jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich(...)mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim 4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO 2-3 gruszki 1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich
SMYKWKUCHNIprzypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu na tę sałatkę . A czy wiedzieliście, że gorgonzola(...)słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład
Chilli Czosnek i OliwaZnana wyliczanka kończyła się słowami: "... jabłko, gruszka czy pietruszka ? " My dziś nie będziemy wybierać pomiędzy żadnym z nich, weźmiemy wszystkie i wyciśniemy z nich sok. Soki to podstawa diety i bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Bogate w witaminy, pierwiastki mineralne i błonnik pokarmowy, stają się sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękny wygląd. Czy wiecie, że składniki odżywcze zawarte(...)chwili najbardziej potrzebuje. W moim soku znalazły się: * jabłko - źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia * gruszka - źródło jodu, mające pozytywny wpływ na pracę tarczycy i boru, minerału poprawiającego pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na pracę szarych komórek, poprawiają koncentrację, zapobiegają nadciśnieniu * korzeń pietruszki - źródło
kolorowotorcikoworyżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko(...)mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję
Z miłości do słodkościJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)Ciebie zainspirują. :) M I E J S C E VII Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne. M I E J S C E VI Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł
Kuchnia EllieFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka(...)ziaren ziela angielskiego - 6 goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu Przyprawy dobrej jakości kupicie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Kapustę poszatkować, śliwki wypestkować i drobno pokroić, gruszkę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić razem ze skórką. Kapustę zasolić, gdy puści sok lekko odcisnąć w dłoniach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut
Apetyczna babeczkadopiero po przeczytaniu sprawdzonego przepisu pani Doroty z mojewypieki.com , zabrałam się do dzieła. Wcześniej planowałam malinową lub z owoców leśnych, ale maliny już się skończyły. Żeby dosłodzić naturalnie dodałam gruszkę, jednak nie była na tyle soczysta, by spełnić swoją rolę. Dodałam więc cukru. Było kwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha, ale ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało(...)smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około 3 słoiczki po dżemie. Składniki: 3 małe gruszki (ok 200g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 300 g owoców leśnych mrożonych lub świeżych 2,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki
Anioszek w kuchniJedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały . Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze ! Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem(...)cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki Helio ) sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać
kolorowotorcikowoBISZKOPT CIEMNY: jajka 2 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk(...)minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć
W Mojej Kuchni Lubięwina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki. Gotuj aż ziemniaki miękkie będą. Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną. Pokrój na kawałki, oliwą skrop obficie , szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak(...)stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia kawałek a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić. by uwarzyć krem z pieczonego
Dzieje kuchennej Wiewiórygruszki z gorzką czekoladą składniki dla trzech osób 3 gruszki laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki cukru tabliczka gorzkiej czekolady 2 goździki ( jeżeli ktoś lubi) sposób wykonania W rondlu zagotowujemy wodę z laską wanilii oraz goździkami, gotujemy przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu a następnie dosypujemy cukier. Gruszki obieramy ze skórki zostawiając ogonek i wkładany(...)czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej często mieszając, uważając przy tym by nie ogrzać jej do zbyt wysokiej temperatury i nie przypalić. Oblewamy roztopioną czekoladą gruszki i odstawiamy pozwalając by czekolada zastygła, następnie podajemy
Miód i pieprzskładniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 gruszek (niezbyt miękkich) dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią(...)przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaŚwietny, alternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować
Tradycyjna KuchniaTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą z jaj oraz mascarpone i całość ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut w temp 180 stopni
Miód i pieprz