Wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piec przez około 40 minut aż do pojawienia się złotej chrupiacej skórki. Podawać z gotowanymi warzywami może to być np groszek zielony. SMACZNEGO
zielonacukinkamożna użyć 3 kostek rosołowych, a zamiast mleka śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%, lub śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 18% (takiej do kawy). Grzanki można zastąpić groszkiem ptysiowym. Parmezan można zastąpić serem grana padano, a nawet startym, żółtym serem. Zupa jest dobra również następnego dnia po przygotowaniu, przy czym przez noc nieco gęstnieje. Uwagi do przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskapieprzem ziołowym i wymieszać. Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy. Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także oprószona podsmażonymi skwarkami z boczku. Zupa ma bardzo delikatny smak, dlatego należy ją dobrze przyprawić pieprzem ziołowym i solą, aby nie była mdła. Olej można zastąpić
Gospodyni Miejskaprzepisu: Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy. Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza. Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy miejscami. Warzywa można także
Gospodyni Miejskazawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a oleju ze smażenia kurczaka można nie dodawać do sałatki. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe lub groszek konserwowy. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskabobu z grzankami. Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku. Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron. Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego. Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym. Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego bobu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawraz z podgrzewaniem się wody - będą się rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu w zupie. Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować. Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe, kremowe, czy inne bez zdecydowanego smaku czy aromatu. Źródło
Gospodyni Miejskadrobniej pokroi się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują. Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody. Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić. Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć. Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskastewię na chwile obecną uwielbiam. Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki: 35 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek 100 g gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy
Czarnawisienkaśmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
pieprzny smaczekkurczaka, 1 op. przyprawy gyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy są napisane w zwięzły i zrozumiały sposób. Ogromną ich zaletą
Mienta blog