efektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu.Składniki na porcję:sałatagarść rukolimała gruszka100 g sera gorgonzolagarść orzechów włoskichna dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)sól, pieprzGruszkę pokroić na plasterki, ser podzielić na kawałki, a orzechy posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu, ewentualnie doprawić. Na talerzu ułożyć sałatę, rukolę, gruszkę, ser. Posypać orzechami i skropić dressingiem
wyzwania kuchenneSkładniki:3 łyżki kaszy kuskus1 łyżka otrąb pszennych1 łyżeczka kakao (ekspresowe)1/2 szklanki mleka1 kostka gorzkiej czekolady1-2 szt. gruszki kandyzowanej SKWORCUPrzepis:Mleko podgrzewamy do wrzenia i dodajemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Kaszę kuskus oraz otręby umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem kakao. Po ok. 5 minutach kasza z otrębami powinna być gotowa. Gruszki kroimy
Emcia PichciObgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się
Buniabaje w kuchnitartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec
Monia miesza i gotujeChwila wytchnienia po ostatnich obiadowych kalorycznych propozycjach. Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, zgrillowałam więc gruszkę na dobry początek. Czy ktoś jeszcze pamięta, że dwa tygodnie naciągaliśmy czapki na uszy i otrzepywali buty zaśnieżone buty przed wejściem do domu? Za chwilę będziemy narzekać, że temperatury za wysokie... Choć ludzie, a przede wszystkim dzieci przeróżnie ubrani jeszcze.Trudno się odnaleźć przy takich
bistro mama225g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczka cynamonu1/2 imbiru w proszku3 łyżki kakao160g cukru2 jajka80ml oleju roślinnego300ml śmietany 18%3 średnie owoce pokrojone w kostkę (jabłka, gruszki)Sposób przygotowania (jak to z muffinami banalnie prosty)Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Wymieszać składniki suche. Dokładnie wymieszać składniki mokre. Dolać mokre do suchych i wymieszać do połączenia (robiłam
W kuchni wieczoremroku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej WiewióryProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki 2 jabłka Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie razem wymieszać.Dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce.Nakładać do 3/4 wysokości foremek na mufinki..Piec
Moje domowe kucharzenieDziękuję moim znajomym za trud, jaki włożyli, żeby kolacja się udała :)Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe pochodzi z malutkiej książeczki: "GoodFood 101Cakes & bakes". Taki sposób pieczenia gruszek kiedyś dojrzałam na jakimś blogu, a może w programie kulinarnym. Nie mogę sobie przypomnieć kiedy i gdzie to było. Zapamiętałam mniej więcej efekt i wczoraj eksperymentowałam :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryOkoło 2 kg twardych gruszekSyrop:1 l wody0,5 kg cukru2 łyżki octu 10%, np Jamargoździki, cynamonWykonanie:Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Wodę zagotować z cukrem i octem.Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.Owoce zalać gorącym syropem.Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowoCześć :)I co ja mam teraz zrobić. Pani Owca mnie zostawiła z kilkoma gruszkami i jakimś kuchennym magazynem. Pewnie wiedziała że coś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z gruszkami.Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser.Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis
Pora coś zjeśćprzez moich znajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-).Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam!Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćkiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćcoś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest
Słodkie Przyjemnościół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy
BaRepas