takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :)Nie masz jogurtu ? Możesz upiec Ciasto maślankowe z maślanką albo nawet kefirem. Polecam mocno także Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatrochę więcej niż zwykle. A teraz zabieram się za testowanie:) A później sernik, który na moim blogu bije ostatnio rekordy popularności, a jak dobrze pójdzie z czasem to jeszcze jabłecznik z bezą:) ... później ;) Babeczki piernikowe gotowe:) Jeśli jeszcze macie przed sobą zakupy mogę je z czystym sumieniem polecić:) Mieliśmy małe przeboje z polewą, bo moi mali pomocnicy dodali
Kraina Tysiąca Smakówpory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem, jednak ta szarlotka jest zupełnie inna... A czy lepsza? Sami oceńcie... Inspiracja Ciasto: 200g masła, jajko, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao
Z miłości do słodkościZanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem, który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatni sernik jak pamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki :Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki
Magiczne Życie Martylistę ulubieńców się nie załapał i już wiem, że była to jednorazowa przygoda. Macintosh Spice Czyli korzenne jabłuszko jak dla mnie to zapach gorącego jeszcze jabłecznika posypanego brązowym cukrem i cynamonem. Zapach idealny na chłodne, zimowe wieczory. Jeszcze kilka słów na temat mojego nowego kominka. Spodobał mi się podgrzewacz z serii Petal Bowl w kolorze czerwonym. Wybrałam sklep goodies.pl
Magiczne Życie MartyDodaję do płatków płynny miód, mieszam. Przekładam do szklanki / szklanek. Na wierzch wykładam ciepłe jabłka, wszystko posypuję obficie cynamonem. PS: Mus jabłkowy można wykorzystać gotowy ze słoika (taki do jabłecznika). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinajczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć
Smaczna Pyzataką upiekę. Ta trochę świąteczna wersja jest pachnąca i pyszna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.Zobacz też przepis na inną, pyszną Szarlotkę , którą wszyscy pokochają i bardzo prosty Jabłecznik śmietankowy . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś zapraszam na prosty deser bez pieczenia. Ot niby nic szczególnego: jabłka, bita śmietana i słomki ptysiowe z cynamonem, a zachwyca i czaruje smakiem
Cynamonowe szczęścieJabłuszka dostępne są przez cały rok, więc zawsze można zrobić takie ciasto. Najlepiej kupić jabłka o nazwie – Złota Reneta lub inne kwaśne. Zaczynamy od biszkoptu
Kuchnia PokoleńWyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim
Pani M - kuchnia smakowitaUżywacie mąki kasztanowej? Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często. Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto
Moje Małe CzarowanieMega krucha, dzięki mące krupczatce, którą upielbiam przy tego typu wypiekach. Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca
Walijskie Pichcenie