gwiazdki - 1000 przepisów (strona:3/67)

Gwiazdki smażone 253

ciasta naleśnikowego. Po zmiksowaniu ciasto włożyć na godzinę do lodówki. W garnku mocno rozgrzać olej. Włożyć na chwilkę foremkę by się nagrzała. Gorącą foremkę zanurzyć w cieście do połowy gwiazdki i przełożyć do gorącego oleju. Smażyć około 30 sekund każdą gwiazdkę. Gwiazdki po usmażeniu układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. W trakcie zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać(...)zanurzyć ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i się połamie. Gdy gwiazdki lekko przestygną oprószyć cukrem pudrem. *Ciasto najpierw zmiksować z jedna szklanką mąki, jeśli będzie za rzadkie wtedy dodać mąki. Ilość mąki jest zależna od wielkości jajek

Ala piecze i gotuje
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 253

jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno białoszklanka cukru pudru4 świeczki WYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego prostokąta, dowolnie dekorujemy. Na dużych gwiazdkach ustawiamy świeczkirrarossa@gmail.com

RAROSSA
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 236

pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.  Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca.  Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem

Kolorowa kuchnia Elki
Czekoladowo - pomarańczowe gwiazdki z ksylitolem 172

Zastąpił go ksylitol. Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim stole(...)pomarańczową i szczyptę soli wymieszać. Dodać masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto - robotem mikserem lub ręcznie na omączonym blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wycinać foremką-gwiazdką ( o przekroju 3-4 cm) ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wyciąć malutką foremką pośrodku dziurki-gwiazdki  ciasteczka piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 165

mojej własnej kuchni, ale w kuchni rodziców M., z więc absolutnie nie miałam pojęcia gdzie co jest, co jest i w jakiej ilości. Dlatego też cynamon na gwiazdki Zimtsterne został zmielony w moździerzu zręcznymi rączkami M. Po migdały musieliśmy zrobić całą wyprawę. Alkohol został wyszperany z dna barku, a goździki zastąpiłam przyprawą korzenną. Mimo tych wszystkich trudności, ciasteczka wyszły przepyszne(...)smak zmieniał się właściwie z godziny na godzinę. Najpierw gwiazdki i kwiatuszki były bardzo mięciutkie, jak ciągutki, później zrobiły się twarde niczym sezamki, w tej chwili kwiatuszki nadal przypominają sezamki, natomiast gwiazdki znowu są ciągutkowe, dzięki czemu przez większość domowników oceniła je na sześć :] Ostatnie, Milanais natomiast są bardzo delikatne, trochę biszkoptowe, idealne do herbatki albo kawki, za chwilę zabieram

Przepysznik - BLW i nie tylko
Choinki i Domki z Piernika 160

dodać więcej wody lub cukru pudru. Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty. Gdy lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku. Robimy choinki: Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko(...)ostygną. Kiedy ciastka będą już zimne przygotować lukier do sklejania ciastek. Gwiazdki układać jedną na drugą od największej do najmniejszej. Każdą poprzednia gwiazdkę należy smarować lukrem tak by następna się do niej przykleiła. Gwiazdki układamy pod różnym kątem w stosunku do poprzedniej. Gotowe choineczki można posypać cukrem pudrem lub polać rzadszym lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami. Robimy domek z piernika

Mama Gotuje
Choinki z piernika 186

skorzysta...? Tak więc mam dla Was zupełnie wyjątkowe, pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe(...)następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowe choinki 217

ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie poszło błyskawicznie, dekoracja (o dziwo!) też szybko(...)się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Układać na blasze włożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.Wystudzone ciasteczka dekorujemy.Lukier:cukier puder,ciepła (nie gorąca!) przegotowana woda,barwnik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernikowe Choineczki 194

Moje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki są wspaniałe, przesłodkie i idealnie nadają się na prezent.Polecam! :) Choineczki nie są za duże- mają około 10cm.Do ich wykonania potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek, o różnych średnicach.  Składniki: (na około 7 choinek(...)dodajemy cukier puder i ciągle miksujemy.Teraz możemy formować choinki. Będziemy układać od największego pierniczka do najmniejszego.Na dolny pierniczek nakładamy łyżkę lukru i rozprowadzamy, przykrywamy drugim pierniczkiem.Z ostatniego pierniczka robimy gwiazdkę na szczycie. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe! :)Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki

Czerwona Porzeczka
Choinki z Czekoladowych Pierniczków 445

prezentujące się piernikowe choinki to idealna, jadalna dekoracja na świąteczny stół, a także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Do przygotowania choinek potrzebne są specjalne wykrawaczki w formie gwiazdek lub kwiatków o tym samym kształcie jednak w rożnych rozmiarach (ja korzystałam z zestawu foremek-kwiatków gdzie było 6 elementów).Choinki z Czekoladowych Pierniczków - Składniki: (ok. 6 choinek(...)godziny).      Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki w kształcie kwiatków lub gwiazdek o rożnych rozmiarach. U mnie jedna choinka składa się z 13 elementów (3 x najmniejsze kwiatki, oraz 2 x po pozostałych wielkościach foremek). Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Słodka Strona
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 214

kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.Piernikowe choinki wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko(...)ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami

Poezja smaku
Cynamonowe gwiazdki w dwóch kuchniach 327

póki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś, teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają uroczo, pachną cynamonem i migdałami. Naprawdę świątecznie robi się w domu, kiedy tak rozkoszne zapachy wydobywają się z piekarnika. Kilka słów o samych ciasteczkach. Zimtsterne, czyli cynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów(...)który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę. Ciasteczka są smaczne, choć bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mak, powidła, biała czekolada... 170

Kiedy zobaczyłam te gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam. Na zdjęciach udekorowane były mleczną czekoladą i lukrem, mi jednak bardziej pasowała tutaj biała. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku(...)jasno, jestem w pracy. A po czternastej światło nie nadaje się już do niczego, niestety... I nawet moje skośne okno nie pomaga. Cóż, do lata przecież coraz bliżej...Makowe gwiazdki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 30-35 złożonych ciasteczek)200 g mąki pszennej75 g zimnego masła25 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny100 g suchego maku2 łyżki śmietany kremówki (38%)dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinki z piernika 201

spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy(...)sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc. Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę

Kulinarne przygody Gatity
,,Choinka z pierników’’ 151

cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę(...)piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy

Podróż w kulinaria