Przedstawiam pyszny, orzeźwiający i sycący deser na bazie płatków ryżowych, galaretki, gruszek i brzoskwiń. Taki deser to idealne drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąska.Wykonanie niezwykle proste z niewielu, ogólnie dostępnych składników. Warto zrobić dzień wcześniej. To kolejny sposób na wykorzystanie płatków ryżowych błyskawicznych. ***przepis na ten sernik ze zdjęcia już niebawem ;-) Składniki płatki ryżowe błyskawiczne u mnie(...)KUPIEC mleko deserki dla dzieci np.waniliowo-bananowy dojrzałe brzoskwinie dojrzałe gruszki przeźroczysta galaretka u mnie dodatkowo do dekoracji pełnoziarniste wafelki Familijne 2GO nadziane puszystym mleczno-czekoladowym kremem opcjonalnie czarny sezam + świeża bazylia Galaretkę lub dwie (w zależności ile deserów chcesz przygotować) przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Przygotuj pucharki lub szklanki. Obierz i wypestkuj kilka brzoskwiń, pokrój
Z Kuchni Do KuchniDawno nie piłam tego typu koktajli, nie wiem właściwie czemu. W lodówce dogorywał szpinak, dodałam do niego gruszki i kiwi. I już, krótka piłka. Był plan dorzucenia jeszcze brzoskwiń, ale yyyy, w końcu o nich zapomniałam. Składniki: 3/4 szklanki wody 3 kiwi 2 gruszki 2 garści świeżego szpinaku (przepis na 2 porcje) Owoce i szpinak myjemy, kiwi obieramy(...)gruszek wycinamy gniazda nasienne. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki koktajl
KardamonovyNastępnie dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę o wymiarach 23 x 26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta. Na cieście rozłożyć mus z gruszek i ponownie pozostałe ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Gdyby nie było przepieczone dodać kilka minut. Odstawić ciasto
Kuchnia Pokoleńgruszkowym posmakiem. Jeśli macie ochotę, to upieczcie go na jutrzejszy dzień. A później podrzućcie do mnie kawałek, bo dziś mam lenia i piec mi się nic nie chce... choć gruszki mam i mogłabym w sumie... no nic, może nocą mnie jakiś diabełek podkusi i odpalę piekarnik :D Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka wrzącej wody
Kuchnia w czekoladzieciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego, cynamon(...)każdy lubi, więc według uznania). Dusimy ok. 5-10 min na wolnym ogniu. Tak przygotowane jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kroimy gruszkę. Kruszonkę przygotowałam według przepisu Ani Starmach * 100 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru lub zwykłego lub brązowego Składniki mieszamy, wsadzamy na 30 min do schłodzenia do lodówki. Następnie przesypujemy
Kuchnia moimi oczamiSkładniki : 1 kg dojrzałych gruszek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy) 1 niepełna szklanka wody 600 ml czystej wódki 40 % 2-3 goździki ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : G ruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ), pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę(...)pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2-3 tygodnie
Przepisy i porady kulinarneZapraszam na filety z kurczaka z pysznym farszem. Słodki smak gruszki pasuje do intensywnej w smaku gorgonzoli. 2 duże filety z kurczaka 150g sera gorgonzola 100g tartej mozzarelli 1 nieduża gruszka 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Gruszkę kroimy w kostkę, gorgonzolę rozgniatamy
Szefowa kuchniowocowy koktajl na bazie z zaparzonej herbaty malinowej. Świetnie gasi pragnienie w ciepłe dni. Polecam jako zdrowy podwieczorek. Składniki: 1 szkl zaparzonej herbaty malinowej (ostudzonej) 1 banan 1 gruszka 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1 łyżka miodu Przygotowanie: Myjemy owoce i obieramy ze skórki, wykrajamy pestki z gruszki, nektarynki i brzoskwini. Kroimy w plasterki banan, gruszkę, nektarynkę i brzoskwinię oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarnecytrusów, zawiera mnóstwo witaminy C i wiele właściwości odchudzających. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: słodko-kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki • Kiedy pić: z rana Składniki : • duży grejpfrut • 2-3 gruszki • imbir • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz gruszki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Zetrzyj imbir. Wciśnij sok z grejpfruta i razem z gruszką oraz imbirem zmiksuj do uzyskania jednolitej
