jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:275/436)

Pieczony bigos z kiszonej kapusty 218

tyle, by się łatwo mieszało. Kroimy suszone śliwki, jabłka ścieramy na grubych oczkach i wszystko dodajemy do brytfanny. Na wierzch można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Bigos pieczemy min. 1h w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem

Kuchnia od dwojga
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 181

miski, dodać pokrojone w kostkę pomarańcze i jabłka, wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do miski wsypać mąkę, cukier, sól, zimne masło i palcami wszystko połączyć na kruszonkę blaszka 18x14 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką, na dno wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczona owsianka z marchewką, jabłkiem i truskawkami 151

jabłka – 50 g ulubionych owoców (najlepiej sezonowych) – 50 g płatków owsianych (można zastąpić bezglutenowymi lub mieszanką różnych płatków) – 50 ml mleka (użyłam roślinnego) – 1 łyżeczkę syropu z agawy Podgrzejcie mleko w garnku i umieśćcie w nim płatki i miód na ok 10 min (czyt. uwaga o płatkach, jeżeli mają cukier pomińcie miód, bo jabłko(...)słodkawy posmak). W tym czasie zetrzyjcie na tarce jabłko i marchewkę i dodajcie do garnka. Całość wymieszajcie i przenieście do naczynia żaroodpornego. Zapiekajcie przez ok 10-15 minut w 200 stopniach (termoobieg). Jeżeli macie ochotę możecie, szczególnie zimą dodać korzenne przyprawy takie jak cynamon, kardamon lub goździki do Waszej pieczonej owsianki. Ja wykorzystałam kupione na bazarku truskawki, drobne

Szybko Tanio Smacznie
Placki pełnoziarniste z malinami 196

Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju.  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka malin olej do smażenia cukier puder

O kuchni z uczuciem
Brzoskwiniowo-migdałowe ciasto na maślance 184

kolejce czekają już pierwsze jabłka z domowego ogródka... ) Przepis na ciasto pochodzi z tej strony ( klik ) a kruszonka to już mój twór :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 7 brzoskwiń kilka kropel olejku migdałowego

My simple kitchen
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 185

Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 gruszek 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajka

Ciasteczkowy Potwór
Dorsz w sosie 209

cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek  sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej ryby) świeżej kolendry do dekoracji Wykonanie Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę  posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę na blachę, wyłożoną  naoliwionym papierem do pieczenia .Można gotować dorsza ,ale można też

w mojej kuchni
Pierniczki staropolskie 233

polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała. Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy. Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć

Ze smakiem i z pasją
Mince pies II 109

angielskiej wsi, a moje pierwsze polskie próby ich pieczenie można podejrzeć TUTAJ. Tym razem wprowadziłam trochę zmian. Przede wszystkim - dobrałam proporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko.A mincemeat, po przeczytaniu przepisu Nigelli,  oparłam głównie na żurawinie. Dodałam jednak starte jabłka, tak jak podaje większość przepisów na to rewelacyjne nadzienie

bistro mama
Ciasto z rabarbarem i budyniem 196

Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego(...)Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jaglane ciasto z żurawiną! Na drugie śniadanie!/ CRANBERRY CAKE 375

kaszę, dodaj gorące mleko i starte na tarce jabłka, żurawinę; dokładnie wymieszaj - dodaj masę z żółtek i jogurt grecki - białka ubij na sztywną pianę mikserem na wysokich obrotach - wymieszaj wszystkie składniki, masa będzie rzadka i taka ma być kasza napęcznienie i zwiąże ciasto w piekarniku - blaszki wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę - piecz 45-50 minut na złoty kolor

SMYKWKUCHNI
Ciasto z jablkami, ktore zawsze sie udaje- apple cake 440

Ciasto z jablkami , co moge powiedzec o nim :) zawsze sie udaje- by go zrobic potrzeba tylko ok 10 min. Warto sprobowac, a dodajac kulke lodow smietankowych

Smaki Edyty
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6440

Tuńczyk w muszelce 6. Sałatka Ananas 7. Szybka sałatka makaronowa w tuńczykiem           Słodkości 1. Popękane ciasteczka 2. Kakaowa rolada z jabłkami 3. Tort kakaowo-wiśniowy z rurkami 4. Muffinki Snickers 5. Sękaczek  6.Chatka Baby Jagi 7. Popękane ciasteczka cytrynowe 8. Mrówka 9. Brazylianka 10. Kubanka 11. Sernik Królewski(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem

Czerwona Porzeczka
Śledź w śmietanie 248

W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć potraw z rybami. Najlepsze są takie, które można przygotować wcześniej i tu proponuję wam śledzie w śmietanie. U

Ala piecze i gotuje
Udka z kurczaka pieczone 180

   Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka. Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części. Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania

Maminek kulinarny
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 160

Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można(...)użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej

cool and minty
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 218

Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczeniapiecze się ją „na płasko”. Gdy ciasto zagnieciemy w malakserze – pracy przy niej będzie bardzo mało. Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim(...)cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (0,5 szklanki – można także użyć

Poezja smaku
pieczona pierś kaczki 198

proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego(...)skórką do góry) i zalać sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć z garnka, natrzeć solą i pieprzem. Do soku w garnku włożyć anyż, chili i cukier, zamieszać. Przykryty garnek z zamarynowanym mięsem wstawić

w mojej kuchni
Razowy piernik żytni 206

zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej 550. Piernik doskonały jest po ok 3-4 dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię(...)mieszanki przypraw do piernika, który zawsze przywołuje mi na myśl Święta. Dużo daje przekładanie piernika, zresztą takie lubimy najbardziej. Ja tym razem przełożyłam go dżemem z aronii z dodatkiem jabłek, ale przyda się tutaj każdy kwaskowy dżem. Polewa nie wyszła mi idealna, bo testowałam do niej zakupioną właśnie czekoladę do gotowania, tak więc nie wygląda ładnie i raczej będę

