grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:77/134)

Pierogi w rosole 160

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 174

znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, warzyw, grzybków, pieprzu

Maminek kulinarny
Babka piernikowa z rodzynkami 213

zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200

ciastkarnia na kruchym spodzie
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 360

wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy

OstryKęs
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 197

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Byki ziemniaczane 99

Cześć :)Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane. Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)Są bardzo

Pora coś zjeść
Potrawy z grzybami – inspiracje 166

Masz niewykorzystane po zimie przetwory? Suszone i mrożone grzyby to znakomity produkt, który można wykorzystać do wielu dań. W tym artykule przybliżymy Wam kilka możliwości zastosowania tego produktu, dzięki czemu Wasza kuchnia wzbogaci się o kolejne smaki. Istnieje spora liczba potraw z grzybami, które cieszą się w kuchni polskiej sporym uznaniem. Na pierwszy rzut można wziąć chociażby krokiety(...)suszenia. Nie każdy potrafi jednak samodzielnie je przygotować, więc nie ma absolutnie niczego dziwnego w tym, że tak wiele osób chętnie korzysta w takiej sytuacji z pomocy przepisów kulinarnych. Krokiety można przyrządzić na wiele sposobów, a od nas samych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby

Codogara
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 163

obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej(...)ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Orzechy

Pyry na Gaz
Paszteciki z kapustą i grzybami 174

przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze odciskamy, po czym szatkujemy. Grzyby, jeśli używamy suszonych, zalewamy szklanką wody i moczymy, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia i podsmażamy(...)łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ze świeżych grzybów 202

aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)gotowanym w osobnym garnku), lub podać zupę z ziemniakami i makaronem lub z chlebem.Z dodatku pietruszki można zrezygnować.Zamiast oleju grzyby wraz z cebulą można podsmażyć na maśle.Do przygotowania zupy można użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (w tym ostatnim przypadku należy je namoczyć, umyć, a następnie podsmażyć tak jak w przepisie).Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 227

dbałością należy wyrobić ciasto i odpowiednio cienko je rozwałkować. Ja osobiście uwielbiam pierogi a te z kapustą i grzybami to moje ulubione. Zatem zapraszam. Ponieważ dbam o prezentację potraw moje pierogi dziś w towarzystwie  pikantnej karmelizowanej cebulki i suszonej natki pietruszki. Danie ucieszy z pewnością wegetarian ale i fanów tradycyjnej polskiej kuchni.    Dla czytelników w sklepie(...)wody  1 łyżeczka soli  Nadzienie:  500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego  4-5 szt ziela angielskiego  szczypta soli  400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony  1 cebula   1 łyżka oliwy z oliwek/masła Karmelizowana cebula:  1 duża cebula 1 łyżeczka miodu

vaniliowoczekoladowa
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 363

makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE(...)przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju.  Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy

OstryKęs
Zupa z suszonym tofu (yubą) i grzybami mun 186

cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku, - szczypiorek. Wykonanie: Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić  w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną(...)garnka z wrzącą wodą (bulionem) wrzucić tofu i grzyby. Dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Do garnka z zupą dodać pomidory, słodki sos chili, pieprz i gotować jeszcze przez 5 minut, ew. przyprawić do smaku solą. Podawać zupę z makaronem ryżowym udekorowaną szczypiorkiem. Tofu suszone zupełnie nie przypomina w smaku znanego nam tofu, jest cienkie

Co na wege obiad?
Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans 316

gram makaronu chow mein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru mąka ziemniaczana WYKONANIE Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski(...)przysmażmy kurczaka za bardzo, ma być jędrny. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną na kawałki wielkości kawałków kurczaka. Smażymy na dużym ogniu na półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie

OstryKęs
Pierogi z Kapustą i Grzybami 201

Produkty Potrzebne; na około 90 sztuk mąka pszenna typ 650- 1kg letnia woda przegotowana- 500ml sól - 3 łyżeczki jajko- 1 sztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram  cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki   olej- 3 łyżki Sposób Przygotowania:  Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę

pichciszto

Proponowane wyszukiwania