będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy(...)lubię obierać dyni, ale ostatnio w jakimś programie widziałam dobry sposób na jej szybkie obranie - dynię kroimy w grube paski, pozbywamy się nasion, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy - dynia jest miękka i nie ma problemu z pozbawieniem z niej skóry. Cebulę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę. W occie rozpuszczamy sodę. Dokładnie mieszamy
prawdziwe jedzeniezawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny(...)roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka, a do tego masło przetarte na tarce o grubych oczkach. Ciasto zagnieść
Sajkofanka smakuProsty dżem jabłkowo-śliwkowy, tak na początek naszego jabłkowego cyklu. Od dłuższego czasu męczymy was przetworami (w końcu to sezon). Teraz też będzie jeszcze trochę przetworów
Marder&Marder Manufactureczęści, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof(...)xhr.responseText); } else { document.getElementById('72c6d90060bee805f512b56213b4e348').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: dania mięsne na imprezę Danie z pieczarek dania na święta bożego narodzenia sniadania The post Drożdżówki z jabłkami appeared first
dom-agi.plUmyte i osuszone truskawki kroimy na nieduże cząstki i dodajemy do masy. Ponownie delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na bezę, rozprowadzamy wyrównując powierzchnię i zwijamy roladę. Zwijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu można ozdobić wzorem z czekolady. To jest pierwszy sposób podania. Drugi – wstawiamy roladę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser(...)Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona Bajek – na FB Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoKapusta jest kwaśna, mięso mogłoby się nie ugotować prawidłowo, gdybyśmy dodali je od razu. Do podgrzanej kapusty dodajemy mięso przesmażone i upieczone razem z pozostałym w naczyniu po pieczeniu płynem, ugotowane grzyby i przesmażoną cebulę, podsmażoną i suszoną kiełbasę. Dorzucamy całe śliwki, z pestkami, podlewamy kapustę 2 łyżkami wazowymi wywaru pozostałego z gotowania grzybów. Całość bardzo dokładnie mieszamy(...)grubej tarce słodkie jabłko, jeszcze jedną przesmażoną cebulę albo jeszcze 3-4 suszone śliwki. Jeśli kapusta za bardzo straciła swoją charakterystyczną kwasowość – dodajemy po 2-3 łyżki odciśniętego soku z kiszenia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się robił bardziej słony – i od wędlin, i od pieczonego mięsa. Gotujemy go trzeciego
Karo in the Kitchenkropel wody Wykonanie: 1. Cukier mieszamy z cynamonem 2. Skórki z jabłka skraplamy paroma kroplami wody i dodajemy cukier z cynamonem. 3. Całość mieszamy tak żeby na każdej skórce było trochę cukru i cynamonu. 4. Skórki wykładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Skórki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut
Mój pomysł namąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Chleb wydaje
Weekendy w domu i ogrodzieśrednie jabłka sok z cytryny 1/2 szklanki wody cynamon Wykonanie Jabłka pokroić w plastry o grubości około 5mm W miseczce wymieszać wodę i sok z cytryny Zamoczyć w niej przez chwilę plastry po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na metalowej kratce. Piec w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu przez około 40 min z każdej strony
Kukuleczkiswojej kuchni i dodawać np. do wypieków. Są one zdecydowanie lżejsze niż te pieczone na maśle. Polecam :) 10 sztuk: 4 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 250 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (wyciskam sok z 2 buraków, dużej marchewki i dużego jabłka) – jeśli nie posiadacie wyciskarki do soków dodajcie 200 g startych owoców
Mienta blogbazylii i szynki to co najlepsze. Danie uzupełnia świeży pomidor i jabłko – czyli podstawa naszej salsy. Wprowadza ona powiew świeżości, co w tym daniu sprawdza się idealnie. Nasz schab nadziewany bazylią podaliśmy z kaszą jaglaną. Wy możecie ją zastąpić dowolnym produktem – ryżem, pieczonymi ziemniakami czy batatami. Eksperymentujcie. Smacznego życzy Ciasna Kuchnia. Artykuł Schab nadziewany bazylią,szynką
Ciasna Kuchniatemperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka - wymieszać. Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej. Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut. Upieczone odstawić do wystygnięcia
kolorowotorcikoworodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem) ok. 25-30 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni
Corner With Recipesłyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśrednicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd
Powiedz dietom niecukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych(...)suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Dodać jabłko, marchewkę i migdały, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Mąkę cukier i masło zagnieść, aby powstała kruszonka, którą posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut
Kuchnia w opałachPyszne ciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D
Lawendowe Niebodrugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło
BaRepaswysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut.Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy małą ilością parmezanu i świeżych ziół.Sałatka porowa.Będziemy potrzebować:-por, część biała-groszek zielony-ser edamski-pieprz, sól-jabłkoPor siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu
BaRepaslukru można posypać cukrem pudrem). Wycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie
mojewypiekiinietylkofolię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
NaKońcuJęzykatortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Pasja Smaku