grzyby - 15226 przepisów (strona:256/1016)

Lasagne z mikrofalówki 36

osób, a gotowanie zajmie Wam około 35 minut.  Składniki: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonej polędwicy wieprzowej - 200 g białej surowej kiełbasy - 30 g suszonych grzybów - 100 g masła - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - 1 cebula - 10-20 listków świeżej bazylii - tymianek - 1 kostka rosołowa - koncentrat pomidorowy - starty parmezan - około 5 łyżek oliwy z oliwek(...)sól i pierz do smaku Lasagne z mikrofalówki Lasagne z mikrofalówki Przygotowanie: Grzyby myjemy i moczymy w odrobinie ciepłej wody. Gotujemy trzy litry niezbyt słonej wody. Płaty lasagne wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem, delikatnie poruszamy widelcem, aby oddzielić poszczególne kawałki, następnie wstawiamy do mikrofalówki z maksymalną mocą i gotujemy makaron przez 4 minuty, ponownie mieszamy w połowie gotowania

Z Kuchni Do Kuchni
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 79

pamięci. Oto kilka innych przepisów na obiad, które mogą Ci się spodobać: Kotlety mielone z ryżem Tradycyjny bigos moskiewski - przepis Przepis na mięciutkie żeberka pieczone KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Przepis na szybki bigos z cukinii Przepis na soczyste żeberka po koreańsku Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin Rosół z indyka - najsmaczniejszy, domowy przepis Przepis na świąteczny bigos z kiszonej(...)składający się z kiszonej kapusty i różnych mięs. Z biegiem czasu przepis na bigos ulegał modyfikacjom i urozmaiceniom, a do oryginalnego przepisu zaczęto dodawać coraz więcej składników, takich jak grzyby, suszone śliwki. W czasach staropolskich bigos był jednym z ulubionych dań szlachty. Podobno na polskim dworze królewskim w XVIII wieku podawano nawet 40 rodzajów bigosu. warto też wspomnieć

Moja Książka Kucharska
Śledzie po tatarsku 43

idealnie komponuje się z głównym składnikiem. Jeśli chodzi o to, czy śledź po tatarsku będzie bardziej lub mniej kwaśny, to już kwestia naszego smaku. Dodanie lub ujęcie korniszonów oraz grzybów skutecznie zwiększy lub zmniejszy ostrość naszej sałatki. Nie da się ukryć, że przepis na śledzia po tatarsku, to propozycja na przekąskę dość kwaśną w smaku. Możesz go złagodzić stosując zamiast(...)naszego przepisu na śledzie w sosie tatarskim . Polecamy! Śledzie po tatarsku Składniki: filety śledziowe: ok. 300 – 400 g ogórki konserwowe: 3 szt. cebula: 1 szt. pieczarki lub leśne grzyby marynowane: 8 – 10 szt. posiekany koperek: 2 łyżki śmietana 18 %: 2 łyżki majonez: 2 łyżki Śledzie po tatarsku przepis Przygotowanie: Jeśli filety śledziowe są bardzo słone, należy wymoczyć

Kuchnia Na Wypasie
Bigos staropolski 35

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 mniutach suszone odcedzić. ? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. ? Na tej samej

To co kocham
Zupa krem grzybowy 39

Wakacje to czas grzybobrania. Ja uwielbiam zbierać grzyby, niestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: ? 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) ? 1 cebula ? 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera ? 1 łyżka masła ? 3 liście laurowe ? sól(...)śmietanki słodkiej ? groszek ptysiowy Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. ? Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. ? Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. ? Zmiksować zupę na gładki krem. ? Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym

To co kocham
Pasztet z kaczki z orzechami włoskimi 42

teraz z orzechami włoskimi. Każdy z nich wykonuję na bazie gotowanej kaczki z rosołu, mam więc i rosół, i pasztet. Pasztet z orzechami wyszedł wyjątkowo smaczny. Pachnie grzybami i przyjemnie chrupie dzięki orzechom. Kawałek został skonsumowany w okamgnieniu, a resztę zamroziłam na świateczny stół. Składniki: ? 1 gotowana kaczka z rosołu ? warzywa z rosołu – 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera(...)pory, 3 cebule ? tłuszcz z rosołu ? 1 szklanka rosołu ? 500 g wątróbki z indyka ? garść suszonych grzybów leśnych ? 250 g pieczarek ? 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji ? 3 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżeczki majeranku ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu tłuszcz. ? Wątróbkę gotować z wodzie ok. 10 minut, dodać suszone grzyby

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 52

tutaj aspekt zapachowy, kiedy to zapach kiszonej kapusty jest wszędobylski, bo tutaj liczą się walory smakowe. Mój bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa(...)zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki: – 3 kg kapusty białej – 3 kg kapusty kiszonej – 500 g śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja

