rozpuszczonego masła szklanka mąki 170 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli Jajka ubić z cukrem ,dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia masy .Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni z dwóch stron . Podajemy gorące .U mnie z lodami waniliowymi i truskawkami i karmelizowanymi jabłkami . Karmelizowanie jabłek: Jabłko obrać i pokroić na plasterki
Ladylaura.minutach gotowania, natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy. Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli
Zdrowie na języku :Ppokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.Jeszcze
Słodkie Przyjemnościwięc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate. Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej
Smaczna PyzaZapraszam Was na pyszne, a co najważniejsze zdrowe zielone smoothie. Taka szklaneczka łączy w sobie mnóstwo cennych składników. Dziś połączenie 4 wspaniałych składników: seler naciowy + jabłko
Słodkie okruszkizastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane(...)jabłko i cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel je na 15 równych kawałków. Uformuj z każdego zgrabną kulkę i ułóż je na blaszkach natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia
karmelowywyrośnięcia przykrywając ją ściereczką. W między czasie nastawiam piec na 170 stopni i zabieram się do przygotowywania kruszonki. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 100 g masła 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki W misce mieszam wszystkie składniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem
Calzonella.com,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia , po tym czasie smarujemy
Wypieki Renekształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki
Domowy Smak Jedzenialaskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy sok, miód i olej. Łączymy zawartość obu misek, dokładnie mieszamy i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. W między czasie mieszamy
Moja Galeria Smakunuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy foremkę (wyłożoną na dnie papierem do pieczenia). Wstawiamy spód
Wielki apetytdodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka
Zdrowo i kolorowocałość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek dodajemy po łyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
Mango Papaja