Wyszło super, jestem pewna, że zrobię to danie ponownie. Można zrobić takie grzybki w wersji na imprezy . Wtedy nie podawać ziemniaków, tylko rozłożyć grzyby na sałacie i tak serwować. Małe ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły. Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie nadzienia
Kuchnia Pokoleńszerszemu gronu osób, które niekiedy nigdy wcześniej nie miały z nią styczności. Staramy się prezentować namiastki kuchni kodeńskiej, kiedy tylko jest taka możliwość m.in. na terenie województwa lubelskiego, na imprezach lokalnych, na festiwalach i konkursach. Czynnie braliśmy udział w kilku edycjach Europejskiego Festiwalu Smaku prowadząc panele degustacyjne i warsztaty kulinarne związane z wytwarzaniem Sekretu Sapiehów, czy promujące Kodeń jako Prowansję
królestwo garówpudrem. Wypiek ten nie jest zbyt słodki, dlatego idealnie z nim komponuje się słodkie czerwone wino Monte Santi o intensywnym owocowym aromacie. Dlatego jeśli szukacie dobrego wina na imprezę karnawałową zdecydowanie polecam Monte Santi. SKŁADNIKI 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. mąki krupczatki, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki wódki, szczypta soli olej do smażenia, cukier puder do posypania
słodki bratekgrudnia do końca Karnawału to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika. Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu: Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy
Kulinarne przygody Gatityspróbujcie koniecznie pizzy w innym wydaniu. Pizza w postaci bułeczek, idealnych na złapanie w palce i radosną konsumpcję. Taka forma pizzy idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach. My uwielbiamy kąski z sosem i np rukolą. Sos może być dowolny, ale same kąski i tak smakują doskonale i robią wrażenie. Do środka kąsków – bułeczek możecie dodać to co lubicie
Mieszam w GarnkuSzybko i pysznie. Jest to propozycja dla zapracowanych. Idealne na imprezy lub miłą kolację w gronie rodziny. Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło o wrzucić posiekany drobno czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie
Kuchnia PokoleńPyszna kolorowa galaretka drobiowa bardzo często gości na stołach podczas imprez czy świąt. Podana w postaci tymbalików nie tylko efektownie wygląda na talerzu, ale również zapewniam że świetnie smakuje. Składniki: 1 cały kurczak 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera por 5 jajek szklanka mrożonego groszku 50 g żelatyny (na 2,5 L) sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć
magiczna kuchnia Kasizastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę. Składniki Czas przygotowania: 15 min świeże liście jarmużu 1 l oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy 2. Liście jarmuży przebieramy, usuwamy twarde łodygi
Słodki Kompromispory. Warto było spróbować. Ponadto myślę, że elementy, które z różnych względów pominęliśmy lub zmodyfikowaliśmy w przepisie zmieniły by jeszcze charakter tego dania, ale jeśli szukacie ciekawej przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym
Kuchnia po mojemuznalazłam tort, który przygotowałam dla bratanka C. na jego szóste urodziny w... Październiku . Był to tort błyskawiczny; dowiedziałam się, że mam go przygotować dzień przed planową imprezą. Użyłam więc sprawdzonego przepisu na wilgotny i miękki kakaowy biszkopt, który przełożyłam pysznie czekoladowym kremem. Jeśli chodzi o dzieci, to jest to połączenie zawsze trafione. Dekoracja to twarz jednego z wojowników
Pożeraczka, czyli raz adobrzesałatka powstała z potrzeby stworzenia czegoś, z tego co akurat było pod ręką. Byłam zaproszona z córkami na imprezę i z powodu końcówki choroby, złego samopoczucia postanowiłam zostac w domu. A tym samym nie prygotowaam nic do zabrania. W ostatniej niemal chwili, pod wpływem namów, postanowiłam, że pójdziemy. Nastąpił wtedy szybki przegląd lodówki
Polska Zupaświęta lub imprezę trudno utrafić z ilością ciast..Najczęściej jest go za dużo i wysycha ..Co z nim wówczas zrobić ..Jest kilka sposobów oprócz wcześniejszego zamrożenia /ale mrozimy gdy jest jeszcze świeży natomiast ta porada będzie dla wyschniętych już placków/.. 1.Jednym ze sposobów jest ciasto odświeżone brzoskwiniami..Ciasto kroimy na kawałki wielkości grzanek .na każdy kawałek
Ugotujmy CośSzybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru
KuchniaWeDwoje.plKarczek duszony to bardzo proste danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej. Polecam na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, imieniny, Sylwester itp. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Ja proponuję podać je w tradycyjny sposób z ziemniakami lub ryżem i surówką. Czas wykonania: 3 h (+ 6-12 h czas marynowania) Ilość porcji
KuchniaWeDwoje.pltysięcy razy, co daje naprawdę wysoki wynik, zważywszy, że przeciętny wpis ma około 10 tysięcy odsłon. Polubiliście go zdecydowanie :-) Taka pizza to idealna przekąska do pracy, do szkoły, na imprezę. Smaczna i na zimno, i na ciepło :-) Zawsze chętnie też zaglądaliście po słodkości, bo na drugim i trzecim miejscu stanęły dobroci, które podajemy z okazji Tłustego Czwartku. Fit pączk
Poezja Smaków - blog kulinarny