Krem z białych szparagów 296pogodą i piękną paletą szparagów w warzywniaku. Postanowiłam zatem przygotować najprostszą zupę krem z tego warzywa. Podałam ją z główkami szaragów (które po ugotowaniu odstawiłam na bok), kawałkami wędzonego kurczaka i koperkiem. Z kurczakiem nie należy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy - ma stanowić tylko dodatek smakowy. Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar(...)roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego kurczaka Szparagi obrać i odłamać zdrewniałe końce. Pokroić na równe kawałki. Główki szparagów odłożyć na bok. Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i zrumienić na niej cebulę. Następnie dodać szparagi
My simple kitchen
Szaszłyki z kury w dressingu musztardowym 186opcją na grill. Co poza kiełbaskami, karkówkami i schabami najlepiej smakuje - oczywiście że szaszłyki, ja smażyłem na grillu elektrycznym ale śmiało na węglowego grilla z nimi. Mięsko z kurczaka bo kto go nie lubi, do tego kilka warzyw lekki dressing do polania szaszłyków żeby nie były suche i mamy pomysł na pyszny obiad :) Składniki: 750g piersi z kurczaka (3 filety(...)pieczarek 2 cebule sol, pieprz ostra papryka, czosnek granulowany łyżeczka oleju z pestek winogron Dressing: 50 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz Kurczaka kroimy na średnie w miarę kwadratowe kawałki. Wrzucamy do miski dodajemy łyżkę ojeju, łyżkę czosnku granulowanego, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i wstawiamy
Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 146łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szklanki mąki 1 jajko mleko, olej Dodatki: sos pomidorowy/ ketchup 10-20 dkg pieczarek 20dkg żółtego sera 1 serek topiony 1 filet z kurczaka 1 mała cebula przyprawy Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i sól. Przykryć naczynie, postawić w ciepłym miejscu i poczekać aż zacznie rosnąć (im cieplej(...)dolać troszkę mleka i oleju. Gotowe ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i uformować. Ja w brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka
Za drzwiami kuchni
Duszone udka kurczaka z boczniakami 152Kurczak bardzo często gości na polskich stołach. Jest też wdzięcznym produktem, można przygotować go na wiele sposobów. W każdej postaci smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku. Składniki 1 kg udek z kurczaka 2 łyżki
R'n'G Kitchen
Przepisy na majówkę 160sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchnia
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 197ostra posypka na grilla Delikatna, aromatyczna posypka, która pięknie karmelizuje się podczas grillowania, nadając mięsu nie tylko smak, ale ładny wygląd. Marynata najlepiej nadaje się do przyrządzania piersi z kurczaka, dość cienko pokrojonej i lekko rozbitej tłuczkiem. Przepis pochodzi od Melissy Clark . Czas grillowania : 10 minut Glazura z wina i cynamonu Bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy(...)mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Czas grillowania : 20 minut Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Ta bardzo prosta marynata do filetów z kurczaka to idealne połączenie lekko kwaskowego jabłka ze słodyczą miodu i brązowego cukru. Świetnie aromatyzuje filety z kurczaka. Marynata doskonale nadaje się również do skrzydełek z piekarnika. Czas grillowania
Niedzielny kucharz
Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej 175prezentowana już wcześniej surówka coleslaw . Naprawdę nie trzeba nic więcej, żeby podać wspaniały obiad w ogrodzie na przykład z okazji urodzin czy w czasie majowej rozpusty kulinarnej. Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowej Składniki na 2 porcje: 5 podudzi z kurczaka (ok. 650 g) ½ cebuli (73 g) 2 łyżki keczupu łagodnego (30 g) 1 łyżeczka miodu(...)tego jaki stopień wypieczenia mięsa preferujemy, smażymy podudzia jeszcze przez 6 do 10 minut, mieszamy starając się jak najdokładniej pokryć nasze mięsko otrzymanym sosem keczupowym. Przepis na Podudzia z kurczaka w marynacie keczupowo-cebulowe w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Mięso z grilla palce lizać, czyli podudzia w marynacie keczupowo-cebulowej pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pl
Sajgonki z kurczakiem (idealna przekąska dla dzieci) 344możemy zabrać na piknik, czy do parku. Maluchy mają nieduże porcje pełnowartościowego posiłku. Sajgonki można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Składniki na farsz: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6-8 średnich pieczarek 50 g kiełków fasoli mung 1 średnia marchewka 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego(...)płaty) olej do smażenia Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobne kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w zapałki. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę szatkujemy drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kurczaka. Następnie dodajemy cebulkę i kiełki fasoli mung i smażymy aż cebula się nie zeszkli. Dodajemy marchewki. Gdy zaczną robić się
Dieta bez mleka
Sałatka z kurczakiem i mozarellą 179Dziś do pracy zabieram w pudełku sałatkę z kurczakiem i mozarellą. Składniki: pół opakowania miksu sałat połowa usmażonej piersi z kurczaka małe kulki mozarelli sos vinaigrette: – 6 łyżek oliwy – 6 łyżek wody – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: na spód pojemnika ułóż sałatę, potem kurczaka, mozarellę, a wszystko polej sosem vinaigrette ( połącz wszystkie jego składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Piersi kurczaka z kaparami, szalotką i skórką cytrynową 164smakoszy kaparów Składniki pierś kurczaka 1 szalotka pół czerwonej cebuli cytryna 2 czubate łyżki kaparów 1 łyżka masła 2 łyżki oleju oregano sól biały pieprz Przygotowanie Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię. Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę. Kapary po osączeniu posiekałem(...)Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku. Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G Kitchen
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami 407Bardzo dobre i szybkie danie jednogarnkowe - Pierś z kurczaka pieczona z warzywami. To kolorowe i proste do zrobienia danie idealne dla całej rodziny. Kurczak z warzywami to bardzo uniwersalny posiłek. Filet z kurczaka z warzywami z dodatkiem ziemniaków lub ulubionej kaszy będzie super na obiad. Polecam też upiec to danie na grillu. Wystarczy składniki umieścić na metalowej
AniaGotuje.pl
Błyskawiczna sałatka do dań z grilla 470Błyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z kurczakiem i boczniakami 315Składniki: 1 filet z kurczaka 250 g boczniaków 1 cebula 3 jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 200 g mąki 100 g masła Przygotowanie: Fileta … Czytaj dalej Tarta z kurczakiem i boczniakami
czarrna od kuchni
Jak przygotować grilla 233powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak smażony z warzywami i ryżem 199Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka czarnuszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś(...)kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w tymianku i zmiażdżonym czosnku. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy warzywa. Smażymy około 10 minut a następnie dodajemy imbir, olej sezamowy, sos rybny oraz masło orzechowe. Podsmażamy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wsypujemy ryż i całość mieszamy
Qchnia po prostu