KUCHNIA POLSKACzas przygotowania 35 min Ingredients 350 g filetu z kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około(...)minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą
Wędrówki po kuchnigruszka #truskawki #bakłażan #sałatka #sałata #lunchbox #serpleśniowy #migdały Sałatka o smaku czerwca, myślę, że tak można byłoby ją nazwać. Połączenie wytrawnych dodatków i sosu truskawkowego współgra tu zaskakująco dobrze. W czasie upałów nie chce jeść się gorących rzeczy, więc zabranie sałatki do pracy jako lunchbox sprawdzi się idealnie. Składniki na 1 porcję: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gruszka 1 garść(...)pleśniowego Lazur 1 łyżka migdałów 1/2 szklanki truskawek 1/3 sztuki bakłażana sok z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę umyć i rozłożyć na talerzu. Ser pleśniowy i gruszkę pokroić w kostkę lub w plasterki, a migdały rozdrobnić. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i popieprzyć. Polać odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej. Wszystkie dodatki położyć na sałacie. Truskawki
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyjedynie sklepowymi sokami (tak, ze świetnym składem). Parę dni temu My przytachał mi sporą ilość świeżych owoców. O matulu... I tak je wcinam bez niczego albo w postaci koktajli. Gruszki w tym przepisie nie są niezbędne, dogorywały jednak w koszyku, więc je dorzuciłam. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 2 gruszki duża garść jagód 1 łyżeczka miodu (przepis(...)porcje) Owoce myjemy, gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl
KardamonovyPołączenie burak-grusza-ser pleśniowy jest strzałem w dziesiątkę ;) Słodkość gruszki i buraka przełamana wyrazistym smakiem sera. Całości idealnie dopełnia z kolei sos musztardowo-miodowy. Te pyszne smaki łączy w sobie lekka sałatka, która dzięki dodatkowi pożywnej soczewicy jest doskonałą propozycją na lekki obiad. Z powodzeniem można zapakować ją do pudełka i zabrać do pracy. SAŁATKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ(...)BURAKIEM, GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM Dwie duże garści rukoli Mały ugotowany/upieczony burak Mała gruszka 4-5 łyżek ugotowanej czarnej soczewicy Kawałek sera z niebieską pleśnią Dressing Łyżeczka miodu Łyżeczka ostrej musztardy Sok z połówki cytryny Odrobina oliwy
HealthyCreationsMoje ulubione połączenie smaków tym razem w makaronowo-sałatkowej odsłonie:). 200g makaronu, u mnie kokardki 2 garści rukoli 2 gruszki 100g sera gorgonzola duża garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Orzechy siekamy(...)gorgonzolę i gruszkę kroimy w kostkę. 2. W naczyniu łączymy ze sobą sok z cytryny, musztardę, miód, sól, pieprz, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. 3. Makaron, rukolę, gruszkę, ser i orzechy mieszamy ze sobą. Wlewamy przygotowany sos, ponownie dokładnie mieszamy
Szefowa kuchniogórka napój ma właściwości oczyszczające. Dla kogo: dla lubiących domowe soki i napoje dla szukających orzeźwienia dla lubiących przemycać warzywa w codziennej diecie Składniki: 2 jabłka bez pestek gruszka bez pestek 100g ogórka 2 łyżki syropu z agawy ok. 200ml wody Wykonanie tradycyjne: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do blendera. Rozdrobnić, a następnie dodać syrop z agawy(...)wodę i ponownie zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykonanie w Thermomixie: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 10s obr. 7, a następnie dodać syrop z agawy i wodę i wymieszać
Mania Wypiekania