To co kocham
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM – przekąska z ciasta francuskiego 62

zrobić? Przy wyborze składników do pizzy z ciasta francuskiego warto pamiętać o kilku zasadach. Ciasto jest delikatne, dlatego warto unikać zbyt ciężkich lub wilgotnych składników, takich jak ananas czy grzyby. Dobrym wyborem będą natomiast świeże warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cukinia, a także ser. Można także zastosować ulubione sosy, takie jak pomidorowy, śmietanowy czy pesto. Można także posmarować(...)text": " Przy wyborze składników do pizzy z ciasta francuskiego warto pamiętać o kilku zasadach. Ciasto jest delikatne, dlatego warto unikać zbyt ciężkich lub wilgotnych składników, takich jak ananas czy grzyby. Dobrym wyborem będą natomiast świeże warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cukinia, a także ser. Można także zastosować ulubione sosy, takie jak pomidorowy, śmietanowy czy pesto. Można także posmarować

Via Gusto
Angielskie śniadanie w wersji roślinnej 37

Prawdziwe angielskie śniadanie składa się zwykle z jajek w dowolnej postaci (najczęściej sadzone), fasolki w sosie pomidorowym, bekonu, kiełbasek, placków ziemniaczanych hash browns, podsmażonych grzybów, grillowanych pomidorów i pieczywa (najczęściej tostów). Mojej rodzinie serwuje swoją wersję angielskiego śniadania, którą zamawiają sobie prawie w każdy weekend Polecam i Wam do wypróbowania! Składniki: hash browns – przepis tutaj kiełbaski lub parówki roślinne(...)małej cebuli 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 szklanki  wody 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz czarny mielony (do smaku) grzyby portobello pieczone – przepis tutaj (opcjonalnie) Wykonanie:   Placki ziemniaczane hash browns przyrządzam według tego przepisu . Gdy one się smażą, to gotuję fasolkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję obraną

Lamarida.pl
Zrazy wołowe –  roladki wołowe 49

kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki pszennej Olej do smażenia Zrazy wołowe Przygotowanie: Boczek kroimy cienkie plasterki, ogórki i paprykę kroimy w słupki a czosnek przeciskamy(...)przez praskę, następnie cebulę kroimy w ćwierć plasterki a suszone grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w salaterce do namoczenia. Umyty i oczyszczony kawałek wołowiny dzielimy na pięć plastrów średnio po około 150g każdy, po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozbite mięso oprószamy z obu stron pieprzem i niedużą ilością soli, z jednej strony nacieramy przeciśniętym

Księga-Smaku
Polędwica po azjatycku 53

pokroiłam specjalnym nożykiem, ale można też zrobić paski zwykłym nożem.     1 polędwica wieprzowa 200 g makaronu Soba 1 papryka czerwona 1 cukinia mała 1 cebula 1 garść grzybów mun krojonych 1/2 papryczki chili olej kokosowy  2 ząbki czosnku 1 por biała część sos: 3 łyżki octu ryżowego 6 łyżek sosu sojowego sól, pieprz 50 ml wody(...)łyżka cukru brązowego W miseczce mieszam składniki sosu. Grzyby mum moczę w gorącej wodzie 30 minut. Następnie gotuję je około 25 minut. Makaron przygotowuję według instrukcji opakowania. Polędwicę oczyszczam z błonek. Kroję na małe paseczki. Posypuję pieprzem, solą. Cebulę i czosnek drobno kroję. Por kroję w krążki. Paprykę, chili w kostkę.Cukinię kroję za pomocą specjalnego noża spiralowego

wesoła kuchnia
Tarta z grzybami leśnymi 50

Klasyczna tarta wypełniona różnego rodzaju świeżymi grzybami leśnymi a następnie zalana masą z jajek i śmietanki i pieczona. TARTA Z GRZYBAMI SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej; 100 gramów zimnego masła; 400 gramów świeżych grzybów leśnych różnego gatunku; szklanka domowego wywary jarzynowego lub drobiowego; 250 ml słodkiej śmietanki; 4 wiejskie jajka; masło; 1 cebula; gałka muszkatołowa;... Artykuł Tarta z grzybami leśnymi

Kuchnia Tomka
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka 51

składniki zupa, która ma wiele wspólnego z barszczem ukraińskim. Gotowana jest na mięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem(...)Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 podudzie kurczaka kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki) pół szklanki fasoli Jaś 300 g kapusty kiszonej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz

Trzeci talerz
Sos kurkowy ze świeżych grzybów 44

Grubo krojone świeże grzyby kurki smażone a następnie duszone z cebulką i na koniec zabielone kwaśną śmietaną. SOS KURKOWY SKŁADNIKI 250 gramów świeżych kurek; 1 nieduża cebula; masło; gęsta, kwaśna wiejska śmietana; mąka pszenna; sól, pieprz; przepis na sos kurkowy ze świeżych grzybów Artykuł Sos kurkowy ze świeżych grzybów pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka