gram masła 4 jajka 200 gram cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 190 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli garść płatków migdałów kilkanaście pokruszonych herbatników trochę białej startej czekolady rodzynki, daktyle Masło i kuwerturę rozpuszczamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą(...)ubitych jajek wlewamy rozpuszczone masło - mieszamy. Do masy dodajemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy. Na koniec wsypujemy herbatniki, czekoladę, migdały, rodzyniki, daktyle. Całość mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach ok. 35 minut (do suchego patyczka). Smacznego
Kuchnia smakówzostały po nim tylko okruszki ;) Składniki: 250g masła (prawdziwego, 82- 83% tłuszczu) 3 łyżki mleka płynnego 250g mleka w proszku pełnego 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników, orzechy, rodzynki, żurawina, jagody goji - ilość dowolna Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku z cukrem i mlekiem płynnym, zestawić z ognia i dodać mleko w proszku i kakao ucierając na gładką(...)masę. Dodać bakalie i pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej, schłodzić kilka godzin w lodówce
Cakes By Kejtmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 700 ml śmietany 12-18% 2 jajka (duże lub 3 małe) 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego 1,5 łyżki kaszy manny Dodatkowo: herbatniki do wyłożenia spodu kakao do posypania wierzchu Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku(...)kaszkę manną i proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części. Jedną z nich połączyć z roztopioną czekoladą. Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem, na zmianę) masę jasną i ciemną. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (**) (najlepiej z parą wodną) około 80-90 minut w 180 stopniach
Di gotujemega prosty lodowiec z owocami. Idealnie chłodzi ! Składniki: 180 g masła 1 duża butelka soku marchwiowo bananowego 4 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 1 opakowanie kakaowych herbatników 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru maliny, winogrona, borówka amerykańska- do dekoracji Wykonanie: Na dno tortownicy układamy herbatniki.Odlewamy szklankę soku, rozpuszczamy w niej budynie, resztę(...)zagotowujemy z cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony proszek. Kiedy budyń jest gotowy studzimy go a następnie dodajemy łyżkami masło i miksujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na herbatniki. Kremówki ubijamy na sztywno z pudrem, wykładamy na masę budyniową, na wierzch wykładamy owoce. odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniDziś zaproponuję wam świetne ciasto na cieplejsze dni. Jest to ciasto kiwi bez pieczenia, do jego wykonania zabierałam się około 2 lata ; ) Początkowo miałam zrobić je na zwykłych maślanych herbatnikach jednak w Biedronce znalazłam obok tradycyjnych i kakaowych herbatniki pełnoziarniste i był to strzał w dziesiątkę, teraz nie wyobrażam sobie robić tego ciasta na innych ciastkach! Robiłam w formie
PychotkaaaWielunia "mój ulubiony" - 4 jajka - 200 g białej czekolady - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego - 157 g cukru pudru spód : - 230 g herbatników maślanych - 50 g roztopionego masła Mus malinowy : - 500 ml śmietanki 30% - 2 galaretki malinowe - 500 g malin mrożonych - cukier do smaku dodatkowo : - 120 g malin świeżych do ozdoby - listki mięty(...)ozdoby Sposób wykonania : Zmielić herbatniki w mikserze ,roztopić masło ,połączyć te składniki ,konsystencja będzie jak suchy piasek , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,owinąć szczelnie folią aluminiową , wyłożyć ciastka na blaszkę i dokładnie ugnieść spód ,wstawić do lodówki . Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni zagotować 1.5 litra wody. Ser ,cukier i mąkę wymieszać ,dodawać po jednym
Wypieki Renecukru) - opakowanie cukru cytrynowego (lub starta skórka cytryny i więcej ksylitolu) - 1/3 szklanki cukru spód: - 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła) - 4 łyżki otrębów żytnich - kilka pokruszonych herbatników mus: - 250 g truskawek - 250 g rabarbaru - opakowanie galaretki truskawkowej - 250 ml wody - kilka listków świeżej mięty oraz melisy Przygotowanie: 1. Do kubka wsypać żelatynę i zalać ją wrzątkiem(...)wysokości kubka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Zostawić do ostygnięcia. 2. Rozpuścić olej kokosowy, dodać do niego otręby i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć mieszanką formę do ciasta. Wstawić do lodówki. 3. W dużej misce wymieszać jogurt, mascarpone i pozostałe składniki masy sernikowej. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać - można użyć miksera lub blendera ręcznego z odpowiednią końcówką
two broke sisters300g miękkiego masła 4 łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek(...)żelatyną, ostudzić i zostawić, aż będzie prawie tężejąca. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i wlewając tężejącą galaretkę. SKŁADANIE: Na dnie foremki ułożyć 1 warstwę herbatników. Na nich wyłożyć krem, na kremie jedną warstwę biszkoptów które po całości należy posmarować kajmakiem. Przykryć czapeczkami z biszkoptów. Na nich - krem śmietankowy. Całość posypać tartą, gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtspróbujcie obu przepisów! (20-21 sztuk) 30g wiórek kokosowych 120g masła 50g cukru pudru 4 łyżki pasty tahini (płaskie) 100g mleka w proszku (gładkiego) 3 łyżki mleka Dodatkowo: 40g herbatników maślanych do obtaczania (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Masło roztopić na patelni i następnie przelać (zostawić 1-2 łyżki) do większej miski. Na patelnię wsypać wiórki, które należy wymieszać(...)samym końcu wlać mleko i ponownie wymieszać (najlepiej dłonią). Masę wstawić do lodówki - na około 30 minut. Po tym czasie uformować z niej niewielkie kuleczki. Kulki obtoczyć w pokruszonych herbatnikach i ponownie schłodzić. Pralinki przechowywać w lodówce
Di gotujesię wypróbować ten przepis, będę Wam wdzięczna za sugestie, jakich polskich ciasteczek użyliście do przygotowania spodu. Najlepiej, żeby były lekko chrupiące i kruche, na przykład ciasteczka maślane, cookies, ewentualnie herbatniki. Zbliża się Dzień Matki, może przygotujecie dla niej właśnie to ciasto, polecam. Dla 8-10 osób Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min. Chłodzenie: 8 godz. Składniki(...)mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki. Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady. * Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka. ** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. *** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę z czekoladą i masłem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabyło żadnego deserku więc czas na coś szybkiego, pysznego i chłodnego.Sprostałam wymaganiom rodzince i oto jest przepyszny deser. Składniki : śmietana 30% -400 ml ksylitol 2 łyżki herbatniki biszkoptowe podłużne 4 szt wiórki truskawkowe cukieteria.pl błonnik kakaowy 2 łyżki kiwi 4 szt Krok 1 Kiwi obieramy ,odcinamy twarde części i kroimy w kostkę. Krok 2 Schłodzoną porządnie(...)przekładamy do czterech szklaneczek po 2 łyżki. Krok 3 Na śmietanę kładziemy pokrojone kiwi. Krok 4 Resztę śmietany mieszamy z błonnikiem kakaowymi kładziemy na kiwi, zboku wkładamy biszkopt herbatnik-owy i posypujemy wiórkami truskawkowymi. Cukieteria.pl ma również wiórka zielone i żółte i wiele innych smakołyków które idealnie pasują do dekoracji. Zachęcam do zakupienia. Co mogę wam powiedzieć
Różowa kuchniaSkładniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 125 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna(...)gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki
Kocham Czekoladęniego miejsca, tylko dlatego, że każdy zna przepis? Blok czekoladowy 400 g mleka w proszku 250 g masła 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka herbatniki, orzechy, rodzynki itp. Masło rozpuścić (podgrzewać na małym ogniu, nie gotować), dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Powoli wlać mleko, cały czas mieszając. Ostudzić. Ostudzoną masę wymieszać z mlekiem(...)proszku i pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Zdjęcia będą jak się blok schłodzi. Smacznego, życzy Agnieszka
Kocham CzekoladęSernik Snickers już był, dziś jego brat bliźniak po małych modyfikacjach. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm Spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 cukier waniliowy Masa serowa: 1000 g twarogu 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers Sernik Snickers Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę
Kocham Czekoladędeser z kaszy manny jest fantastycznym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. słodkości na przyjęcie. Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * herbatniki – 10 szt * masło – 1 czubata łyżka * mleko – 0,5 l * cukier puder – 100 g * żółtko – 1 szt * kasza manna – 3/4 szkl * kakao(...)łyżka * laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: czekolada do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów. Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy
Ostra na Słodko