herbatniki - 5808 przepisów (strona:7/388)

Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach 485

stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę ją krótko podgrzać w mikrofalówce i rozmieszać (lub można też podgrzać na kuchence). Bardzo polecam…     Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach Składniki: Krem: 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej 300g nutelli 600g śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym 80-100ml gorącej wody 4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego (użyłam Kahlua) Dodatkowo: około 400-450g herbatników kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta   Do nasączenia: 1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier

Mała Cukierenka
Czarny alla 3 Bit. 207

dzięki firmie CUKRY NYSKIE . Ciasto jest pyszne, w dzisiejszej wersji z dżemem porzeczkowym, nie jest za słodkie i przyjemne w smaku:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: około 400 g czarnych herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE   200 G kakaowych herbatników 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy  2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka przegotowanej(...)drugiej rozrabiamy budynie cukier i mąkę, mieszamy i wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy tak długo aż budyń zgęstnieje, oczywiście ciągle mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Na herbatniki wykładamy lekko ciepły. Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody, dobrze mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy galaretkę

Sama słodycz i szczypta chili
Snickers bez pieczenia 253

Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka ziemniaczana, 1 łyżka budyń waniliowy bez cukru, 1 opakowanie jajko, 1 sztuka masło, 1 kostka 200g masa kajmakowa, 1 puszka płatki migdałowe, 50g Przygotowanie Do garnka z gorącą wodą wkładamy puszkę(...)reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, obie mąki, budyń oraz jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z masłem. Zagotowujemy. Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na spód wykładamy herbatniki kakaowe, wylewamy 1/3 masy budyniowej, następnie kolejno wykładamy herbatniki maślane, 1/3 masy, herbatniki kakaowe, pozostałą część masy i na wierzch herbatniki maślane.  Płatki migdałowe zrumieniamy

Gotowanie moimi oczami
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 209

rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka :) Przygotowanie ciasta jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (liczone, nie podjadać :)) 2 budynie czekoladowe z cukrem 210 g masła 3 łyżki cukru 800 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka(...)zrobił się kożuch. Masło utrzeć na puch z 3 łyżkami cukru. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć 18 sztuk herbatników w taki sposób, by nie było większych luk. Masę budyniową podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na przygotowane herbatniki, wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników

Trzeci talerz
Ciasto Maxi King 216

orzeszków ziemnych solonych 1. Mleko zagotować z cukrem. Wystudzić.  2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku. 3. Na spód blachy ułożyć warstwę herbatników, na to połowę masy mlecznej i znów herbatniki. Rozsmarować całą masę kajmakową (jeśli chcemy mniej słodkie ciasto można użyć 2/3 puszki), przykryć trzecią warstwą ciastek, wyłożyć drugą połowę(...)masy mlecznej i znowu herbatniki. 4. 1/4 szkl mleka zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kwałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki.  5. Orzeszki pokruszyć (ja wrzuciłam do woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta), posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Czyli w skrócie:  herbatniki - masa mleczna - herbatniki - masa kajmakowa

Kto ugości moich gości?
3 Bit 208

tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie:    Budyń ugotować w pół litra mleka. Ostudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem i 1 łyżką cukru pudru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ponownie ułożyć herbatniki a na nich rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak ułożyć herbatniki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem(...)śmietan-fixami i wyłożyć na herbatniki. Na górę zetrzeć na tarce czekoladę. Warstwy od spodu: herbatniki-masa budyniowa-herbatniki-masa kajmakowa-herbatniki-ubita śmietana-starta czekolada

Amatorka kuchenna
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ 365

żelatyny - 600ml śmietany 36% - 3 fixy do ubijania śmietany - 1 galaretka o smaku wiśniowym - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, na jej spód wykładamy warstwę herbatników. Odkładamy na bok herbatniki na drugą warstwę, pozostałe herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i czekamy do jej napęcznienia. Do garnka(...)wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i masło - zagotowujemy i czekamy, aż się lekko przestudzi. Dodajemy powidła śliwkowe, nutelle, pokruszone herbatniki i alkohol. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy do wystygnięcia. Masę wykładamy do tortownicy na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na drugą warstwę herbatników wykładamy

Mentor Smaku
Ciasto Lion bez pieczenia 97

pieczenia Składniki 3 szklanki mleka (750 ml) 2 opakowania budyniu śmietankoweg o (na 500ml mleka) 3 łyżki cukru (36 g) kostka masła w temp. pokojowej (200g) 250-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzeszków ziemnych pół szklanki masła orzechowego (120 g) tabliczka mlecznej czekolady (100 g) opcjonalnie kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej(...)składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać” po łopatkach miksera ;). Blachę o wymiarach 24 x 25 cm (20 x 20 cm też się nada) wykładamy herbatnikami . Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało). Układamy kolejną warstwę herbatników , a wykładamy połowę masy budyniowej

