grzyby - 15226 przepisów (strona:252/1016)

Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem 424

Zapiekanka z ziemniaków i grzybów w sosie śmietankowym. Zapieczona z rozpływającym się serem szwajcarskim na wierzchu. Pyszne i sycące danie idealne na letni obiad, kiedy grzyby zaczynają się pojawiać w lasach. 1 kg ziemniaków 150 g sera szwajcarskiego Ementaler 1 duża cebula 200 g grzybów kurek 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ok 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej(...)Piec przez około 30 min, aż się ser przyrumieni. Smacznego :) Wszystko idealnie pokroisz nożem Victorinox. #MyVictorinox Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Dania z grzybami , Obiad , Zapiekanki Tagged: kremówka , kurki , ser żółty , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pszteciki z grzybami i serem 312

widelcem jajko i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe na gładką jednolitą masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.   Przygotowanie grzybów suszonych – grzyby drobno posiekać, wrzucić do miseczki i zalać wrzącą wodą. Grzyby muszą być przykryte. Zostawić na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Schabowe pod grzybową pierzynką 150

obydwu stron) na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Oczywiście na oleju Usmażone kotlety rozłożyć na duży talerz, taki który później można włożyć do piekarnika. Przygotowanie grzybów – kurki odcedzić, na patelni roztopić masło i wrzucić grzyby. Smażyć chwilkę aż grzyby lekko się podsmażą. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować chwilkę, żeby nadmiar płynu wyparował. Dodać posiekany

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z jajek 148

wszystkim kotleciki smakowały. Oczywiście przepisu nie pamiętam... Ale potrawa Mamy Marzyni wygląda bardzo smakowicie, więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek(...)jajka zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Posiekaj także natkę pietruszki. Na patelni rozgrzej połowę masła. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pieczarki. Smaż chwilę mieszając. Usmażone grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i przyprawą w płynie typu maggi i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane pieczarki przełóż do startych jajek.Na patelni, na której smażyły się grzyby

blog.moje-pasje.info
Klopsiki w sosie grzybowym 159

ewentualnie mleko, kubek śmietany, garść suszonych grzybów, garść suszonej włoszczyzny. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń ścięgna i pozostałości krwi. Następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce. Cebulę obierz i jedną drobno posiekaj, a drugą pokrój w piórka. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą lub mlekiem. Suszone grzyby przełóż do kubka lub miseczki(...)Usmaż na nim kotlety. Gdy mięso nabierze lekkiego koloru, zmniejsz płomień i na patelnię dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula ładnie się zezłoci, do klopsików dodaj namoczone wczesniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Całość podlej taka ilością przegotowanej wody, aby mięso było prawie całe zakryte, dodaj suszoną włoszczyznę, dopraw do smaku solą i pieprzem

blog.moje-pasje.info
Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę 285

momentu, aż będzie miękka. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Możemy dodać drobno posiekaną cebulkę. Razem z grzybami podsmażamy szpinak – ja użyłem mrożonego z dodatkiem czosnku, jeśli mamy świeży, drobno go posiekajmy a czosnek (1-2 ząbki) dodajmy osobno. Gdy grzyby ze szpinakiem ładnie się podsmażą dodajemy stopniowo kapustę i dokładnie razem mieszamy. Na kilogram kapusty użyłem pół

MarcinChef
Krokiety z kapustą i grzybami 1615

Krokiety z kapustą i grzybami Krokiety z grzybami i kapustą są świetnym rozwiązaniem dla tych , którzy tak jak ja , nie mają cierpliwości do lepienia uszek . Świąteczny barszcz podany z krokietem jest wspaniały , nie ustępuje tym z uszkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , tym bardziej ,że krokiety(...)patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka

Ogrodnik w podróży
Krokiety z grzybami i kapustą 184

cukru szczypta sody oczyszczonej  Farsz:  60 dkg pieczarek  40 dkg kapusty kiszonej  50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać wo dą i odstawić na całą noc, albo najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej(...)osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać  w zimnej wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie

Moje domowe kucharzenie
Fasolka z boczkiem i grzybami 144

Nigdy wcześniej nie pomyślałam,żeby do fasolki dodać grzyby..a jednak można tak zrobić i całkiem smacznie wyszło..Taki pomysł podpatrzyłam w książce Marii Banach Strączki. 500 g zielonej fasoli szparagowej(...)mnie żółta] 400 g świeżych borowików [ u mnie podgrzybki] 200 g wędzonego boczku 1 cebula  pieprz, sól Fasolkę umyć, odciąć końcówki,ugotować do miękkości [ najlepiej na parze].Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać , boczek pokroić w kostkę.Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć, aż tłuszcz się wytopi.Dodać cebulkę i grzyby.Smażyć do zrumienienia.Dodać ugotowaną i odcedzoną

Moje domowe kucharzenie
Filet z piersi kurczaka z grzybami i sosem musztardowym. 125

skorzystałam tutaj ze szparagów w słoiczku), 3 pomidorki koktajlowe (dla odrobiny koloru i smaku), 240 g grzybów (najlepiej różnych, ale jak najbardziej nadadzą się stare dobre pieczarki). U mnie w Paryżu nazywają się one „champignons de Paris” (czyli grzyby paryskie, a w rzeczywistości są sprowadzane z Polski), 20 cl śmietany, 20 g musztardy, 2-3 łyżki sosu(...)przygotowany filet z piersi kurczaka świetni łączy się np z ryżem. Smacznego. No i jeszcze mały podgląd z mojego INSTAGRAMU   filet z piersi kurczaka w sosie musztardowym z grzybami i szparagami #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #salad #spring #cuisinesaine #cuisine #instafood #instafollow #throwbackthursday #throwbackthursday #like4like #instagood #yummi Une photo publiée par Beata Redzimska

MODA NA BIO
Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 199

mnie czarny) Farsz: około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia  Wykonanie Przygotować farsz :  Posiekaną  kapustę ugotowac do miękkości w niewielkiej ilości wody. Namoczone grzyby ugotowac ,odcedzić .Drobno posiekana cebule zeszklić na oleju do miękkości.Pokroic drobno(...)ugotowane grzyby i polączyc je z kapustą.  i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Schłodzić. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około

w mojej kuchni
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 290

nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste. SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 250g grzybów boczniaków 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 1 opakowanie ciasta francuskiego sól pieprz czarny 1 małe jajko Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem nie docinając(...)wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso chowając końce pod spód. Posmarować wierzch

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania