łyżka żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy(...)zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu(...)przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać w lodówce, najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRobi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci. *foremka 24*24 cm Składniki: na spód: 16 herbatników ok. 24 sztuki małych ciepłych lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową: 200 g białej czekolady 2 galaretki cytrynowe 2 opakowania śnieżki 350 ml mleka(...)kokosu na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kokosu Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego mleka, wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić. Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (23 cm średnicy), dociskamy i całość wkładamy do lodówki. przygotowanie gruszek: 5 gruszek 4 łyżki cukru 1 łyżka masła
Domowy Smak Jedzeniawięc do dzieła! Składniki: 1 kg sera 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 pomarańcze 3/4 szklanki cukru 100 g pełnoziarnistych herbatników ok. 1 szklanki domowego masła orzechowego ( przepis tu ) Wykonanie: Herbatniki rozdrabniacie w robocie kuchennym, dodajecie masło orzechowe i mieszacie ze sobą. Po wszystkim wykładacie je na formę wyłożoną papierem
GRUBY WAŁEKwszystkiego nie zjeść. I właściwie nic się nie zmieniło. Dalej znika ze stołu w oka mngnieniu :) Blok możemy zmieniać według zawartości naszej spiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż nie jeden firmowy baton:) Składniki: 250 g margaryny 125 g wody 500 g mleka w proszku 6 łyżek kakao 440 g cukru(...)dodatkowo nasze ulubione bakalie: 200 g pokruszonych herbatników petit 150 g solonych orzeszków Sposób przygotowania: Wodę, cukier i margarynę zagotować. Mleko w proszku i kakao wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać małym strumieniem zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać bakalie i ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać
na moim stole...twarogu 1 puszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu herbatniki lub biszkopty na spód Sposób przygotowania: Ananasy wraz z zalewą miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi (ja zostawiłam plaster do dekoracji). Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym(...)cukrami. Następnie dodajemy stopniowo ser, gdyby masa robiła się zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy PrzepisownikSkładniki : - serek vitello (twarogowy, naturalny) - 2 galaretki w dowolnych smakach (w mojej wersji agrestowa i cytrynowa) - herbatniki - 1 banan Przygotowanie : 1. Nałożyć na spód tortownicy herbatniki. 2. Rozpuścić 1 galaretkę w 500 ml zagotowanej wody i odczekać około 2 godziny aż trochę stężeje, a następnie wymieszać ją z serkiem vitello. 3. Tak przygotowaną masę zostawić na jakiś
Kuchenne innowacjeskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy. Gotową masą wykładamy wyłożona papierem do pieczenia tortownicę (25 cm średnica) i wstawiamy do lodówki. przygotowanie gruszek: 5 twardych gruszek 800 ml wody 5 goździków 2 laski cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła(...)śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero do tak przygotowanej formy wykładam ciasteczkowy spód, mocno dociskając
Mango Papajaskładniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniajest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki(...)mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone, cukier i jajka. Zmiksować aż składniki
Cakes By Kejtsię wybornie. Smak czekolady i przyprawionych gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru(...)włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki pod przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze
Mała Cukierenkałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Spód: 200 g ciasteczek imbirowych 100 g masła Przepis na spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy
Emcia PichciDodana do sera sprawia że sernik staje się delikatny i taki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek
Magiczne Życie Marty