grillowane - 1500 przepisów (strona:29/100)

Halloumi z grilla, z pomidorami, czosnkiem i bazylią 195

oliwą. Ser posypujemy przyprawą i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie ser kładziemy na grilla, na bardzo lekki żar lub układamy po bokach grilla (nie bezpośrednio nad węglem). Grillujemy go około 3-4 minuty. W tym czasie ser lekko zmięknie i się podrumieni od strony grilla. Smacznego :) UWAGA: Ser Halloumi, położony bezpośrednio nad większym żarem bardzo szybko mocno brązowieje(...)się wysusza. Położony w chłodnych strefach grilla lub pod koniec grillowania na lekkim żarze, po 3 - 4 minutach jest lekko przyrumieniony i przyjemnie miękki

Smak mojego domu
PROSTA SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM 142

Pyszny i kolorowy pomysł na lekką kolację lub dodatek do dania głównego. Połączenie grillowanego kurczaka, chrupiącej sałaty i warzyw, całość polana ulubionym sosem sałatkowym :) Tak przygotowaną sałatkę można również zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.  Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu, jednym słowem zdrowie na talerzu :) Składniki: * pół główki sałaty lodowej * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół(...)czerwonej papryki * pół czerwonej cebuli * pół świeżego ogórka szklarniowego * 6-7 rzodkiewek * 1 połówka grillowanej piersi z kurczaka * 1 saszetka gotowego sosu (użyłam  dressing jogurtowy Folwark ) Wykonanie: Pierś z kurczaka natrzeć oliwą i ulubionymi przyprawami, usmażyć na patelni grillowej, pokroić w paseczki. Sałatę lodową podrzeć, ułożyć na spodzie talerza lub miseczki. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, poukładać

Zrób to smacznie
Sałatka ryżowa z fasolką szparagową oraz rybą 140

wskazane, gdy za oknem termometr wskazuje ponad 30 kresek;) Dzisiejsza sałatka to właśnie taka propozycja… u nas z powodzeniem stanowiła danie obiadowe. Zamiast ryby można wykorzystać gotowaną lub grillowaną pierś kurczaka. Sałatka jest lekka, z wyraźnie wyczuwalnym kwaśnym smakiem cytryny i ostrością papryki. Jeśli taka kombinacja Wam nie przeszkadza, polecam Wam jej przygotowanie. 2 woreczki ryżu 200 g fasolki(...)szparagowej 4-5 strąków marynowanej papryki bez skóry (polecam tą grillowaną z Lidla) 300-400 g fileta z miruny sok z cytryny miód curry kilka gałązek koperku/szczypiorku sól, pieprz olej Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty curry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (na 2 lub 3 części). Gotujemy na półtwardo

Smaki Na Talerzu
Kaukaski grillowany karczek 157

kroki” skierowałam tutaj. Co tu dużo mówić, w końcu stęskniłam się za własnym blogiem 🙂 To świadome zniknięcie na jakiś czas pozwoliło mi... Artykuł Kaukaski grillowany karczek pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 133

nauczyłem się, jak ugotować idealny ryż na charakterystycznej patelni zwanej paellerą . Jednak dzisiejsze danie będzie nieco uproszczone i jedynie inspirowane znaną potrawą. Szafranowy ryż z sezonowymi warzywami i grillowanym tuńczykiem, który dla Was przygotowałem to nowoczesna i świeża odsłona kuchni hiszpańskiej w lekkim wydaniu, którą przygotujecie w zaledwie 20 minut! Naprawdę! Sprawdźcie sami! PS. Zajrzyjcie koniecznie na Facebooka , gdzie wraz(...)wyłącz ogień pod patelnią Pod koniec przygotowywania ryżu tuńczyka pokrój na 4 kawałki o grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą

Food Square
Polenta na słodko z mascarpone i owocami 137

szkliła. Musimy teraz przetrzeć maliny przez sito, aby pozbyć je pestek. Schłodzić w lodówce. Kiedy polenta zastygnie, wykrawamy literatką krążki . Międzyczasie przygotowujemy patelnię grillową i kładziemy na niej krążki . Grillujemy. Grillowanie spowoduje , że krążki nie będą się "lepić" tylko będą suche. Przygotowane krążki chłodzimy. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, wlewamy trochę amaretto. Przekładamy do szprycy

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowane udka z kurczaka 137

Grillowane udka a’la karkówka. Tak, to możliwe! Moi bliscy nie połapali się, że to kurczak:) Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych, bardzo mi się spodobał i postanowiłam go wypróbować. Mięso wychodzi soczyste, dobrze doprawione (wg mnie ostre, ale dla moich bliskich podobno w sam raz;)). Jakość zdjęć fatalna, ale jakoś tak nie było głowy i czasu(...)Dodajemy olej, sos sojowy, sezam oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do woreczka strunowego lub pojemniczka i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy na rozgrzanym grillu, kilkukrotnie obracamy. Uwagi: Podobno mięso to można również przygotować w piekarniku (zapiekać na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni

Smaki Na Talerzu
CAMEMBERT Z SOSEM MALINOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 252

śmiało można użyć też innych owoców np. truskawek, porzeczek czy jeżyn. Gorący ser po rozkrojeniu rozpływa się a jego charakterystyczny smak wspaniale przełamują słodko-kwaśne owoce. Ser można grillować na patelni lub tradycyjnym czy elektrycznym grillu bądź tak jak ja w domu podsmażyć na dobrej jakości suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert(...)sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez kilka minut do momentu aż biała skórka zacznie brązowieć. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki przełożyć na drugą stronę tak żeby nie uszkodzić wierzchniej warstwy u uniknąć wypłynięcia sera. Maliny

