ciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam
To co kochamformie torcika z jadalną dekoracją kwiatową. Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta. Dekoracja: • 1 gotowana marchewka • 1 gotowana pietruszka • liście bazylii i pietruszki Wykonanie: • Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić sałatką, dokładnie ugniatając. • Sałatkę wstawić
To co kochamciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Jadłam to ciasto tak dawno, że zapomniałam już jak smakuje. Jedyny ślad, jaki pozostał po nim, to przepis w starym zeszycie. Biszkopt wygląda rewelacyjnie
To co kochamTakie minihamburgerki były niekwestionowanym hitem ostatniej imprezy. Mini- bo na jeden kęs, no może na dwa, czyli małe bułeczki, małe burgery, plasterek ogórka i połówka pomidorka koktajlowego z sosem w stylu amerykańskim czyli na bazie majonezu, keczupu i musztardy. To bardzo zdrowy domowy fastfood z wołowiny dobrej jakości i bułeczek
To co kochamwygląda taka mięsno-owocowa przekąska, ale również jest bardzo smaczna. Ja uwielbiam takie połączenia smakowe, jednak kulinarni tradycjonaliści mogą mieć problem. Tak podany pieczony schab na ostatniej imprezie był i ozdobą stołu, i przekąską, która cieszyła się dużą popularnością. Składniki: Pieczony schab według tego przepisu (schab pieczony) Owoce • 1 puszka brzoskwiń
To co kochamsmakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć gotowe dzień przed podaniem. Składniki: • 4 piersi kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy
To co kochamczyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: • 3 filety
To co kochamTaki oto tort naleśnikowy z serem białym i łososiem gościł kiedyś w moim domu na imprezie urodzinowej. Niestety nie mam zdjęcia po przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto
To co kochammakaronowa, czyli miąższ odzielał się po ugotowaniu jak makaron, nie mogłam więc przygotować kulek w marynacie słodko-kwaśnej, które to zawsze są hitem na różnych imprezach. Szkoda, że jest to warzywo nie do końca doceniane w kuchni, bo wartości odżywcze i właściwości lecznicze również ma imponujące. Dynia jest niskokaloryczna, pomaga
To co kochamKilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest
To co kochamzamieszkałam po studiach, poznałam smak „prawdziwego śledzia” – grubego, mięsistego i delikatnie zamarynowanego. Mój sąsiad robił najlepsze i zawsze gościły na każdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję
To co kochamczas karnawału i różne imprezy z nim związane polecam śledziową sałatkę warstwową. Każda warstwa jest doskonale widoczna, co wprowadza ład w salaterce i dzięki temu wiemy, co jemy. Wierzchnia warstwa, którą są białka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: • 5 filetów śledzi
To co kochamkukurydzy do owoców. Ale smakuje tak wybornie, że nie sposób się od niej oderwać. W mojej rodzinie to pewniak na świąteczno-imieninowych imprezach. I nigdy nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 5 bananów • 4 sztuki kiwi • 3 pomarańcze • 1 puszka ananasów • 1 puszka kukurydzy • 1/2 granatu • 1 cytryna • 1 łyżka majonezu
To co kochambłyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek
To co kochamPozostało więc niewiele czasu, aby rozplanować przygotowania w taki sposób, żeby później, przy wigilijnej kolacji, nie myśleć tylko o zmęczeniu. Od wielu lat staram się planować święta czy inne imprezy, a odkąd to robię, to mniej nerwowo wychodzi na końcu, a i zmęczona tak bardzo nie jestem. Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma wskazówkami. Zacznijmy od przygotowania notesiku i czegoś
Codzienna kuchnia niecodzienna