kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki liść laurowy: 2 szt. wędzona papryka: 1 łyżka kminek grzyby suszone: kilka sztuk śliwki suszone: 4 -5 szt. suszone jabłko: 2 krążki sól i pieprz smalec do smażenia KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Wykonanie: 1. Żeberka pokrój na odpowiednie(...)Dodaj ziarna pieprzu, ziele oraz liście laurowe. 3. Z kapusty kiszonej odciśnij sok, posiekaj i przełóż do garnka z żeberkami. Wlej odciśnięty sok. Dodaj pokrojone suszone śliwki, jabłka oraz grzyby. Na koniec dodaj kminek. Celowo nie piszemy w jakiej ilości, ponieważ kminek to przyprawa bardzo intensywna, którą nie każdy również lubi. Dodaj więc tyle ile uważasz za stosowne
Kuchnia Na Wypasiezatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki sól: 1 płaska łyżeczka pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jałowiec kulki: 5 szt. smalec(...)gotującej się wody wkładamy golonki wraz z przyprawami, w których były marynowane. Gotujemy na małym ogniu, aż golonki będą miękkie. Nie mogą się jednak „rozpadać”. 3. Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 20 minut. Odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą smażymy na smalcu. 4. Ugotowane golonki wyjmujemy z wody
Kuchnia Na WypasieNagle okazało się, że mam wolny dzień i jest czas na celebrowanie posiłków. Postanowiłam zatem zrobić nieco bardziej czasochłonny obiad niż ostatnio. Zebranych niedawno grzybów jeszcze nie zdążyłam w całości przerobić, więc te, które zostały, zużyłam do usmażenia pysznych kotletów mielonych. Składniki (na 7 kotletów): 400 g gotowanych grzybów pół cebuli jajko 6 łyżek bułki tartej pół łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pół łyżeczki mielonego kminku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól olej do smażenia Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę zmiksować w malakserze. Do masy grzybowej dodać jajko, przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Masę dobrze wyrobić rękoma. Masę podzielić na 7 części. Każdą z nich uformować w podłużny kotlet o grubości
Weekendy w domu i ogrodziedobrych rzeźników. Porcja 2 osoby Składniki: 400 g jagnięciny 8 cukinii baby oliwa sól i pieprz do smaku sos grzybowy: 300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików) 2 łyżki masła 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: sos grzybowy Grzyby obrać, umyć i przegotować(...)osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na maśle. Zmniejszyć ogień i dodać grzyby, po około 10 minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę. Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min. Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą
Niezły MłynekSezon grzybowy jeszcze trwa - pogoda na grzyby na szczęście jeszcze jest. Dziś polecam Wam mój przepis na zupę ze świeżych borowików, jest pyszna i mega aromatyczna :) SKŁADNIKI 300 g świeżych borowików 1 marchewka 3 ziemniaki 1 l bulionu 1/2 cebuli sól, pieprz(...)łyżeczka tymianku 50 ml śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cebulę i grzyby siekamy, podsmażamy na oliwie. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zabielamy śmietanką, całość miksujemy. Podajemy np. z grzankami. Posypujemy natką pietruszki. Zupę można przygotować również z grzybów
Moje Kuchenne RewelacjeFlaki z kani są przepyszne i smakują miłośnikom flaków tych wołowych oraz lubiących grzyby, w dodatku łatwe w przygotowaniu, polecam każdemu. SKŁADNIKI : 4 duże kanie ( grzyby ) około 50 g masła 1,5 litra bulionu 1 marchewka, cebula, kawałek selera 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża łyżka majeranku
Kulinarne Fantazje Marioligrzybowy ze śmietaną - przepyszny dodatek do wszelkich dań mięsnych, makaronów, klusek, pyz czy krokietów. W sezonie grzybowym pojawia się u nas bardzo często, a kiedy brakuje leśnych grzybów - nawet tych z zamrażarki - wykorzystuję pieczarki. Serdecznie polecam :) Składniki: 1 duża cebula 500 g grzybów 300 ml śmietanki 30 % sól i pieprz opcjonalnie natka pietruszki do posypania masło do smażenia Przygotowanie(...)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie masła w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać grzyby i podsmażać aż puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15-20 min. Na koniec zwiększyć moc palnika, zdjąć pokrywę i zredukować sos do odpowiedniej gęstości. Doprawić solą
Kocham..lubię..gotuję..kiszonej kapusty ok. 300 g wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku pętko dobrej kiełbasy 1 ząbek czosnku 1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku czarny pieprz(...)olej do podsmażenia cebuli (2łyżki) ew. śmietana do podania Przygotowanie: Grzyby moczymy kilka godzin. W dużym garnku zalewamy wodą żeberka i/lub boczek, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Kapustę odciskamy z wody, którą zostawiamy, dolejemy ją do zupy. Chyba
bistro mamaFlaki z koziej brody, czyli wegetariański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej , a zwłaszcza kuchni śląskiej . Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami Przepis na flaki z koziej brody Składniki 2 łyżki masła (24 g) średnia(...)rozgrzanym maśle przesmażamy marchew z cebulą około 5 minut . Do warzyw dodajemy dobrze oczyszczoną i porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę . Potem całość smażymy około 5 minut . Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym , a także dodajemy przyprawy ( paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów
WegePrzepisSkładniki: 500 g zmielonej szynki wieprzowej 500 g grzybów leśnych 1 cebula 100 g zielonej soczewicy 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Grzyby pokroić i … Czytaj dalej Pieczeń z grzybami
czarrna od kuchniDzień dobry. Nadeszły już chłodne, smutne, pochmurne dni. Na taki paskudny czas zawsze na poprawę humoru robię te pierogi. Rozgrzewające, pachnące grzybami. Rozpływają się w ustach. Sprawdźcie, proszę czy mam rację. Potrzebujemy: 10 dag kaszy gryczanej 40 dag mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 5 dag suszonych podgrzybków 1 jajko olej do smażenia pieprz mielony, majeranek, sól(...)naturalnego masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku Ciasto pierogowe 70 dag mąki 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli Kaszę osmażam na maśle. Zalewam 1 szklanką wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko
Co w garnkach piszczyOstatnio miałam ogromna przyjemność opowiadać o różnego rodzaju przetworach z grzybów na antenie śniadaniowej telewizji w programie "Pytanie na Śniadanie". To kolejne moje doświadczenie przed kamerą, tym razem jednak odbyło się ono na żywo. To była niesamowita przygoda! Mówiłam o tym jakie przetwory można przygotować ze świeżych grzybów i jak je potem wykorzystać w naszej kuchni. Podałam(...)przepis na domowy koncentrat grzybowy, na marynowane grzyby, a także na aromatyczna przyprawę grzybową ➡️ domowa przyprawa grzybowa. Jeśli macie ochotę zobaczyć, jak mi poszło, poniżej podrzucam Wam link: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/49960973/marynowanie-grzybow-sprawdzone-przepisy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowują je chętnie na posiłki rodzinne bądź obiady z przyjaciółmi. Gratin dauphinois czyli zapiekanka z Delfinatu jest już klasykiem, ta, którą Wam dzisiaj proponuję, jest jej wersją wzbogaconą o grzyby, czyli idealnym sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: ok. 40 min. Porcja dla 4-6 osób(...)drobno poszatkuj cebulę, zeszklij na maśle. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Borowiki oczyść i pokrój w plasterki, i podsmaż na maśle przez kilka minut, domieszaj zeszkloną cebulę. Wyłóż grzyby z cebulą na dno formy. Na wierzchu ułóż ziemniaki, wlej śmietanę z gotowania. Posyp startym parmezanem i zapiekaj przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się zezłoci, a ziemniaki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska