groszek - 3077 przepisów (strona:137/206)

Ryba z warzywami w galarecie 100

również jako przekąska na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi. Moją rybę ugotowałam na parze a galaretę przygotowałam na bazie bulionu, w którym gotowały się warzywa. Dodatek gotowanego jajka i zielonego groszku jest ciekawym urozmaiceniem dla tego dania

Milion Smaków
Marchewka z groszkiem 78

Marchewka z groszkiem to tradycyjny, polski dodatek do wszelkich dań mięsnych. Sprawdza się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy nie mamy do wyboru dużej ilości świeżych warzyw. Mój przepis na przestrzeni lat ulegał coraz większemu uproszczeniu po to by w końcu ewoluować do poniższej wersji - bardzo prostej, bez zawiesistej zasmażki, której nie lubię. Warto zrobić więcej na zapas - w lodówce spokojnie

Milion Smaków
Zupa krem z zielonego groszku 86

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Sztuka śniadania 127

być muesli z mlekiem i owocami, jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami albo omlety z owczym serem i figami. Możecie zjeść kilka kromek razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim

GRUBY WAŁEK
Sałatka z kaszą kuskus II 178

Składniki : 1 opakowanie kaszy kuskus 2 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka jajeczna z groszkiem, oliwkami i serem żołtym 144

Szybka, prosta i bardzo sycąca sałatka - w sam raz na kolację lub do zabrania na wynos w lunchboxie. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki oliwek 2 grubsze plastry sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu/jogurtu naturalnego ewentualnie sól i pieprz do smaku 1. Jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę, a oliwki

Kto ugości moich gości?
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 183

Kochany jarmuż już zakwitł. Jadłam go dosłownie kilka miesięcy. Liści już garstka. Zostały kwiaty. i co??? a no i kwiaty są pyszne! Bardzo słodkie, smakiem przypominają groszek cukrowy. Lubię eksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z tuńczykiem 164

łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach

Kuchenne aromaty
Kurczak, pesto i szparagi 254

zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;)  Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku . Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki.  Uwaga : uzależnia ;) Składniki

Plate of Joy
Sałatka z pęczakiem 141

ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing: 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść liści mięty, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej rzepakowy - kilkanaście łyżek Kasze

Plate of Joy
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 164

godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia.  Składniki na tartę

Plate of Joy
Kompot rabarbarowo truskawkowy. Wiosenna moc witamin. 192

wrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam truskawki, szczypiorek, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, wysiałam białą i czerwona rzodkiewkę, groszek. Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z tuńczykiem 158

sałatkę z tuńczykiem.Otworzyłam swoją magiczną szafkę i zaczęłam kombinować. A że jakiś czas temu dostałam do przetestowania warzywa firmy Jamar miałam fajny pomysł.  Składniki: kukurydza konserwowa Jamar groszek konserwowy Jamar marchewka Jamar tuńczyk w sosie własnym szczypiorek majonez Sposób przygotowania: Miała to być szybka,kolorowa sałatka,więc jej przygotowanie miało zająć tylko chwilkę. Do miski wrzuciłam warzywa

Wielki apetyt
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 124

białym winem i odrobiną cukru.  Kalmary usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pozostałą cytrynę zmiksować blenderem do uzyskania piany. Przed podaniem przybrać dowolnymi dodatkami. Na zdjęciach groszek, bratki, ocet balsamiczny, różowy pieprz no i oczywiście piana. Pianę można zabarwić octem balsamicznym, co również da ciekawy efekt na talerzu

SzczyptaSmaQ
Kotleciki z soczewicy i warzyw 182

sezonową surówką stanowią pełnowartościowe,  smaczne  danie obiadowe. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki  zmielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów  pszennych lub owsianych 2 łyżki skrobi  kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu po ½ łyżeczki majeranku,  słodkiej papryki, kminu rzymskiego

Zakamarki mojej kuchni