aromatyczna. Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek. Schab duszony w winie z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieowoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi - ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie:) I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe - tu też dowolność, takie ciasto
Zasmakuj KuchniOjczyzną brzoskwiń, zwanych w starożytności perskimi jabłkami, są Chiny. Ich mieszkańcy już 4 tys. lat temu zajadali się tymi soczystymi owocami. Warto wiedzieć, że brzoskwinie to skarbnica witamin i mikroelementów. Dlatego wraz z ananasem stały się głównym składnikiem tego pysznego dżemu. Towarzyszy im ananas i nasiona chia. Oto przepis na fit dżem brzoskwiniowy z ananasem, do którego przygotowania wystarczą
My Chcemy Jeśćoraz odżywcze. Sok z buraka działa oczyszczająco oraz usuwa zmęczenie. Reszta składników również nie jest bez znaczenia... Polecam! (1 porcja) 150 ml soku z buraka (*) 50 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) 50 ml soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki dobrej oliwy lub oleju (opcjonalnie) (**) Wszystkie składniki
Di gotujelekkiego wystudzenia. *powstałą podczas gotowania pianę, zbieramy z powierzchni. Krok 3. Kompot przecedzamy do innego naczynia, dosładzamy miodem - według własnego uznania i gotowe. Truskawki możemy tutaj zastąpić 3 jabłkami pokrojonymi na kawałki (bez gniazd nasiennych oczywiście). Kompot nie będzie wówczas tak intensywnie czerwony, smak będzie inny jednak równie wspaniały. Smacznego
Moja Książka Kucharskarobię, wybaczcie mi proszę :) Z 3 sztuk większej kapusty mam 7 litrowych słoików sałatki. * Tu moja uwaga - ponieważ koncentratu jabłkowego nie udało mi się kupić, uży łam jabłek prażonych w słoiku, zmiksowałam, aby nie było większych kawałków - użyłam odrobinę mniej cukru ni ż jest to w przepisie. Smacznego
Moja Książka Kucharskaprodukty nie dozwolone. Może warto je zmienić na zdrowe przekąski i koktajle. Dziś zapraszam na pyszny słoneczny koktajl, który poprawi naszą przemianę materii. Składniki 1/4 mango 2 pomarańcza 2 jabłka 1 cytryna odrobina chilli Wykonanie Mango, pomarańcze
Kulinarne pyszności Molkidelikatny smak. Lepszej nie jadłam. Obowiązkowa propozycja dla domowników i gości na świątecznym stole. Składniki: 1/2 kg białych kiełbas 5 średnich cebul 1 mała główka czosnku 1 winne jabłko ½ szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: 1 łyżka majeranku Galeo 1/2 łyżeczki kminku Galeo ½ łyżeczki oregano Galeo ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Galeo Sól morska do smaku Sposób przygotowania(...)zeszklić pod przykryciem aż zmięknie, doprawić solą, ziołowym pieprzem, majerankiem, kminkiem i oregano, wymieszać. Wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia,dodać umyte i wydrążone z nasion, pokrojone na cząstki jabłko razem ze skórką, zalać równomiernie białym winem, na wierzchu poukładać w całości białe kiełbaski. Dodać przekrojoną na połowę główkę czosnku. Lekko też oprószyć przyprawami. Włożyć
Wanilia i KardamonBabka serowo- czekoladowa 5. Babka miętowa z czekoladą 6. Wielkanocna babka cytrynowa 7. Babka waniliowa z kardamonem 8. Babka z rodzynkami 9. Babka szampańska 10. Babka drożdżowa z jabłkami
Tradycyjna Kuchniapolewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitypropozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie obieramy(...)pozbawiamy pestek. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Owoce i czosnek umieszczamy w rondelku i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli owoce puszczą mało soku podlewamy lekko wodą. Gdy owoce się zagotują dodajemy ocet, cukier, imbir, drobno posiekaną papryczkę i gotujemy dalej, aż owoce zmiękną. Pod koniec dodajemy rodzynki i przyprawy do smaku. Gorący
Smak mojej kuchnijeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane smażonymi jabłkami i posypane cynamonem. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieidę na spacer do lasu z Olivką (bąbel stracił kondycje) dystans min. 2 km Po 14:00 obiad I danie: zupa warzywna. P.S. Po spacerze mam kupić jabłka! Ktoś mi przypomni? Bo nie będę miał jutro śniadania
Dieta Rozdzielna i Zdrowietroszkę lemon curd- przepis na ten krem podałam wcześniej w poście o muffinkach Można nadziać innym kremem, na przykład gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite z cukrem białka i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Piekłam 15- 18 minut w temperaturze 170 stopni. Jak zaczęły leciutko brązowieć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat. Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Te które wczoraj serwowałam były z jabłkami. Info dla tubylczych emigrantów ( mieszkających UK) używam - Bramley apple sauce- w słoiczku- jak dla mnie idealne , nie za słodkie - pycha
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk