Tej jesienie w naszej kuchni często robimy jabłka prażone , których używamy do pieczenia szarlotek lub drożdżówek. Szczególnie przypadła nam do gustu odmiana szampion (champion), która ma
niecodziennikparySypana szarlotka bez jajek jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Połączone 3 sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła
niecodziennikparyChoć jabłka są drogie w tym roku, to nie wyobrażamy sobie jesieni bez pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym
niecodziennikparyZakopiańska szarlotka nieodmiennie kojarzy mi się z wakacyjnym wypadem z Koleżanką w Tatry. Codzienne całodniowe wyprawy w góry byłyby o wiele bardziej męczące, gdyby nie nagroda
niecodziennikparySzybkie ciasteczka a’la szarlotki Puszyste, maślane i przepyszne ciastka z jabłkami, które wykonamy dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Te szarlotki
Blog z ApetytemSzarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma
Smaczne ZdrowePodobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki
Słodki sentymentCiasto idealne na jesienne popołudnie? Szarlotka. Szybka i smaczna. Któż nie skusi się na kawałek tak pysznego, pachnącego cynamonem ciasta. Na co dzień nie piekę
Strefa Zdrowego ŻywieniaBułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru
tyfranboxJeżeli zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem ciast to polecam tzw. ciasta ucierane na początek. Mówiąc wprost nalezy wszystkie składniki ze sobą wymieszać, zazwyczaj mokre z mokrymi
greenscarfDo szczęścia i pełni smaku nie potrzeba nie wiadomo jak wyszukanych przepisów, czasami te najprostsze są najlepsze. Jednym z takich deserów są jabłuszka zapiekane pod kruszonką
tyfranboxDo przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza , u której przepis zobaczyłam. Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy
Smaki Na TalerzuSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła (+ masło do wysmarowania blachy) 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2
Qchnia po prostuCzas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 3 h Połowa listopada to czas, w którym ja i moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDziś nie będzie strasznie, mimo, że halloween, dziś będzie zwyczajnie ale za to smacznie. Jedyna szarlotka jaką możemy upiec wykorzystując całe jajka-żółtka do ciasta kruchego
Wanilia i Kardamon