herbatnik - 3836 przepisów (strona:134/256)

Jaglana wariacja 163

kaszy jaglanej gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu miksujemy na gładko ze słodziwem i szklanką mleka lub wodą z dodatkiem łyżki mleka kokosowego. Prostokątną formę wykładamy herbatnikami, a na nie wykładamy masę z kaszy. Następnie wykładamy owoce – świeże, mrożone lub wekowane. Ja dodatkowo zmiksowałam banana z kakao i wyłożyłam na 100 % malin z Materne (biedronkowa Rapsodia). Na wierzch(...)wykładamy herbatniki i wkładamy do lodówki żeby składniki się scaliły. Małe, a cieszy. Co dołożymy do masy jaglanej zależy tylko od naszej wyobraźni i zasobności spiżarni. Bez dodatków także wyśmienicie smakuje

Kucharzyca
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 415

tortownicę 23 cm                        spód ciasta 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 170 g masła                      masa serowa(...)masa kajmakowa 400 g gotowego kajmaku lub domowa masa kajmakowa przepis tutaj 100 g orzechów włoskich         przepis Herbatniki  miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlewamy roztopione jeszcze ciepłe masło i całość mieszamy

Smakowite Dania
Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 177

serka ricotta 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników  2 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe    Forma najlepiej tortownica kwadratowa 24/24  Wykonanie : Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem(...)ricotta, budyń, mąkę ziemniaczaną i olejek.Mieszamy mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch

Sama słodycz i szczypta chili
,,Bakaliowo waniliowy blok z mlekiem w proszku’’ 165

cukru waniliowego • 100 ml wody (mniej niż pół szklanki) • 300g Mieszanki bakaliowej (orzechów, pistacje, migdały) suszone kolorowe owoce (ananas, papaja, żurawina, rodzynki) • 20 g białej połamanej czekolady • 220 g herbatników Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu mieszamy mleko w proszku i wszystkie pokrojone bakalie rozkruszone herbatniki

Podróż w kulinaria
Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą 271

przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu!  Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki, do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto kukułka 145

masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki:  (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego 1 litr mleka  250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1/3 szklanki nalewki wiśniowej   Przygotowanie: 2 szklanki mleka podgrzewamy(...)łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników.  Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false

Bon appetit mon amie
TRIKOLORKA 135

pracochłonne. Zatem do dzieła !!! TRIKOLORKA  DESER ZAKRAPIANY RUMEM Składniki: podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml śmietany(...)nasz deser odklei się od ścianek naczynia), a następnie miseczkę wyjmujemy i szybko przekładamy na talerzyk do góry dnem, tak aby deser opadł na talerz. Wierzch  posypujemy pokruszonymi herbatnikami lub opcjonalnie polewamy karmelem

Bon appetit mon amie
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 291

czekoladowy. Superfood jakim jest kasza jaglana sprawia, że sernik jest delikatniejszy, kremowy i co najważniejsze zdrowszy. Idealnie sprawdza się w sernikach przygotowywanych na serach z wiaderka. SPÓD: 100 g herbatników maślanych 50 g masła SERNIK: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 jajka 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej szczypta(...)soli POLEWA: 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Rozkruszyć w rozdrabniaczu herbatniki i połączyć z miękkim masłem, uzyskując coś na wzór mokrego piasku. Wylepić dno tortownicy ∅ 19 cm, dobrze ugniatając i wstawić do lodówki. Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować

https:KKuchniaMniam
Tarta na słodko z dżemem i bakaliami 182

posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny na nadzienie: 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 10 sztuk herbatników dżem jabłkowo-pomarańczowy  Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem na 10 minut, a potem przekładamy na sitko do odsączenia. Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko(...)wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem, układamy rodzynki i żurawinę. Na koniec rozsypujemy pokruszone herbatniki lekko je wgniatając w dżem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem studzimy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z kremem migdałowym. 139

budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy. Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier  (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem). Smacznego

Magia jedzenia.
Sernik Chatka Baby Jagi 191

miksujemy.  Masę dzielimy na 2 częsci, do jednej dodajemy barwnik a do drugiej aromat cytrynowy. Na desce rozkładamy folię aluminiową i rozkładamy na nie 3 rzędy po 6 herbatników. Herbatniki smaruję masą czerwoną, przykrywam drugą warstwą i wykładam krem cytrynowy. Na środek kremu układam pasek galaretki. Całość składam w trójkąt podnosząc ciastka do góry trzymając za folię. Wstawiamy chatkę

Moje Słodkie Piekiełko
czekoladowe serniczki w szklance 162

składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę czekoladową serową: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady gorzkiej ziarenka z 1/2 laski wanilli 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: bita śmietana do dekoracji płatki

Domowy Smak Jedzenia
Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową 255

poczuć się jak w niebie! Pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia! Przepis jest bardzo prosty, a smak naprawdę niepowtarzalny! :) Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową Składniki na spód: 120 g herbatników  60 g masła  Herbatniki kruszymy na drobny piach. Dodajemy roztopione masło i całość mieszamy, ugniatamy, aż do otrzymania struktury mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy, równamy i mocno dociskamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto z toffi 263

użyłam mąki krupczatki od firmy Młynomag . Składniki: 1 puszka kajmaku 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki Młynomag 1/4 szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy 3 opakowania herbatników 2 opakowania krakersów 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz(...)masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Dno formy (24x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy kajmak, ponownie układamy warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do śmietany. Masę śmietanową wykładamy na krakersach. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto

Bajeczna Kuchnia
Trufle czekoladowo-miętowe 222

słod­ki smak w ustach. Inspiracja przepiem najnowszego wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii 30 ml likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy  stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę(...)dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii,  dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie do lodówki  do solidnego schłodzenia i stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle, obtaczamy w gorzkim kakao. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon