15-20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na pół centymetra pokroić(...)centymetrowe kwadraty, na środku położyć grubzy plater obranego jabłka, złączyć po przekątnej rogi ciasta i dobrze skleić. Piec w temperaturze 180 st.C na rumiano
Cukiernia PychotkiMożecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem(...)drugiej misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka) Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/muffinki-pelnoziarniste-rabarbarem/ BosowKuchni Artykuł Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery
Mieszam w Garnku