Ola la LCHF
Tuńczyk z salsą z mango z grilla 184

plastry. Połowę , przekładam do pojemnika, dodaję sok z połowy limonki i miksuję blenderem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili, i miętę świeżą, doprawiam sola, pieprzem. Tuńczyka układam na grillu i grilluję z każdej strony około 5 minut w zależności od tego jaki poziom wysmażenia lubicie. Plastry bakłażana płucze pod zimną wodą, zmywam sól w ten sposób, osuszam, smaruję oliwą za pomocą pędzelka(...)też grilluję. Posypuje pieprzem. Plastry mango też układam na grillu. Tuńczyka podaję z salsą, plastrami mango, bakłażana, kiełkami i limonką

wesoła kuchnia
Sałatka ziemniaczana (kartoffelsalat) 139

różne, czasami nas nie rozpieszcza. Dzisiaj chcielibyśmy napisać od czego właściwie powinniśmy zacząć grillowy sezon (który już trwa w najlepsze). Taki mini poradnik. Co, jak, z czym, dlaczego? Temat grillowania jest tak obszerny, że bylibyśmy w stanie napisać o tym całkiem pokaźną książkę. Niestety tutaj nie mamy tyle miejsca więc będzie to naprawdę mini poradnik. Garść niezbędnych informacji, które sprawią(...)Wasza grillowa impreza rozbłyśnie feerią smaków. Bo grillowanie nie jest trudne. A jeśli się będzie przestrzegało kilku prostych porad to dania z grilla będą naprawdę rarytasem. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z kiełbaskami, warzywami i gruszką 166

szaszłyków nabijam naprzemiennie paprykę, kiełbaski , cebulę, cukinię, gruszkę oraz pomidorki cherry. 3. Szaszłyki skrapiam olejem i oprószam solą, pieprzem oraz przyprawą do grilla. Szaszłyki układam na grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Grillowanie tylko z wędlinami Hańderek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll 253

wcześniej krewetki – surowe smażymy minutę, gotowane mrożone– do momentu podgrzania. Odcedzamy krewetki z masła do osobnej miseczki, pozostałe masło – teraz już o smaku krewetek – zostawiamy do posmarowania bułek przed grillowaniem.   Krewetki mieszamy z majonezem (użyjcie tylko tyle majonezu, żeby pokrył krewetki cienką warstwą), drobno posiekanym szczypiorkiem, drobniutko pokrojoną łodygą selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą, wybranym ostrym sosem(...)zabić do końca słodyczy krewetek, ale trzeba dodać jej charakteru sokiem z cytryny i ostrym sosem – próbujcie! PODANIE Zewnętrzne ścianki bułek smarujemy pozostałym masłem przy użyciu miękkiego pędzelka i grillujemy bułki na rozgrzanej patelni lub w elektrycznym grillu. Wypełniamy gorące bułki porwaną na małe kawałki sałatą rzymską i krewetkową sałatką, posypujemy prażoną cebulką i podajemy od razu – klasycznie z frytkami

Karo in the Kitchen
ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CZEKOLADOWYM 144

Alzheimera, działa przeciwzakrzepowo Omega-6 , zapobiega ranom i przyspiesza gojenie się ran. W 100 g łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g.  Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól(...)smaku pieprz szczypta chilli 250 ml bulionu warzywnego sok z 1 cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i chilli. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut. Przygotowujemy sos: Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się. Łososia podajemy z sosem oraz rukolą

Kuchnia w oparach
Kiełbasiane szaszłyki z kolorową papryką i cukinią 198

Warzywno - kiełbasiane szaszłyki to świetna propozycja dla fanów grillowanej kiełbaski, która w połączeniu ze świeżymi, kolorowymi, chrupiącymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na bardzo popularną grillową przekąskę. Składniki: 350g kiełbasy 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 cukinia 3 cebule czerwone przyprawa do grilla sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić na 25 grubszych plasterków i oprószyć(...)papryka, cukinia, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, kiełbasa, żółta papryka, czerwona papryka, kiełbasa, zielona papryka, cebula czerwona, cukinia, czerwona papryka, kiełbasa. 6. Gotowe szaszłyki posypać przyprawą do grilla i grillować ze wszystkich stron aż będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku (około 20-25 minut, temperatura piekarnika 180 stopni

Szalona Kuchnia Eweliny
Marynaty jogurtowe oraz kilka ważnych informacji i wskazówek dotyczących ogólnego marynowania mięsa 168

bezsensowne połączenie. Dlatego postanowiłam napisać ten post, aby wyjaśnić kilka istotnych kwestii dotyczących marynat na bezie jogurtu i podpowiedzieć jak przyrządzić smaczne, soczyste mięso - czy to z piekarnika, czy grillowane na ruszcie. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono aromatyczne, delikatne i posiada wyjątkowy smak. Marynaty jogurtowe są o wiele mniej kaloryczne o tych sporządzonych na oleju. Dzięki ich zastosowaniu mięso(...)warto ją dodać dopiero pod koniec marynowania. 4. Miód lub cukier. Marynata z dodatkiem miodu lub cukru najlepiej nadaje się do mięs pieczonych w piekarniku, gdyż jego smażenie bądź grillowanie powoduje karmelizowanie się cukru i tym samym nadaje mięsu gorzkiego smaku. 5. Zioła lub warzywa. Jeśli marynata zawiera sporo ziół lub warzyw to najlepiej je usunąć tuż przed smażeniem/grillowaniem

Di gotuje