Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki? Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Ze smakiem i z pasjąwłaśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest przepyszne i dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto
Przepisy Aleksandrytemu dostałam w prezencie (dziękuję Bogusiu:) foremkę i dalej nie robiłam. Aż w końcu wczoraj trafiłam na ten przepis i już dłużej nie czekałam z tym pierwszym razem;) Zamiast gruszek użyłam bananów, bo za gruszkami nie przepadam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZanim przejdę do dzisiejszego przepisu najpierw podsumowanie mini-konkursu o książkach, które zmieniły Wasze życie. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyDziś u mnie tarta z owocami. Wybrałam do niej rabarbar, gruszki i banany na osłodę. Tarta 3 owoce - przepis ( na tortownicę dużą - 32 cm średnicy ) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 jajko + 1 żółtko ew. 1-2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier(...)lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach. Wsad owocowy: 500 g rabarbaru 1 duża gruszka 2 średnie banany 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Owoce okroić w kostkę. Dodać mąki, cukier, cynamon - wymieszać . Wyłożyć na podpieczony
kolorowotorcikowoAlfalfa (30g) - Pomidory płatki (50g) - Jagody Goji (50g) - Miechunka (100g) - Bez czarny suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g)- Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g)- Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana (50g)- Miodowo-Karmelowa - napar Yerba Mate (50g) Moim
Grunt to przepis!minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu(...)łyżka miodu - ząbek czosnku posiekany Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki
Sajkofanka smakuszybko.Bo albo nie mamy chęci albo czasu.A do kawki coś słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne. Składniki: ciasto francuskie 1 szt banan 1 szt gruszka konferencja 1 szt śliwki ciemne 2 szt masło 1 łyżka cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką ,robiąc(...)odstępy między każdym kwadratem.Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek banana,kawałek obranej z skórki gruszki oraz kawałek śliwki.Masło rozpuścić ,za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 220 st.Piec około 20 min do zrumienienia ciasteczek.Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujekawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury 175-180st.C. – najlepiej(...)wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko brązowiej(zarumienionej) barwy masy. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, oddzielamy gniazda i przeciskamy przez sito – w celu uzyskania musu. Doprawiamy go szczyptą imbiru oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając
Symfonia SmakówNie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem
Buniabaje w kuchniZostały ostatnie trzy wpisy z woskami i kończę serię Yankee Candle. Dzisiaj Garden Sweet Pea czyli pachnący groszek. A dokładniej słodka woń delikatnych kwiatów pachnącego groszku zaakcentowana odrobiną gruszki, brzoskwini, frezji i palisandru. Opis zapachu mnie przekonuje, gorzej gdy odpaliłam ten wosk. Zapach pachnącego groszku znam, tutaj go nie czuję. Gruszki niestety też. Ja chyba za kwiatowymi zapachami
Magiczne Życie MartyCześć :) Jakiś czas temu dostałam od Durszlaka i Winiary 2 opakowania Pomysłu na... Papirus. Pewnie większość z Was widziała już ten produkt na sklepowych półkach, ale
Pora coś zjeśćCześć :) Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie. Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki. Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu. Tak było z borówką brusznicą , a teraz jest
Pora coś zjeśćDzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni
Pora coś zjeść