groszek - 3077 przepisów (strona:145/206)

Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 77

krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i  jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 138

bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami  nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam tym samym serkiem, który dodałam do zupy, całość świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopska sałatka makaronowa 353

bardzo dziękujemy :)  Chłopska sałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 146

jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami.  Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki fasolki białej 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki konserwowe 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 garść orzechów włoskich    PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 157

kwaśna śmietana. Blaszki smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt

Przepisy i porady kulinarne
Bardzo dobry przepis na ciasto parzone. 117

końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut.  Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy.  Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze.   Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu. Nie wlewaj od razu wszystkich

Przepisy i porady kulinarne
Tartinki na Walentynki 167

się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych dwu rodzajów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem brokułowo-cebulowa 142

miękkości warzyw. 3. Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kto ugości moich gości?
Wieprzowina w carry 185

rodzynki, dosmaczyć solą i pieprzem, zagotować, doprawić ewentualnie sokiem z cytryny. Tak przyrządzone mięso jest bardzo smaczne, możemy podać do niego jedynie surówkę. U mnie jest to marchewka z groszkiem

Proste Potrawy
Ostra sałatka Fit 247

Składniki: 1 papryczka chilli świeża opakowanie 250 g pomidorków cherry 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1/2 puszki groszku 4 garści rukoli szczypta soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek

ClauditteMissCooking
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 157

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska  2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami

ClauditteMissCooking
Śledzie z jajkiem w śmietanie 158

Składniki: 500 g filetów śledzi 4 łyżki majonezu ( kielecki ) 2 łyżki śmietany szczypior 3 cebule  ogórek kiszony 3 jajka  3 łyżki groszku zielonego Przygotowanie: Śledzie pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Cebulę posiekać w piórka, ogórka w plasterki, dodać do śledzia. Jajka ugotować na twardo, pokro ić w ćwiartki . Wszystko wymieszać z majonezem i śmietaną, posypać posiekanym szczypiorkiem

Gaździnka warzy
Galaretka drobiowa 142

łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu do miękkości (cebulę opalić nad ogniem). Odcedzić, ostudzić. Indyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Do ostudzonego wywaru wlać ocet i białka jajek. Trzymać na ogniu do zagotowania ciągle mieszając (zrobi się piana i takie "gluty"). Odcedzić przez szmatkę lub gazę

Gaździnka warzy
Bakłażan ze śliwkami i kaszą 119

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku

Gaździnka warzy