WegePrzepis
Biały blok z herbatników 147

Wszyscy znamy blok czekoladowy , jest ciemny bo z dodatkiem kakao. A ja dla odmiany zrobiłam wersję białą, bez kakao, z jasnymi i ciemnymi herbatnikami. Na blogu jest już biały blok ale z dodatkiem płatków kukurydzianych jednak wersja z herbatnikami lepsza jak dla mnie. składniki 250 g masła  250 ml wody ok 1/3 szklanki cukru 250 g mleka(...)proszku 150 g herbatników jasnych, u mnie maślane 100 g herbatników ciemnych (kakaowe) 100 g suszonej żurawiny ewentualnie dla smaku kilka kropel aromatu rumowego Herbatniki jasne zmielić na drobno, prawie na płył. Herbatniki ciemne pokruszyć na małe kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i masło, zagotować aby składniki się rozpuściły. Garnek zestawić i dodać suszoną

Monia miesza i gotuje
Ciasto Jabłkowa krówka 114

szklanki cukru szklanka o pojemności 250 ml 1/2 szklanki wody 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka masy kajmakowej 460 gram 660 ml śmietany 30% 1 śmietan fix ok 500 gram herbatników. U mnie jedna duża podwójna paczka plus trochę napoczęte z następnej. 5 płaskich łyżeczek żelatyny 2 pełne łyżki cukru pudru 2 garście płatków migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane(...)galaretki. Mieszamy dokładnie aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do wystudzenia. na dno blaszki do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Po herbatnikach rozprowadzamy połowę masy kajmakowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników, żelatynę zalewamy 50-60 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, śmietanę ubijamy na sztywno wraz

Blog kulinarny S9.PL
CIASTO MAXI KING 103

Pyszne, ale bardzo słodkie ciasto maxi king to kopia znanego batonika. Proste i szybkie w przygotowaniu, dosłownie pół godziny i gotowe. Herbatniki, masa z mleka w proszku, kajmak, orzechy i czekolada. Mimo, że ciasto do najtańszych nie należy to jest warte swojej ceny :) Składniki na blachę 24 x 35 cm: * około 400 g herbatników * 1 puszka masy krówkowej(...)odstawić do całkowitego wystudzenia.  Masło utrzeć mikserem na gładką masę, dodać zimne mleko z cukrami i mleko w proszku, dobrze wymieszać. Pół szklanki mleka wylać do miseczki. Każdego herbatnika zanurzyć w mleku i od razu ułożyć na dnie blachy pierwszą warstwę z herbatników (zawsze maczam herbatniki w mleku, ponieważ wtedy ciastka ładnie zmiękną). Połowę masy z mleka

Zrób to smacznie
Sernik gotowany z masą kajmakową 666

pieczenia na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg twarogu z wiaderka 6 jajek 300 gram masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy ok 450 gram herbatników 600 gram masy kajmakowej 4,5 opakowania budyni śmietankowych 1 i 1/3 szklanki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na spód blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem(...)pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, po warstwie herbatników rozprowadzamy 400 gram masy kajmakowej, ( możemy ją wcześniej podgrzać aby się lepiej rozprowadzała), na masę kajmakową układamy druga warstwę herbatników, w misce/rondelku mieszamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, w zimnym mleku rozpuszczamy budynie w dużym garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy ser z wiaderka, mieszamy i dodajemy jajka

Blog kulinarny S9.PL
Snickers bez pieczenia 172

mąki pszennej 2 żółtka 300 g masła Polewa: 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (ja użyłam mieszanej) 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 opakowania herbatników maślanych 2 opakowania herbatników kakaowych 2 puszki masy kajmakowej 1 i 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, obie mąki oraz(...)Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż masa będzie jednolita i gładka. Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników kakaowych. Masę kajmakową dzielimy na 4 części. Pierwszą z nich wykładamy na herbatniki. Delikatnie rozprowadzamy. Następnie wykładamy 1/3 masy budyniowej oraz warstwę herbatników maślanych, drugą część masy

Fascynacje Ani
Ciasto Princessa 222

smaku owoców leśnych bądź czarnej porzeczki 400-410 gram ( u mnie budyń porzeczkowy), 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 100 gram 1050 ml mleka ok 450 gram herbatników 250 gram wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w garnku nastawiamy do zagotowania 800 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie które wlewamy go gotującego się mleka cały czas(...)dodajemy startą czekoladę oraz około 200 gram wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać/zmiksować, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy 1/3 masy kokosowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem, na dżem kładziemy kolejną część masy kokosowej, na masę kokosową układamy

Blog kulinarny S9.PL