gruszkowy jest świetną zawartością takiego kieliszka. Jest bardzo prosty, naturalny i nieprzekombinowany. Fajnie miesza się z gorzką czekoladą, która musi być ciepła i dodana tuż przed podaniem. Kandyzowane plasterki gruszki mogą wydawać się w tym zestawieniu najtrudniejszym elementem, ale to pozór. Ich produkcja to sympatyczna zabawa i można (powinno) zająć się tym dużo wcześniej, a nawet przygotować sobie zapas(...)cały sezon. Ja, oczywiście, kiedy tyko wyprodukowałem swoje, to pochwaliłem się tym mms-owo wiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić
zadanie-gotowaniePrzepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno orzechowe, czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno czekoladową polewę z całymi orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-) Ciasto z orzechami(...)laskowymi, czekoladą i gruszkami! Macie ochotę na pieczenie? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 140 g zmielonych orzechów laskowych - 100 g mąki pszennej - 100 g miodu - 50 g cukru brązowego - 2 jaja - 1 białko - 120 mleka - 4 czubate łyżki prawdziwej czekolady na gorąco (ja użyłam portugalskiej) - 2 szczypty soli - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 lub 5 gruszek WYKONANIE: - Obierz gruszki
SMYKWKUCHNIbędzie kubek gorącej kawy lub aromatycznej herbaty i solidny kawałek dobrego słodkiego ciacha. Mnie to z poniższego przepisu doskonale uprzyjemniło dzień/ Już dłuższy czas miałam w planach ciasto z gruszkami i powiem Wam ,ze nawet już wczesniej upiekłam dwa z tymi owocami. Jednak coś mi w nich brakowało. Smak gruszek był słabo wyczuwalny. Okazało się ,że wielki wpływ(...)efekt końcowy ma zakup dobrych , polskich , dojrzałych gruszek. I w końcu jestem zadowolona ze smaku , zapachu :) Fantazja moja podpowiedział mi tutaj połączenie musu gruszkowego z kremem capuccino. Pasuje , a jakże :) Chociaż kawowy smak mocno konkuruje z gruszkami. Następym razem przetestuję z delikatniejszym kremem waniliowym ... a może z dodatkiem ajerkoniaku ? hmmmm Można poeksperymentować :) Składniki : Biszkopt czekoladowy
Malinowa Kawiarenkanaprawdę wygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie(...)wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemyślicie? Bylibyście zainteresowani? Po kwestiach technicznych przejdźmy zatem do meritum. Ciasto, które przygotowałam, powstało zupełnie przez przypadek. Wprawdzie chodził mi gdzieś po głowie pomysł aby zanurzyć w cieście całe gruszki jednak nie był on jasno sprecyzowany. Aż tu pewnego dnia, robiąc porządki w piwnicy na półce ze słoikami znalazłam słoik dżemu malinowego mojej babci. Gdzieś się zawieruszył pomiędzy rzędami innych(...)łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 190 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 5 łyżek mleka 50 g mielonych orzechów włoskich 4 miękkie, tej samej wielkości gruszki* dowolny dżem lub konfitura (u mnie dżem malinowy) opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich * użyjcie dojrzałych, miękkich gruszek - wprawdzie trudniej będzie je wydrążyć, ale zaoszczędzicie sobie w ten sposób czas, który
My simple kitchenŻegnamy lato, witamy jesień, a wraz z nią rozpoczynający się sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch(...)całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków kukurydzianych 100 g masła 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny
Kuchnia Elliemnie na jesienno-zimową słotę zajrzyjcie tutaj , a znajdziecie wszystkie moje przepisy na kulinarne wspaniałości zamknięte w słoikach. Dziś prezentuję bardzo prosty, sprawdzony i wyjątkowo smaczny przepis na gruszki w syropie. Swą wyjątkowość zawdzięcza przyprawom, które idealnie komponują się z dość mdłym smakiem gruszek, nadając im wyjątkowości i charakteru. Bardzo polecam, bo to świetna baza do deserów i ciast(...)Składniki na gruszki w syropie: (u mnie 2 słoiki: jeden 1, a drugi 1,5 litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy
Rozpustne gotowanieSezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję(...)łyżki kakao 1 żółtko zimna woda Nadzienie: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej ( płaskie ) 170 ml śmietanki 30% 1 pomarańcza 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając
kolorowotorcikowoKiedy kupowałam gruszki jeszcze nie do końca wiedziałam co z nich przyrządzę, na pewno miało być to ciasto czekoladowe, bo właśnie takie połączenie wydaje mi się najlepsze. Z pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny - całość gotujemy. Do wrzątku wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Patyczkiem sprawdzamy czy są miękkie - powinien łatwo wchodzić, ale nie należy
Słodka Kraina Wypiekówbyła z jabłkami. Tarta bardzo mi posmakowała a poza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń. Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto(...)jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka Gruszki: - 1 kg gruszek - goździki - kardamon - woda Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat mąkę, potem dodajemy jajka i zaczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając jeszcze cukier puder
Kuchenne Wariacjejednak upiekłam je dopiero dziś. Zrobiło furorę wśród domowników, ale nic w tym dziwnego. ;) Jest cudowne! Lekko wilgotne, nie puszyste, a zbite i sycące. Ma w sobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty ;) WANILIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI przepis autorski(...)130g mąki pszennej ~130g mąki pszennej razowej ~150g cukru (polecam trzcinowy) ~4 jaja ~1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~gruszki, najlepiej miękkie - ilość zależy od wielkości. Ja użyłam pięciu gruszek, o wadze średnio 150-170g każda = ok. 800g ~ laska wanilii ( skworcu.com.pl ) Gruszki umyć i osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną
chili & sugarmiodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów(...)bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe krem toffi (np. taki - klik ) Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Gruszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenWrześniowym polem idzie jesień. Rude ma włosy i rudą suknię, We włosy wpięte pierzaste astry, A w rękach kłosy i słodką gruszkę. Idzie i pachnie powidłami Z twarzą rumiana jak reneta. Wśród mgieł porannych i szumu liści Już na październik w sadzie czeka. Jadwiga Hockubowa, Jesień Pomimo, że mamy jeszcze końcówkę lata, ja delektują się już jesienią. W kuchni(...)kuchni. Jest grzybowo, owocowo i kolorowo. A skoro już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko
My simple kitchenniejedną łzę. I są zdjęcia, które uwieczniają magiczne chwile. Dziś wieczór moim towarzyszem niech będzie muzyka... Rozpusta. Tak dobrych tostów dawno nie jadłam. Kremowy ser brie, chrupiący boczek, soczysta gruszka i smażona cebulka. Do tego gdzieniegdzie kawałki orzechów. Mówię Wam, cudo! Nawet M wpałaszował te tosty pomimo, że jego reakcja na gruszkę w kanapce nie była zbyt radosna. A moim(...)zdaniem, właśnie gruszka nadaje tym tostom charakteru, ponieważ dzięki niej nie są one zbyt "ciężkie". Nie podaję dokładnych składników, gdyż zależą one od ilości tostów, jakie chcecie przygotować. Składniki: chleb tostowy ser brie gruszka boczek wędzony cebula orzechy Boczek kroimy w plastry i smażymy dopóki nie stanie się chrupiący. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy. Gruszkę obieramy i kroimy
My simple kitchenGruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: średni Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 1h Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową: 250g świeżych lub mrożonych malin 100 g suszonych żurawin 2 łyżki miodu Składniki na gruszki: 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół 0,5l wody 150ml białego wina półsłodkiego 50 g cukru Sposób przygotowania: Konfitura malinowo-żurawinowa(...)Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty
WojnaNaSmaki.pl