Mieszam w Garnku
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym 315

przyprawy: sól, imbir, suszona skórka pomarańczy, cynamon, goździki, kminek, majeranek Sos: - 1 owoc pomarańczy - garść żurawiny suszonej - 2 łyżki miodu gryczanego - 100ml soku z jabłek - 100ml wina z jabłek - cynamon mielony szczypta - łyżka masła Sałatka: - 1 pomarańcza - 1 grapefruit Kaczka: Pierś z kaczki myjemy, osuszamy i usuwamy zbędne pierze, jeśli jakieś się na nich znajduje. Mieszankę przypraw łączymy(...)czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.  Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut.  Po 10 minutach piersi wyjmujemy z piekarnika, odkładamy chwilę na deskę, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Pierś polewamy sosem i podajemy z sałatką z pomarańczy

Sajkofanka smaku
Ciasteczka francuskie ze śliwką węgierką 214

śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kawałków,  ja podzieliłam na 6 kwadratów i 6 prostokątów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Na każdym kawałku

Monia miesza i gotuje
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 187

mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie. Składamy za przeciwległe rogi kwadratów tak by powstały trójkąty. Każdy z rożków nacinamy nożykiem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do zarumienienia

Szefowa kuchni
Puszysty omlet ciasteczkowy z jabłkiem i sosem chałwowym 184

otrębów  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać widelcem. Wafla drobno pokruszyć i dodać do masy. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Przekroić na ćwiartki. Sos: 2 łyżeczki tahini + 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki chałwy waniliowej  Ćwiartki omleta przełożyć na zmianę z  plastrami jabłka. Polać sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Śledzie z kapustą Joli 153

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1

kgwjanczewo
Ciasto "Kubuś" 198

Bardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki

Cakes By Kejt
Pasztet z białej fasoli i jabłka. 200

jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy , dobra musztarda,  chutney  lub konfitura z cebuli . Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje, jak często mi się zdarza ;) Mam wielką nadzieję, że ten fasolowy pasztet przypadnie do gustu mojej wegańskiej córce - zobaczymy ;) Składniki: 250 g białej fasoli 1 duże jabłko(...)wodą. Gotować do miękkości (nie solić). Cebulę i jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i ziół. Ugotowaną fasolę opłukać i ostudzić. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Przepuścić całość przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut

zadanie-gotowanie
Kruche ciastka z wiśniami 187

można użyć ulubionego dżemu (w oryginalnej wersji są jabłka). Jako przekąska do podjadania, deser, na przyjęcia dla dzieci. Polecam, bo są pyszne i wbrew pozorom proste do wykonania. 0,5 kg maki pszennej 200 g.margaryny bezmlecznej 3 duże łyżki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dżem lub owoce bez pestek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 147

budyń a na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka. Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem. Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół. Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem. Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka. Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
Papryki faszerowane warzywami i amarantusem 154

amarantusem. Faszerować papryki przygotowaną masą. Przykryć papryki kapeluszami. Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Zjadać gorące np. z salsą pomidorową. W daniu wykorzystałam zioła z własnego ogródka:) Mix pietruszek naciowych Fenkuł (koper włoski) ------------- Podobne: Papryka z warzywami i pęczakiem Placki ziemniaczano-jaglane Jabłka z amarantusem i bakaliami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto wiśniowe z pianką 476

owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie kisielu wiśniowego

Praktyczna pl
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 173

smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu

Rozpustne gotowanie
Szybkie cynamonowo-orzechowe ciasto z gruszkami i jabłkami 147

wybór owoców, więc do koszyka wpadają po kolei jabłka, gruszki, śliwki... itp. mniej lub bardziej sezonowe pyszności. A potem te mniej chodliwe, lub zakupione w większej ilości, leżą sobie w koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce

Kuchenne zapiski Edyty
tort jabłkowy 162

Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 150 gram maki pszennej 60gram maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka

w mojej kuchni
Pierniczki Katarzynki 198

przez 10-12 minut. Nie należy przekraczać czasu pieczenia, bo pierniczki mogą stać się zbyt twarde i już nie zmiękną. Po upieczeniu odczekać minutę, następnie wystudzić Katarzynki na kratce. Katarzynki po wystudzeniu trochę twardnieją. Miękkość odzyskują po ok. 10-14 dniach przechowywania w zamkniętej puszce. Po włożeniu do puszki kawałka jabłka wyraźnie zaczynają mięknąć już po 3 dniach. Smacznego

Pełny talerz
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 367

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki

Słodko-Słony Świat Ilony
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 153

dawno temu, a jeszcze nie napisałam o wszystkich urodzinowych ciastach.Pisałam za to, że mieliśmy cudownych gości. Postanowiłam, poza oczywiście tortem, przygotować coś jeszcze. Coś, co zaskoczy Duńczyków - sernik. Pieczony. Hmm...Najpierw pomyślałam o takim z rodzynkami, ale C. stwierdził, że może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków(...)spód wyłożyć maliny, na nich równomiernie rozprowadzić masę serową.Piec w 160 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka jaglana :-) 233

duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

pieprzny smaczek
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 297

dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj i lekko docisnij. Na wierzch dodaj masło orzechowe z kokosem Primavika. Podczas zapiekania wytworzy się z niego taka chrupiąca skorupka, która będzie spodem naszego deseru. Będzie wyglądała tak po upieczeniu-  Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piecz dotąd ,aż masło orzechowe zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni