kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 250 g chudej wołowiny 200 g świeżego boczku 100 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 1 czubata łyżka suszonego majeranku 2 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz smalec Umyte śliwki i grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, odcedzamy i kroimy(...)wrzucić na tę patelnię i wyczyścić ją z wszystkim dobroci, jakie powstały podczas smażenia, tam jest masa smaku. To oczywiście również ląduje w garnku z bigosem. Do kapusty dorzucamy grzyby, śliwki i wodę z ich moczenia, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jakieś dwie godziny (ja gotowałam trochę z pokrywką, trochę
Kardamonovypapryczki chili. Przepis wypatrzyłam u Moniki na blogu, Pysznie czy przepysznie Składniki: 500 g. piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 marchewka 50 g. grzybów shitake 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry 1 puszka mleczka kokosowego (400 g.) 2-3 suszone liście kafir(...)łyżki soku z limonki, lub cytryny 3 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 2 woreczki ryżu basmati (200 g) Wykonanie: Grzyby shitake zalać wrzątkiem. Zostawić na 15-20 minut. Następnie odcedzić i pokroić w cienkie paski. Kurczaka pokroić w cienkie paski. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę umyć, usunąć
Agusiowe smakołykiCzas jesieni to czas zbiorów grzybów najróżniejszych tych bardzo szlachetnych i tych mało popularnych. Wodnicha późna to bardzo smaczny grzyb, który pojawia się pod koniec października, na początku listopada i dlatego w niektórych rejonach grzyb nazywają "listopadówką". Zupa z udziałem wodnichy jest smakowita i aromatyczna, popróbujcie koniecznie. Jeśli nie znacie tego grzyba to lepiej go nie zrywać, ktoś
Moje Małe CzarowanieSzakszuka smakuje wybornie zawsze i o każdej porze. Na blogu znajdziecie inspiracje na niejedną znakomitą szakszukę , zapraszam. Jeśli jednak dodamy do niej rydze, moje ukochane grzyby będzie jeszcze bardziej aromatyczna, smakowita, pożywna, idealna na obiad czy obiadokolację. Polecam, spróbujcie koniecznie. Do szakszuki można użyć grzyby świeże jak i mrożone. Rydzowa szakszuka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieróżne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań(...)sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 500 g ziemniaków 1 szklanka fasoli „Jaś” 5-6 suszonych grzybów 2 cebule 1 szklanka słodkiej śmietany 1 marchewka 1 pietruszka tłuszcz do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej fasolę namaczamy. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w dużej ilości wody
Trzeci talerzSkładniki: 300 g mięsa z udek kurczaka 20 g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej przyprawa od kurczaka Przygotowanie: Grzyby zalać … Czytaj dalej Gulasz z udek z grzybami
czarrna od kuchniKotlety bez mięsa z brokułem, pieczarkami i grzybami. Danie obiadowe, ale można podać także jako przekąskę z dipem jogurtowym lub czosnkowym. Składniki: 600 g pieczarek, 200 g świeżych grzybów (waga po obgotowaniu), 1 duży brokuł, 3 ząbki czosnku, cebula, 3 jajka, ok 6 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej Przygotowanie: Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, grzyby, cebulę kroimy
Lena Gotujegłupiutka wiosna. A grzybobranie? Fajna poranna przygoda, najlepiej w dobrym towarzystwie, a potem całe popołudnie roboty. Ale warto. Małe kaszubskie podgrzybki, najlepiej te nazywane czarnymi łebkami, to moje ulubione grzyby. Szczególnie do zamknięcia w słoikach w postaci marynowanej. A jeszcze bardziej do wyjęcia ich z tych słoików w stosownym momencie. Nie mogę się doczekać. Składniki (na 1 litr zalewy(...)łyżeczki soli 3 łyżki gorczycy 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka ziela angielskiego 3 małe cebule 2 listki laurowe podgrzybki - małe, zdrowe, twarde (i piękne) Wykonanie: Grzyby oczyścić, odciąć im nóżki (do innego wykorzystania), gotować około 10 minut w dużej ilości wody, odcedzić. Składniki zalewy gotować na małym ogniu około 10 minut. Równocześnie przygotować słoiczki - umyć, wyparzyć wrzątkiem
zadanie-gotowaniemusi być natka albo koperek świeży. 2 ziemniaki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia seler 100 g kurek 5 grzybów kani 1 kawałek por biała część sól, pieprz papryka wędzona kurkuma natka pietruszki masło klarowane Warzywa obieram, por drobno kroję, pietruszkę, seler, marchewkę ziemniaki kroję w kostkę. Na maśle(...)przesmażam cebulę, dodaję umyte kurki, pokrojone grzyby sowy. Całość przesmażam chwilę. Wykładam na talerz. Do garnka przekładam warzywa, dodaję sól, i gotuję warzywa do miękkości. Dokładam grzyby, doprawiam pierzem, kurkumą, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką pietruszki
wesoła kuchniasię, że pod spodem rosną grzybki🍄🍄. Gdyby nie Agnieszka, to bym stratował wszystkie... Dlaczego❓ Bo patrzyłem co robią dzieci w górze i nagrywałem😃😄😁❗ Aga nie musiała specjalnie iść na grzyby do lasu - Taka to ma farta😁❗ Bez względu, co mówią inni ja uwielbiam grzyby🍄. Szczególnie jak zrobi się z nich sos grzybowy i podaje z kartofelkami.😁 Link(...)filmu z przepisem: 204 -Przepis na SOS z GRZYBOWY ze świeżych GRZYBÓW leśnych🌲🌳 -Sos z PODGRZYBKÓW🍄 z ziemniakami❗ Składniki: ok. 850g podgrzybków 1 cebula 2 ząbki czosnku 60g masła ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 30% natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Podgrzybki obieramy i dokładnie płuczemy w wodzie aby pozbyć się ściółki i innych nieczystości. Na patelni roztapiamy masło
Dieta Rozdzielna i Zdrowie