Zastąpił go ksylitol. Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim stole(...)pomarańczową i szczyptę soli wymieszać. Dodać masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto - robotem mikserem lub ręcznie na omączonym blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wycinać foremką-gwiazdką ( o przekroju 3-4 cm) ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wyciąć malutką foremką pośrodku dziurki-gwiazdki ciasteczka piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mojej własnej kuchni, ale w kuchni rodziców M., z więc absolutnie nie miałam pojęcia gdzie co jest, co jest i w jakiej ilości. Dlatego też cynamon na gwiazdki Zimtsterne został zmielony w moździerzu zręcznymi rączkami M. Po migdały musieliśmy zrobić całą wyprawę. Alkohol został wyszperany z dna barku, a goździki zastąpiłam przyprawą korzenną. Mimo tych wszystkich trudności, ciasteczka wyszły przepyszne(...)smak zmieniał się właściwie z godziny na godzinę. Najpierw gwiazdki i kwiatuszki były bardzo mięciutkie, jak ciągutki, później zrobiły się twarde niczym sezamki, w tej chwili kwiatuszki nadal przypominają sezamki, natomiast gwiazdki znowu są ciągutkowe, dzięki czemu przez większość domowników oceniła je na sześć :] Ostatnie, Milanais natomiast są bardzo delikatne, trochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram
Przepysznik - BLW i nie tylkokawałek fenkułowego sushi wynosi tylko: 70 Kcal białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g SKŁADNIKI: 1 fenkuł (koper włoski) 100 ml dobrego wytrawnego wina 6 ziaren pieprzu pęczek koperku 4 gwiazdki anyżku 1 listek laurowy 1 szalotka drobno posiekana 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu) 100 ml śmietanki 2 białka 2 płatki żelatyny 25 g prawdziwego(...)zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut
Sztuka gotowania w/g Samirydodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty. Gdy lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku. Robimy choinki: Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko(...)ostygną. Kiedy ciastka będą już zimne przygotować lukier do sklejania ciastek. Gwiazdki układać jedną na drugą od największej do najmniejszej. Każdą poprzednia gwiazdkę należy smarować lukrem tak by następna się do niej przykleiła. Gwiazdki układamy pod różnym kątem w stosunku do poprzedniej. Gotowe choineczki można posypać cukrem pudrem lub polać rzadszym lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami. Robimy domek z piernika
Mama Gotujeskorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe(...)następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko(...)się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent.Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm.Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach. Składniki: (na około 7 choinek(...)dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona Porzeczkaprezentujące się piernikowe choinki to idealna, jadalna dekoracja na świąteczny stół, a także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Do przygotowania choinek potrzebne są specjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów).Choinki z Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek(...)godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Słodka Stronakolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.Piernikowe choinki wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko(...)ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami
Poezja smakupóki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś, teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają uroczo, pachną cynamonem i migdałami. Naprawdę świątecznie robi się w domu, kiedy tak rozkoszne zapachy wydobywają się z piekarnika. Kilka słów o samych ciasteczkach. Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów(...)który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy zobaczyłam te gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam. Na zdjęciach udekorowane były mleczną czekoladą i lukrem, mi jednak bardziej pasowała tutaj biała. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku(...)jasno, jestem w pracy. A po czternastej światło nie nadaje się już do niczego, niestety... I nawet moje skośne okno nie pomaga. Cóż, do lata przecież coraz bliżej...Makowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzespożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy(...)sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc. Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę(...)piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy
Podróż w kulinariatotalny przeciwnik herbaty z mlekiem, a do tego posłodzonej – stwierdził że to jest coś, co mógłby pić codziennie :) KARHA OZDOBNA, ok. 12-16 porcji 12 zielonych nasion kardamonu 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 8-9 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka goździków 1-2 laski(...)liściastej czarnej herbaty Assam albo Ceylon Przyprawy ziarniste uprażyć na suchej patelni, ostudzić, zmiażdżyć je bardzo lekko w papierowej torebce np. wałkiem do ciasta. Osobno połamać drobno cynamon i gwiazdki anyżu. Wymieszać wszystko z posiekanym kandyzowanym imbirem i czarną liściastą herbatą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotowanie napoju – szklanka wody, ½ szklanki mleka, 1 łyżka przyprawy i cukier lub miód
Karo in the KitchenDodatkowo warto dla własnych pociech przygotować taką odrobinę słodkości i podzielić się z nimi tym czym częstowano nas. Ciasteczka można przygotować w dowolnej formie ale u nas dziś gwiazdki prosto z nieba. Gwiazdki z cukrem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki mąki 2 jajka łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej strony ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się(...)jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury i ostre krawędzie będą bardziej rozmyte i zaokrąglone. Taki lukier nadaje się idealnie
Karo in the Kitchenniskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego lub soku z wiśni w wersji dla dzieci Dekoracja: 100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe gwiazdki Wykonanie czekoladowych płatków: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać(...)blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową. Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować wierzch ciasta wisienkami koktajlowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce. Ciasto najsmaczniejsze
maniapieczeniagałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie gruszki: Gruszkę obrać, przekroić na pół i wydrązyć gniazda nasienne. W rondelku z grubym dnem roztopić 3 łyżki cukru pudru. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać aż dobrze połączy się(...)cukrem. Włożyć gruszki, dodać gwiazdkę anyżu, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu dopóki owoce nie zmiękną. Przygotowanie piersi z kaczki: Skórę ponacinać w poprzek w obie strony, aby powstały romby. Pierś natrzeć przyprawą "pięć smaków", zostawić na 10 minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona
Codzienne Gotowaniekilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki. Ale pierniki można też łatwo pokolorować, wystarczy dodać do lukru barwniki spożywcze i stworzyć w ten sposób prawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach(...)śnieżynki i białe gwiazki Ozdoby w kształcie płatków śniegu to u mnie absolutna konieczność, potrafią zwykłego okrągłego pierniczka zmienić w przepiękną choinkową ozdobę. Inne cukrowe ozdoby Co roku poza gwiazdkami i śnieżynkami kupuję też inne kształty i kolory cukrowych ozdób. W tym roku kupiłam urocze zielone choineczki i czerwone serduszka, które fantastycznie wyglądają np. na dużych piernikach ułożone w rządkach
DefinicjaSmakuJakiś czas temu dotarły do mnie czekoladowe różności. Gwiazdki, serduszka, pałeczki, kwiatki, miseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie(...)ilości wody DODATKOWO: śmietanka kremówka 30% cukier puder do smaku kilka truskawek UŻYŁAM PO KILKA SZTUK: salaterka serce czerwone salaterka serce marmurkowe salaterka tulipan marmurkowy salaterka tulipan marmurkowy duży gwiazdka z brokatem serduszka ciemne serduszka ciemne z dziurką Wykonanie: Tak jak pisałam to była szybka akcja. Ser wrzuciłam do dzbanka blendera, wsypałam cukier i włączyłam miksowanie. Ser się miksował
Blondynka GotujeŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, wiec moja propozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka(...)godziny do lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem
Ciasteczkowy Potwórpachnie" z ekranu. Rewelacja! Dzień 2 . " JIRO ŚNI O SUSHI" (2011) Dokument o 85-letnim japońskim mistrzu sushi, a jednocześnie najstarszym kucharzem, którego restauracji przyznano trzy gwiazdki Michelina. Pisarz kulinarny, Yotomata, wprowadza widza w niezwykły świat targów rybnych, ciężkiej pracy, walki o własny byt, gdzie pieniądze nie grają pierwszych skrzypiec. Świetne studium tego, jaki(...)ręce, kucharza. Jak on szybko kroi cukinię! Aż mu zazdroszczę takich umiejętności. Mamy szefa kuchni, głównego bohatera - ojca dziesięcioletniego chłopca, rozwodnika, ambitnego kucharza, który otrzymał dwie gwiazdki Michelin. Jego całym życiem jest restauracja, praca nad coraz to lepszym menu i zachwycanie ludzi swoimi potrawami.Jego nowe menu jest wprost powalające. Pewnego dnia wraz z synem zakłada
W kuchni Karmel-itkiskładniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach. Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli. Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym. Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki. Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem. Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłóżka kolegi trafiliśmy na sprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru kilka gwiazdek anyżku kilka fig 100 g herbatników 1 łyżka kakao pół szklanki wody wykonanie: Kasztany nacinamy ostrym nożem – najlepiej zrobić krzyżyk – i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś(...)godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę do garnka, wsypujemy gwiazdki anyżkowe, kakao i gotujemy 15 minut. Wyławiamy gwiazdki, wsypujemy cukier i robimy karmel. Kiedy woda odparuje, cukier zacznie się topić. Może się też przypalać. Warto od czasu do czasu zakręcić
GRUBY WAŁEKfilety drobiowe kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek, ja niestety nie miałam i użyłam skalpela). Gwiazdki odkładamy (dodamy na samym końcu), resztki papryk możemy pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską(...)zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego wina
mojewypiekiinietylkonajlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika". SKŁADNIKI:- Cynamon, laska, 1- Cynamon Cejloński, laska, 1- Cynamon mielony, opakowanie,- Ziele angielskie, pełna łyżka,- Goździki, 2 łyżki,- Kardamon, 5 łyżeczek,- Anyż, gwiazdka spora,- Pieprz kolorowy, 1/4-1/5 łyżeczki,- Korzeń Lukrecji, 2 łyżeczki,- Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki,- Kolendra, łyżka,- Skórka z cytryny,- Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór", 3 łyżki,- Kawa marcepanowa(...)dezynfekująco i przeczyszczająco, odkrztuśnie i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego, Pomocny w bólach głowy, stawów i mięśni oraz przy wysokiej gorączce." (Opis: Piatnica)Kupisz go tutaj: Kliknij.Anyż:"Gwiazdki anyżu maja charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach .Gwiazdki anyżu dodane w niewielkiej ilości do potraw uszlachetniają i podnoszą jej smak. Działa rozkurczowo mając korzystny wpływ na proces trawienia i układ
Wypisz Wymalujprzygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy wielofunkcyjny robot stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest(...)boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki. Tort przechowywać w lodówce. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaprzygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się cieszę:). Jest to mój pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały(...)boki i wierzch tortu (dosyć grubo, żeby nie było widać nierówności). 16. Na wierzchu tortu zrobić rozetki. Wierzch posypać kakao i udekorować czekoladowymi paluszkami. Do brzegów tortu docisnąć czekoladowe gwiazdki. Tort przechowywać w lodówce. Udanych wypieków
Mała Cukierenka