grzyby - 15226 przepisów (strona:266/1016)

Kaszotto z kurkami i dynią 96

krótko. Seler kroimy w plasterki, dodajemy do cebulki. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy przez ok. 10 minut. W tym czasie obieramy dynię i kroimy w bardzo drobną kostkę. Usmażone grzyby przekładamy do miseczki, a na patelnię wykładamy drugą łyżkę masła i dynię. Smażymy do czasu, aż dynia będzie miękka. Dodajemy odłożone grzyby, kaszę i mleko kokosowe. Mieszamy

Kucharzyca
Pasztet z grzybami suszonymi 145

Składniki : 35 dag tłustego karczku 70 dag boczku ok.40 dag wątróbki wieprzowej ok. grzybów suszonych 2 duże jajka ok. 3-4 łyżek bułki tartej mała kajzerka cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla) gałka muszkatołowa, koperek suszony Przygotowanie : Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem(...)laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc)  Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka,  dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach) Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek

Proste Potrawy
postna zupa na kwaśnicy 109

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy(...)osolonej wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 184

bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób(...)czosnkiem granulowanym. Panieruj najpierw jajku, następnie w bułce wymieszanej z wiórkami, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Przygotowanie sosu zacznij od warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut, następnie odcedź i pokrój w paski, czosnek i imbir posiekaj oraz rozetrzyj za pomocą widelca z odrobiną soli, kapustę pekińską pokrój

Kulinarna Polska
Strogonow po chłopsku 900

chłopsku Klasyczny Boeuf Strogonow to smaczny i pożywny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, kiszonych ogórków i pieczarek. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest trochę zmieniona, zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby, a pod koniec gotowania zagęściłam powstały sos koncentratem pomidorowym oraz słodką śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie”     Składniki(...)wołowiny 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu lub rosołu 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe olej do smażenia Marynata

Blog z Apetytem
Przekąskowe Sajgonki 112

innego? Składniki: ·        20 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        Jajko ·        Kilka grzybów Mun ·        10 dag kapusty pekińskiej ·        1 duża marchew ·        Sos sojowy(...)Papryka ostra ·        1 opakowanie papieru ryżowego ·        Olej Sposób przygotowania: 1.   Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. 2.   Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko. 3.   Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby. 4.   Kapustę drobno poszatkowaną. 5.   Marchew obraną i startą

Kulinarna Chwila
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 135

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 litra wody 2 suszone grzyby 4-5 ziemniaków 500 g białej kiełbasy 1 laska kiełbasy tradycyjnej 500 ml zakwasu ( przepis na domowy ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wywar(...)pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora odcinamy zielone liście i obieramy z zewnętrznej warstwy, myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy suszone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-45 min. W między czasie: Ziemniaki

Kuchnia MagdaLeny
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 135

Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 litra wody 2 suszone grzyby 4-5 ziemniaków 500 g białej kiełbasy 1 laska kiełbasy tradycyjnej 500 ml zakwasu ( przepis na domowy ) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wywar(...)pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora odcinamy zielone liście i obieramy z zewnętrznej warstwy, myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy suszone grzyby oraz przyprawy: listki laurowe i ziela angielskie. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 40-45 min. W między czasie: Ziemniaki

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 84

około 800g 1,5-2l wody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku(...)talerz Wykonanie Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki. Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając

Tajemnice Smaku
Smak Bangkoku 123

Pieprz ·        czosnek ·        1 łyżka miodu ·        Kilka grzybów MUN ·        2 marchewki ·        2 papryki ( żółta, czerwona) ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Makaron gniazdka Sposób przygotowania: 1.   Grzyby zalewamy gorącą wodę na co najmniej 30 minut. 2.   Udka obieramy ze skórki, wyjmujemy kości i kroimy na małe kawałki. 3.   Doprawiamy solą i wlewamy sos sojowy. 4.   Na patelnie wlewamy olej, ocet oraz miód, mieszając podgrzewamy i dodajemy mięso. 5.   Mięso nam się pruży

Kulinarna Chwila
Tajska zupa pomidorowa 79

świeżego imbiru 5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej 1 kawałek pora (zielona część) 3 liście kaffiru 1,2 litra bulionu warzywnego 1 szklanka mleka kokosowego 2 plastry ananasa  5 grzybów mun 1 opakowanie makaronu udon 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka tajskiego curry Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko. Marchew i kalarepkę kroimy w słupki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski. Por kroimy w piórka. Ananasa kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy marchew

R'n'G Kitchen
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 117

własnego) sól, pieprz do smaku mąka z wodą do zagęszczenia sosu Boczniaki, pieczarki, cebulę kroimy na dowolne kawałki. Podsmażamy na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem, na złoty kolor. Grzyby i cebula muszą być naprawdę solidnie zrumienione, warto na to poświęcić czas, gdyż to one wytworzą smak sosu pieczeniowego Zalewamy wywarem warzywnym, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzyby, dokładamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Doprawiamy maggi, cukrem i solą do smaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański

Ogrodnik w podróży
Wołowina Wellington 83

osoby o dużej aktywności fizycznej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Świeży tymianek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 400 g grzybów (pieczarek, prawdziwków, kurek) 1 łyżka klarowanego masła Musztarda angielska lub dijon 150 g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska lub szwarcwaldzka) Sól, pieprz Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wołowinę(...)maśle obsmażamy mięso z każdej strony. Zdejmujemy z patelni. Następnie mięso smarujemy w całości musztardą i odstawiamy do ostudzenia. Mięso smarujemy, gdy jest ciepłe, wtedy musztarda się lepiej wchłonie. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy je do naczynia i blendujemy. Masę grzybową wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnie. Następnie dodajemy do tego tymianek i podsmażamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania