jest o wiele lepsze od 3 Bita ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu. Zapraszam!!! Składniki: Spód: 300 g herbatników, 200 g masła ( dobrej jakości), Masa: 600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany, Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy(...)kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie: Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikowy spód. Na banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy
Passion of Cookingsłodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest mieszanie i lepienie małych kulek. Nasza dzisiejsza wersja nadaje się dla małych alergików. 3 paczki herbatników 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu 4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy) rodzynki wiórki kokosowe aromat rumowy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru 2 łyżki kakao 100 ml wody 250 g mleka w proszku 10-15 dag herbatników 10 dag orzeszków ziemnych solonych ewentualnie ulubione bakalie *zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie to więcej(...)ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody. 3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać. 4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki. Po stężeniu
Kto ugości moich gości?smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam. Sernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Składniki: Spód 200 g herbatników 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki kakao Masa serowa 700 g sera białego mielonego 250 g mascarpone 4 jajka 200 g śmietany 18% 130 g cukru pudru 1 budyń Delecta(...)szklanki orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta Wykonanie: Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy. Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną
Kulinarne przygody Gatityszklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny 2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać(...)puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąkokosowa: 750 ml mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100g wiórków kokosowych, 75 ml spirytusu, Dodatkowo: 25 szt herbatników, 1,5 tabliczki białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3. Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiroku:) foremka 24x27 cm Składniki: 3/4 szklanki mleka, 350g masła, 300g mleka w proszku, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, 400g herbatników, puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki mleka, 150g orzeszków ziemnych w miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym(...)Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem
Z miłości do słodkościmasła 85 g margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość(...)powoli dolewamy nalewki uważając aby krem się nie zważył. Na koniec dodajemy połowę przygotowanego słonecznika, mieszamy. 4. Na upieczony przestudzony biszkopt kładziemy kolejne warstwy: dżem porzeczkowy, połowę kremu, herbatniki, drugą połowę kremu i na wierzch resztę słonecznika. Wstawiamy do lodówki Forma: Blacha o wymiarach ok. 25 x 25 cm. Kaloryczność: Kcal
Malowane smakiemmleka w proszku 26 % (najlepsze w niebieskiej torebce) 160 g masła 225 g cukru 125 ml mleka 100 g bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina i orzechy nerkowce) 160 g herbatników typu petit beurre (u mnie maślane pełnoziarniste) 3 łyżki ciemnego kakao Podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier(...)się połączą i powstanie jednolita masa. Zdjąć z palnika. Wsypać bakalie. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać masę dużą łyżką by nie pozostały w niej żadne grudki. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Przełożyć gotową masę do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony blok wyjąć z formy, kroić
maniapieczeniaJest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Przekładamy je do miski, przykrywamy(...)garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę równomiernie rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim waflem i delikatnie, ale dość zdecydowanie dociskamy. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch i rozprowadzamy po całym waflu. Wierzch
bistro mamaszklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy lub sposobem domowym 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka oliwy 2 -3 łyżki cukru kokosowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy tortownicę. Wykładamy papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier. Po przemieleniu
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechówHelio Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy(...)miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchniforemka 24x24 cm Masa Kubusiowa: 1 litr soku Kubuś np. marchewkowo - bananowy, 3 budynie waniliowe bez cukru, 3 łyżki cukru, 150g masła, 450g herbatników. Na dnie blaszki o wym. 24x24 cm rozłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. W szklance soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować z masłem i cukrem. Na gotujący się sok wlać
Z miłości do słodkościurzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka(...)czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada (kilka kostek) patyczki szaszłykowe lub specjalne patyczki do cakepops'ów Wykonanie ciasteczkowych kulek: Herbatniki zmielić (np. blenderem) lub pokruszyć na malutkie kawałki (uwaga, żeby nie był zbyt duże, bo wtedy lizaki będą się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać
Mania Wypiekaniaprzed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika MASA SEROWA 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie lub dobrej jakości twarogu z wiaderka 5 jajek(...)proponuję dać 4-5 łyżeczek) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cynamon do oprószenia sernika Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - ciasteczka rozdrobnić na pył, masło rozpuścić, połączyć z herbatnikami, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku, dodać przyprawę korzenną i cynamon, wymieszać - tortownicę na dnie i bokach lub tylko na dnie wyłożyć papierem do pieczenia - masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy
Smakołyki Bereniki