niej zadomawiać, więc na pewno i na blogu znów zatętni życie :-D PS. Biegów też kilka w tym roku zaliczyłam i o tym też na pewno napiszę ;-) Gulasz z indyka POTRAWKA Z INDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski(...)dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy pozostałymi przyprawami – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut. Podajemy z makaronem lub kaszą. Gulasz z indyka SMACZNEGO
peggiwkuchnimacie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy z marchewką. Gulasz w barwach jesieni Gulasz z łopatki w ciemnym sosie Czosnkowy gulasz z indyka Robimy! Warzywa obieramy, myjemy i przepuszczamy przez tarkę na wiórka- cienkie! Odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy(...)papierze do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Po około 15 minutach placki podważyłam łopatka i przełożyłam na drugą stronę. Mają być rumiane! Ja podałam z gulaszem jako obiad. Można jeść je same i na zimno i ciepło, a także dać wszelkie własne dodatki, dipy, sosy itp ps. Kasza bulgur -jest bardzo wdzięczną kaszą w kuchni. Jest
LatosiowydomGulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz(...)udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany w towarzystwie kaszy perłowej, ale równie dobrze mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi. Składniki: udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku
na moim stole...Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem. Ogólnie warto docenić walory smakowe mięsa z indyka, ponieważ oprócz tego indyk jest niskokaloryczny oraz zawiera sporo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka. Polecam! 400g mięsa z indyka(...)mięsem. Dodać pokrojone marchewki z pietruszką, listki laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.) Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek oraz śmietanę. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ale u mnie praktycznie zawsze wychodzi
Di gotujepietruszki, tofu, soja, biała fasola, czerwona soczewica, sezam, kakao, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja . Przepisy, które warto wypróbować: omlet kakaowy z pomarańczą, kolorowa zupa z kurczakiem i czerwoną soczewicą, gulasz z indyka z papryką i pieczarkami. WITAMINA B12 Warto zauważyć, że jej niedobór dotyczy wielu osób, szczególnie osób starszych. Dlaczego? Otóż bardzo powszechne jest nadużywanie leków IPP, czyli inhibitorów pompy(...)produktach pochodzenia zwierzęcego, a w niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Żywieniowe źródła witaminy B12: podroby, mięso, mleko i przetwory mleczne, żółtko jaj. Wypróbuj: gulasz z indyka z marchewką i pomidorami, sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym, klopsiki w sosie kokosowo-orzechowym . WITAMINA D3 Chyba nikogo nie zaskoczyła jej obecność w tym zestawieniu Witamina
Natka PietruszkiGulasz z indyka z warzywami w sosie własnym to moja propozycja na smaczny i lekki obiad, który nie wymaga spędzenia w kuchni mnóstwa czasu. Lubię takie szybkie dania, a Wy? Filet z indyka jest niskokaloryczny i dostarcza wielu składników odżywczych. W połączeniu z warzywami oraz sosem to Czytaj więcej
Di gotujechowanego kurczaka. Odkryłam niefaszerowanego kurczaka, którego można kupić np. w Selgrosie (przepis na soczystego kurczaka z czosnkiem i chili już niedługo pojawi się na naszej stronie). Mięso z indyka (gulasz, filet, udziec) smakiem podobne jest do mięsa z kurczaka, ponieważ jest tym samym rodzajem mięsa - mięsem chudym. Zawsze może stanowić miłą odmianę w naszej diecie. MIĘSO CZERWONE CZYLI WOŁOWINA
Keto PrzepisyDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na jesienny, pikantny i rozgrzewający gulasz z indyka z dynią, papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym. Wyszedł pyszny, aromatyczny, a dynia dodaje mu wyjątkowego smaku. Polecam z podanych składników wychodzi dość duża porcja, bo moi panowie tego typu dania uwielbiają i robię zawsze na dwa dni. W jeden jedzą solo, a na drugi dzień
kruche babeczkiSzybki gulasz z indyka, z cukinią i makaronem 2 porcje: 300 g piersi indyka 1/2 małej cukinii 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata) 150 g makaronu (u mnie kukurydziany z pomidorem) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona, majeranek Indyka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam co mięsa
KucharzycaGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo wypełni smak(...)jest już nieco miękkie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, dorzucamy kminek i dusimy do miękkości mięsa. Porcja dla 3 osób. Artykuł GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakGULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo podkreśli smak(...)jest już nieco miękkie dokładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, dorzucamy kminek i dusimy do miękkości mięsa. Porcja dla 3 osób. Artykuł GULASZ WĘGIERSKI Z INDYKIEM A’LA PORKOLT pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakzawiodłam się - wyszły pyszne! Jako że lubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g(...)jajka 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany , słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy
Kto ugości moich gości?mianowicie o sercach indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci(...)bitwa. A żołądek? Pychaaaa ! To jest to samo, tylko ugotowane osobno z różnymi dodatkami warzywnymi i przyprawami. Często robię serduszka z kurczaka, ale odmieniam czasami tymi z indyka. Przyznaję się, przygotowanie ich zajmuje dużo mniej czasu niż tych kurczaczkowych. Może podam składniki i potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew
Pieprzyć z Fantazją