Cake pops lub kulki na patyku albo ciasteczkowy lizak. Jednym słowem pyszna słodycz dla milusińskich nadająca się idealnie na przyjęcia urodzinowe oraz imprezy szkolne. Przepis banalnie prosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość. Składniki: 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe) 120 g serka mascarpone masło
Pysznie & PięknieKolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się
Kryzysowa Książka Kucharskamało praco i czasochłonne. Co prawda, aby uzyskać pełne walory należałoby go ugotować kilka dni wcześniej a następnie codziennie podgrzewać, ale biorąc pod uwagę stan ludzi znajdujących się na imprezach wystarczy tylko dobrze wybrać moment podania, a zostanie spałaszowany ze smakiem. Przy okazji wywiad, który udało mi się uzyskać w postaci pliku dźwiękowego puszczany w radio w wigilię ze mną
Kryzysowa Książka Kucharskacena takowych jest dość wysoka. Co zrobić? Rozwiązanie tego problemu jest poniżej. Tylko pamiętajmy, że hipsterem nie można być w zaciszu domowym. Takie burgery musimy robić na dużych imprezach lub brać ja na miasto i jeść w jakiś mocno uczęszczanych miejscach jak deptaki, rynki, parki, gdzie można spokojnie usiąść i pograć w jakaś starożytną grę (a przynajmniej poudawać
Kryzysowa Książka Kucharskaminiony weekend brałem udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. W sobotę uczyłem się robić pierogi z różnych stron świata, a w niedzielę na tapecie była, jak to ładnie nazwano, południowa i zachodnia Słowiańszczyzna. Z każdego dnia wyciągnąłem najwięcej jak się da. Na pierogi, w wersji kazachskiej, przyjdzie czas kiedy będzie sezon na dynie. Dziś
Kryzysowa Książka Kucharskaprzepis otrzymałem od Petry z Chorwacji (to taki kraj, w którym urodził się Tesla i wymyślono krawat :)), która prowadziła warsztaty warsztatach kulinarnych zorganizowanych przy okazji imprezy o nazwie International Garden. Tematem przewodnim była południowa i wschodnia słowiańszczyzna. Petra mówiła, że jej mama takie robi i są przepyszne. Doczekałem się papryki za 4 zł więc postanowiłem zamieścić tutaj ten przepis. Sekretem
Kryzysowa Książka Kucharskawodą i dosładzamy cukrem. Jak mówiłem plan został bardziej niż zrealizowany ponieważ uczestnikom tak bardzo smakowały podsmażane skórki z ziemniaków, że zrobili z nich przekąskę. Idealny patent na imprezę. Idąc za ciosem zrobili jeszcze pieczone ziemniaki. Oczywiście ze skórkami :) Nic mnie bardziej nie cieszy niż fakt, kiedy uczestnicy wychodzą przed szereg ze swoją kreatywnością. Uwaga! Bardzo ważne jest to, żeby
Kryzysowa Książka Kucharskanowym roku trendami kulinarnymi, o których tradycyjnie wspomnę ;) Podsumowując, w minionym roku: przeprowadziłem kilka warsztatów kulinarnych prowadziłem zajęcia kulinarne dla dzieci z świetlicy terapeutycznej byłem gościem prowadzącym na imprezie kulinarnej dawałem wykład w technikum gastronomicznym doczekałem się kolejnego artykułu w prasie zacząłem rozkręcać akcję przeciwko marnowaniu żywności, czego efektem był pierwszy z filmów w Gazecie Wyborczej (w nowym roku
Kryzysowa Książka Kucharskaznów w terenie. Pewnie ostatni na razie, bo sezon się kończy i w ogóle :) Polenta to taki włoski sposób na kaszę kukurydzianą, którą bardzo często się grilluje. Szedłem na imprezę w plenerze i chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach
Kryzysowa Książka Kucharskazasadzie nic specjalnego, ale w nowym wydaniu. W sam raz jako szybkie danie na imprezę, gdzie albo nie mamy czasu, albo chęci gotować, albo po prostu goście przyszli nagle niczym sraczka lub nagły dopływ fenyloetyloaminy. Generalnie wariacje na temat ciasta francuskiego są niesamowicie proste w wykonaniu, a, z racji tego, że jest ten surowiec jest nowością, bo w powszechnym użyciu
Kryzysowa Książka KucharskaRoladki z tortilli z szynką i warzywami . Planujesz już sylwestrowe menu ? Może ten prosty przepis cię zainspiruje . Z tą szybką przekąską z gotowej tortilli przygotujesz najpyszniejszą imprezę w 2016 roku! Bez smażenia! Na ostatnia chwilę! Można te pyszne, proste Roladki z tortilli z szynką i warzywami przygotować, gdy goście pukają już do naszych drzwi! Gotowe placki tortilli wsytarczy posmarować sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili, oraz zielonych dodatków w postaci szczypiorku i natki pietruszki. To połączenie smakowe bardzo przypadło nam do gustu. Jest to jedna z klasycznych sałatek, które królują na naszych wszelakich imprezach, można ją podać też na świąteczny stół, z pewnością znajdzie się wielu chętnych, jest nie tylko kolorowa, ale i smaczna, do tego bardzo prosta do przygotowania 🙂 Sałatka z selera konserwowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjarmużu i słonecznika, zawinięte w tortilli z dodatkiem świeżego pomidora. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł pesto, to może tym razem się skusi. Roladki to doskonała zakąska na różne imprezy okolicznościowe. Oprócz tego, ż e roladki są smaczne to zawierają mnóstwo witamin. Do środka roladek dodałam pomidora, ale możecie dodać to co Wy lubicie np, oliwki lub suszone pomidory. Myślę
kulinarne odsłony patizakończenie Starego i na rozpoczęcie Nowego Roku mam dla Was pyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej! Do Siego Roku! Ciasto: 6 białek 15 dag suchego maku 15 dag wiórek kokosowych 15 dag domowego cukru waniliowego szczypta soli Krem: 6 żółtek 5 łyżek domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40
Smakołyki AsiNiezastąpiony w sałatce jarzynowej, kremowy, domowy najlepszy. Kojarzy mi się z latami 90., urodzinami, na których królowały jajka w majonezie. Majonez tak łatwo i szybko można przygotować tuż przed imprezą. Wystarczy odrobina cierpliwości, blender i za kilka chwil otrzymujemy najlepszy na świecie majonez! Nie ma porównania z tym sklepowym! Przekonaj się sam i zmiksuj majonez w domu już teraz! Majonez
Moja smaczna kuchnia