Inspiracją do wykonania tej sałatki był Meksykański król imprezy, który krąży po internecie i blogach kulinarnych i tak naprawdę nie wiadomo, kto go wymyślił. Ukradłam tylko wygląd zewnętrzny, bo zawartość jest inna. Sałatka bardzo wszystkim smakowała i z ostatniej impezy rodzinnej „wyszła” jako pierwsza. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1/2 sałaty
To co kochamsmak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy
To co kochamNiedawno upiekłam adwentowy wieniec drożdżowy, który wzbudził ciekawość rodziny i wielu znajomych, a smakował też wybornie. Na imprezę mikołajkową, którą niedawno urządzałam, upiekłam z tego samego przepisu choinkę. Te same bułeczki drożdżowe, ale serek łososiowy i podobna dekoracja sprawiły, że moja choinka również wzbudziła spore zainteresowanie. Składniki: Bułeczki drożdżowe • 3 szklanki mąki
To co kochamsałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego w papryce
To co kochamchrupiąca sałatka, z orzechami, żurawiną i jabłkiem, pachnąca bazylią, i cytryną. Dodatek liści cykorii zwiększa walory jej smakowe i estetyczne. Polecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: • 3-4 kolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii
To co kochamDzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
To co kochamIdzie weekend, a więc będą grille i różne imprezy na świeżym powietrzu. Najlepszy na takie okazje jako alternatywa dla piwa jest łagodny, zimny napój alkoholowy typu sangria. Po sukcesie sangrii truskawkowej zrobiłam sangrię tropikalną na bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko
To co kochamoliwek i zmyliła niejedną osobę sięgającą po tę sałatkę. Kolorystycznie i smakowo o niebo lepiej od zwykłego biało-czerwono-zielonego Caprese. Idealna na imprezy, bo i wygląda, i smkauje. Składniki: • 2 szklanki pomidorków koktajlowych pomarańczowych • 2 małe opakowania kulek mozzarelli • 1 szklanka borówki amerykańskiej • 2 łyżki posiekanych liści bazylii • sól, pieprz
To co kochamsłodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej imprezie, ale pokroję banana i pomidora w drobną kostkę, aby lepiej przegryzły się smaki. Inspirowałam się przepisem z książki kuchennej „Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd
To co kochampomidorków koktajlowych i marynowanych cebulek. Taka w sam raz na jesień, kiedy pomidory pachną jeszcze pomidorem. Sałatka imprezowa, idealna na mniejsze uroczystości i większe imprezy. Pasuje tutaj ostrzejszy ser żółty, ale może być użyty dowolny, np. salami, pasujący do kiełbasy i nazwy sałatki. U nas sałatka bardzo smakowała
To co kochampowstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek Jagody i Emmy – sióstr narzeczonego Moniki Davida. Takie ciasteczka to był prezent dla wszystkich gości uczestniczących w imprezie urodzinowej. Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany wstążeczką. Każdy pierniczek był unikatowy, chociaż schemat dekorowania podobny – liczba osiemnaście, kwiatki, kropki, paski. Mnie osobiście najbardziej podobały się całe białe
To co kochamJadłam niedawno na imprezie urodzinowej wyśmienitą sałatkę, która tak mi posmakowała, że postanowiłam rozebrać ją na czynniki pierwsze i odtworzyć w domu. Sałatka jest bardzo zaskakująca smakiem i strukturą, a to dzięki pestkom słonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika
To co kochamMięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • zioła prowansalskie • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie
To co kochamzalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć każdą inną rybę o białym mięsie. Taką rybę można podać na świąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: • 3 filety z flądry lub innej ryby • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru
To co kochammnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których prezentowane są przeróżne dania z fasoli. Tort fasolowy zawsze budzi kontrowersje, bo nikt nie spodziewa się takiego składnika ciasta
To co kocham