Zdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)mlecznej czekolady 1 szklanka śmietanki kremówki 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii 1 jajko gruszki: 4 twarde gruszki 1 szklanka brązowego cukru 1 laska cynamonu 2-3 goździki 50 ml whiskey 100 ml białego wina 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę i kakao przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, sól
DefinicjaSmakunaszym mieście. Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak! Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto do złudzenia ją przypomina, do tego smakowite gruszki w syropie, a wszystko z wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota! Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki(...)wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również
Garniec MagalieZanim napiszę dalej co i jak z ciastem z gruszkami, kilka słów od ciasta oderwanych :) A może... jak teraz pomyślałam - wręcz przeciwnie. Przeglądając FB nie da się pominąć udostępnianych cytatów i złotych myśli. Jedne są śmieszne i tu na pierwszym miejscu jest Buka , za każdym razem śmieję się w głos. Inne takie, które głoszą, że wszyscy ludzie to idioci, tylko(...)drugiemu człowiekowi. Z jednego prostego względu. Bo każdy jest inny . Ma inne potrzeby, inne wartości, inne możliwości. Dość nocnych przemyśleń. Pora późna, czas na sen :) Niech ciasto czekoladowe z gruszkami będzie pozytywną inspiracją na niedzielne popołudnie! Dla mnie były nią małe gruszki, które wyglądały jak ulęgałki. Chciałam je upiec w małych kokilkach, ale w ostateczności zatopiłam je w cieście czekoladowym
bistro mamaGruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo(...)posiekane orzechy. Nakładamy farsz do gruszek. Każdą gruszkę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną. Smacznego :) A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą
Moje Kuchenne RewelacjeWyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie(...)soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się
greenscarfwykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę(...)umyj i obierz ze skóry, zostaw ogonki. Włóż do wody wraz ze wszystkimi składnikami. Gotuj (w zależności od twardości gruszki) od 20 do nawet 45 minut, jeśli Twoje gruszki są bardzo twarde. Ważnym jest, aby gruszka była miękka i dała się swobodnie kroić łyżeczką, ale nie może się rozpadać. Wyjmij gruszki z zalewy, odcedź zalewę na sitku, następnie gotuj
Garniec MagalieGruszki są moimi ulubionymi owocami. Smakują samotnie i w najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej(...)przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki esencji waniliowej klik Gruszki opłukać, obrać ze skóry i podzielić na niezbyt grube cząstki
Codzienna kuchnia niecodziennazjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna skórka, pani zachwala, więc wzięłam. Okazało się, że są niemiłosiernie twarde, ale słodkie i smaczne. Dwie wylądowały w tym oto cieście. Gruszka(...)karmel to znakomita para; na mojej prywatnej liście dorównuje duetowi gruszkowo-czekoladowemu. Postanowiłam więc przygotować proste, ucierane ciasto z gruszkami właśnie i karmelową nutą. Użyłam więc karmelowego budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, a cukru trzcinowego zamiast zwykłego, który karmelową nutę dodatkowo podbił. Od niedawna jestem też szczęśliwą posiadaczką syropu klonowego, polałam więc nim spód/wierzch (zależy, z której strony spojrzeć) ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie. Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki, racuszki, racuszki z gruszka, zdrowe śniadanie, gruszka, 1 duża lub 2 mniejsze gruszki umyte i pokrojone w kostkę 2-3 łyżki(...)cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy z cukrem
Cynamonowe szczęścieTydzień temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz(...)gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu - 1 łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię
Kuchenne WariacjeROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby(...)solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado
Martyna CooksGruszki w syropie w zimie ale nie tylko, są świetnym dodatkiem do deserów, lodów a także do wypieku ciast. Do przygotowania takich przetworów lepiej użyć gruszek twardych by trzymały się w całości i nie rozgotowały podczas pasteryzacji. Gruszki są słodkie z lekka nutą cytryny. Składniki: gruszki dowolna ilość cytryny Zalewa: 0,5 l wody 300 g cukru 2 łyżki(...)cukru waniliowego Przygotowanie: Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać po 2-3 cienkie plasterki cytryny. Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. gorącą zalewą zalać gruszki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut w zależności
Ala piecze i gotujedużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka 1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy, 300 ml wody mineralnej, 200 g cukru(...)listków mięty ogrodowej. Sorbet syrop z pokrzywy, 1 gruszka, sok z limonki. Do podania owoce sezonowe. Tkaniny lniane Kardelen by Mira design Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i miętą, wystudzić, przecedzić. Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie. Zmiksować w blenderze
SzczyptaSmaQOdwrócona tarta Tatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru(...)składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści
Smakowity Blog Kulinarny